Експерт НІСД взяв участь у міжнародній конференції «Окупований Крим: зовнішня політика і політика безпеки»

Поділитися:

24 травня 2019 р. головний консультант відділу проблем розвитку сектору безпеки Володимир Паливода взяв участь у міжнародній конференції «Окупований Крим: зовнішня політика і політика безпеки», організованій Фондом Конрада Аденауера (ФРН), Фондом «Майдан закордонних справ» та Інститутом чорноморських стратегічних досліджень за участю Міністерства інформаційної політики та Представництва Президента України в АРК.

Конференція «Окупований Крим: зовнішня політика і політика безпеки»
Конференція «Окупований Крим: зовнішня політика і політика безпеки»

Учасники заходу, серед яких були представники Верховної Ради, іноземних посольств, громадських організацій, студентської молоді, а також експерти з питань Криму, обговорили наступні питання:

  • кримський порядок денний в державній політиці України;
  • санкційна політика на національному та міжнародному рівні як шлях до деокупації Криму;
  • мілітаризація Кримського півострова;
  • питання реінтеграції окупованих територій;
  • висвітлення питань окупації Криму в інформаційній політиці України;
  • захист прав і свобод мешканців окупованого півострова;
  • енергетичні аспекти окупаційної політики РФ в Криму та Чорномор’ї.

За словами директора представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні Габріеле Бауман, тема анексованого Криму стає все більш актуальною для України та світу.

Конференція «Окупований Крим: зовнішня політика і політика безпеки»
Конференція «Окупований Крим: зовнішня політика і політика безпеки»

Водночас керівник Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Юрій Смілянський зазначив, що українська влада, порушуючи питання про деокупацію Криму, не озвучує конкретних кроків у цьому напрямку. За словами експерта, деокупація Криму неминуча, і ця теза прийнята міжнародною спільнотою, зокрема, через закріплення невизнання незаконної анексії півострова у низці міжнародних документів. Вже зараз необхідно концентрувати увагу та виносити у площину публічного обговорення проблемні питання реінтеграції деокупованого Криму, включаючи необхідні для цього процесу засоби.

У ході конференції були презентовані підготовлені українськими експертами видання щодо ситуації в Криму та навколо нього. В одному з таких видань (««Сіра зона». Окупований Крим: порушення санкцій у 2018 р.») висвітлено результати моніторингу порушень міжнародних санкцій проти РФ з боку окремих країн світу.

 

Детальніша інформація за посиланнями: