Цивілізаційний вибір України тепер закріплений в Конституції

Поділитися:

На початку лютого 2019 року Верховна Рада України ухвалила кілька рішень щодо внесення змін до Основного Закону України.

I. Так, 5 лютого 2019 року Конституційний Суд України надав Висновок у справі за конституційним зверненням Верховної Ради України щодо відповідності законопроекту про внесення зміни до статті 133 Конституції України (щодо перейменування Кіровоградської області) (реєстр. № 8380) вимогам статей 157 і 158 Конституції України.

Цим Висновком Конституційний Суд України визнав законопроект про внесення зміни до статті 133 Конституції України (щодо перейменування Кіровоградської області) (далі – Законопроект) таким, що відповідає вимогам статей 157 і 158  Конституції України.

Таким чином, Верховна Рада України може розглянути на поточній десятій сесії питання про перейменування Кіровоградської області на Кропивницьку і прийняти рішення (226 - за) про попереднє схвалення цього законопроекту (у першому читанні).

опис

II. Верховна Рада України 7 лютого 2019 року остаточно схвалила 334 голосами президентський законопроект щодо закріплення у Конституції України курсу на членство України в Європейському Союзі та Північноатлантичному Альянсі.

Метою цих змін є закріплення в Конституції України цивілізаційного вибору, європейської ідентичності Українського народу та незворотності стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору.

III. Верховна Рада України 7 лютого 2019 року відхилила та зняла з розгляду президентський законопроект про внесення зміни до статті 133 Конституції України (щодо перейменування Дніпропетровської області) №9310, яким пропонувалося перейменувати Дніпропетровську область у Дніпровську. Проект Постанови про включення до порядку денного десятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання законопроекту про внесення зміни до статті 133 Конституції України (щодо перейменування Дніпропетровської області) і про його направлення до Конституційного Суду України (№9310/П) підтримало лише 144 народних обранці (проти-29 утрималось-35 не голосувало-141).

Натомість альтернативний депутатський законопроект про внесення змін до статті 133 Конституції України (щодо перейменування Дніпропетровської області), що передбачає перейменування Дніпропетровської область у Січеславську, було підтримано парламентом. Так, за проект Постанови про включення до порядку денного десятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання законопроекту про внесення змін до статті 133 Конституції України (щодо перейменування Дніпропетровської області) і про його направлення до Конституційного Суду України (№9310-1/П) проголосувало 240 народних депутатів, проти-24 утрималось-2 не голосувало-90

 

Моніторинг підготував заступник завідувача відділу розвитку політичної системи О.О.Даниляк