Щодо першочергових заходів державної політики посилення ресурсного забезпечення розвитку залізничної галузі в Україні

Поділитися:

Розвиток залізничних перевезень є важливим чинником зростання конкурентоспроможності економіки через низьку собівартість таких перевезень, їх оперативність, безпечність, екологічність, незалежність від інших учасників руху.

Пріоритетність розвитку залізничного транспорту закріплена у програмних документах ЄС: Стратегія стійкої та смарт-мобільності ЄС передбачає масштабну переорієнтацію вантажо- та пасажиропотоків на залізничний транспорт.

Серед завдань національної транспортної стратегії України до 2030 р. також задекларовано часткове переспрямування вантажних перевезень на залізничний транспорт. Проте наразі частка АТ «Укрзалізниця» у загальному обсязі вантажних перевезень скорочується.

В аналітичній записці експерта НІСД досліджено тенденції розвитку залізничних перевезень в Україні, а також проблеми забезпечення фінансовими ресурсами, які ставлять під загрозу ефективність функціонування залізничного транспорту і можуть завдати негативного впливу на всю економіку України.

Запропоновано заходи, реалізація яких сприятиме поліпшенню ресурсного забезпечення розвитку залізничного транспорту України.

 

Зручніше отримувати якісну аналітику в месенджері? Підписуйтеся на наш Telegram-канал: t.me/niss_gov_ua

Фото: facebook.com/Ukrzaliznytsia, НІСД

Докладніше в аналітиці: