В НІСД відбулося перше засідання Експертної Ради з питань зовнішньоекономічної політики

Поділитися:

Рішенням Вченої Ради Національного інституту стратегічних досліджень при Інституті створено Експертну раду з питань зовнішньоекономічної політики, до складу якої увійшли незалежні висококваліфіковані фахівці з досвідом роботи на високих урядових посадах, пов’язаних з опрацюванням та реалізацією зовнішньоекономічної політики держави.

28 березня 2019 року відбулося перше засідання Ради, на якому було обговорено доповідь керівника управління економічного співробітництва МЗС України Хоманця В.А. на тему «Стратегія зовнішньоекономічної політики України».

Засідання Експертної Ради НІСД
Засідання Експертної Ради НІСД

В засіданні Ради також взяли участь заступник директора Інституту д.е.н. Жаліло Я.А. та завідувач відділу зовнішньоекономічної політики д.е.н. Шаров О.М. У своїх виступах експерти звернули увагу на цілу низку принципових моментів, які пов’язані з розробкою стратегії зовнішньоекономічної політики, зокрема:

  • необхідність розробки такої стратегії на основі відповідної стратегії розвитку внутрішнього ринку та економіки держави в цілому; 
  • нераціональність розпорошення зусиль і необхідність вибору кількох реальних галузевих та геоекономічних пріоритетів; 
  • суттєве підвищення якості системи державного управління; 
  • важливість фінансової підтримки експортерів та дієвої валютно-курсової політики тощо.

Висновки Експертної Ради буде покладено в основу подальшої діяльності відділу зовнішньоекономічної політики та використано при підготовці відповідних аналітичних матеріалів та рекомендацій для органів державної влади.