«Проблеми та напрями збільшення митних надходжень у Донецькій та Луганській областях у період гібридної війни». Аналітична записка

Поділитися:

Резюме

 

Сировинна експортоорієнтована модель розвитку Донбасу почала себе вичерпувати ще до початку розв’язаної РФ гібридної війни, проте найбільшої глибини падіння зовнішньоторговельного обороту Донецької області сягнуло у 2016 р., Луганської – у 2017 р. – після припинення постачання товарів з непідконтрольних територій..

 

Складна логістична ситуація змушувала значну частку підприємств регіону, які перебувають на обліку в Донецькій та Луганській митницях ДФС, здійснювати митне оформлення імпорту товарів в інших митницях. Це суттєво зменшувало надходження митних платежів від Донецької та Луганської митниць. Найбільше скорочення основного джерела митних надходжень – ПДВ з ввезених на територію України товарів – припало у Донецькій області на 2016 р. із подальшим відновленням, у Луганській області – на 2015 та 2017 рр.

 

В аналітичній записці визначено низку проблемних питань митного адміністрування. Зокрема, показано, що основні додаткові надходження митних платежів припадають на результати контролю правильності визначення митної вартості товарів, що свідчить про практику її заниження в митних деклараціях, особливо по Донецькій області. Відзначається також низький рівень використання технічних засобів митного контролю для виявлення порушень митного законодавства. Регулярно фіксуються спроби порушення порядку перетину лінії розмежування, що призводить до втрат митних платежів. Водночас позитивним трендом є зростання частки оформлення митних декларацій в електронному вигляді та кількості виданих сертифікатів з перевезення товарів з України до ЄС за формою EUR.1 (сертифікати даної форми оформлюються на виконання умов Угоди про асоціацію Україна-ЄС). Запропоновано рекомендації щодо підвищення ефективності та результативності митного адміністрування на рівні зазначених областей з метою  створення умов для стимулювання розвитку підприємництва на рівні регіону, налагодження зовнішньоторговельного співробітництва з європейськими країнами – на засадах спрощення процедур митного оформлення товарів, поліпшення технічної оснащеності митниць, здійснення податкових консультацій за результатами практик судового та адміністративного оскарження результатів митного контролю.