Співробітники НІСД взяли участь у міжнародній конференції, присвяченій аналізу політики України щодо країн Вишеградської четвірки

Поділитися:

Завідувач відділу зовнішньоекономічної політики Шаров О.М., завідувач відділу регіональної політики Шевченко О.В. та головний консультант відділу регіональної політики Мар’яновська В.В. взяли участь у міжнародній конференції, присвяченій аналізу політики України щодо країн Вишеградської четвірки, яку 22 травня 2019 р. проводив Міжнародний центр перспективних досліджень.

12
Міжнародна конференція, присвячена аналізу політики України щодо країн Вишеградської четвірки

В ході дебатів Шаров О.М. звернув увагу на те, що наші відносини з країнами Вишеградської четвірки вимагають не стільки "перезавантаження", скільки нової програми ("софту" - якщо залишатися в межах комп’ютерного дискурсу). Таке нове програмне забезпечення повинно включати, серед іншого, економічні елементи. Зокрема, може йтися про участь України у поглибленій співпраці з Китаєм (у форматі "17+1" - до якого вже залучені наші західні сусіди); про Митний Союз з ЄС або про ініціативу трьох морів (що співпадає з основними положеннями Морської доктрини, яка була розроблена НІСД).

Втім, усі ці ініціативи (як засвідчує їх попереднє обговорення в НІСД - зокрема, на круглому столі «Угода про асоціацію між Україною та ЄС: пріоритети внутрішньої політики та вплив зовнішніх чинників», в ході ситуаційного аналізу зовнішньоекономічної стратегії відносин з Китаєм тощо) потребують детального опрацювання та узгодження як всередині країни, так і з нашими основними міжнародними партнерами.