Підсумки зовнішньої торгівлі України за перше півріччя 2020 р.

Поділитися:

В аналітичній записці підведені підсумки зовнішньої торгівлі України за перше півріччя 2020 р. Основні висновки з такого аналізу:

1.      Пік скорочення обсягів зовнішньої торгівлі у 2020 р. припав на травень, в той час, як у червні темпи скорочення уповільнилися.

2.      Скорочення вартісних обсягів зовнішньої торгівлі на 9 % при зменшенні їх фізичного обсягу на 3 % свідчить про провідну роль цінового фактору.

3.      Зниження світових цін на нафту призвело до того, що при зменшенні закупівель паливно-енергетичних товарів на 6 %, витрати на них скоротились на 27 %.

4.      При загальному скороченні обсягів торгівлі в Україні відбулось збільшення як експорту, так і імпорту продовольчих товарів та сільськогосподарської продукції, що призвело до зростання їх частки в товарній структурі зовнішньої торгівлі України.

5.      Скорочення торгівлі з країнами ЄС та СНД відбувається на фоні збільшення її обсягів з іншими країнами, що за умови збереження позитивного сальдо у торгівлі з цими країнами є позитивним фактором.

Фото: glavcom.ua

Повний текст аналітичної записки: