Підвищення результативності проведення т.зв. «нульового» одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб для поліпшення податкової культури та детінізації економіки

Поділитися:

Основною проблемою розбудови державності в Україні є тінізація економіки, яка ланцюговою реакцією генерує комплекс причинно-наслідкових проблем фінансової стійкості. За різними оцінками обсяги тіньової економіки коливаються від 23,8 % ВВП (у 2018 р.) за підрахунками Mastercard та Ernst&Young до 29 % ВВП (у 2019 р.) за підрахунками Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (рис. 1 Додатку А) та 42,3 % ВВП (у 2017 р.) за підрахунками профільних міжнародних експертів.

Основним фактором є тіньові доходи фізичних осіб. У Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків зареєстровано 44,1 млн фізичних осіб. З них економічно активне населення (віком від 15 до 70 років) на підконтрольній території – 29,6 млн ос. Однак із них 4,1 млн ос. протягом останніх десяти років не отримували доходи. Слід допускати, що їх значна кількість стала трудовими мігрантами. Зокрема, не отримували доходи у 2019 р. 11,8 млн осіб. Така ж кількість громадян була активними платниками податків. Їх кількість за минуле десятиріччя зменшилася понад як на чверть. Так кількість громадян у тіні зрівнялася з кількістю офіційно працюючих.

Проблема тінізації доходів громадянами створює проблеми для стійкості бюджетної та пенсійної систем.

Фото: freepik.com, НІСД

Зручніше отримувати якісну аналітику в месенджері? Підписуйтеся на наш Telegram-канал: t.me/niss_gov_ua

 

Повний текст аналітичної записки: