Проблеми законодавчого забезпечення розвитку демократії участі в умовах децентралізації

Поділитися:

В аналітичній записці розглядається сучасний стан правової регламентації дії механізмів демократії участі в об’єднаних територіальних громадах. Наголошується, що в Україні питання демократії участі, тобто участі громадян у формуванні політики і прийнятті рішень в умовах децентралізації, ще досі лишається відкритим і має низку прогалин у законодавстві. З метою вдосконалення механізмів демократії участі на місцевому рівні запропоновано:

1. Президенту України ініціювати розроблення проектів Законів України «Про місцевий референдум», «Про органи самоорганізації населення» та «Про загальні збори (конференції) членів територіальних громад у місці проживання» та, після їх громадського обговорення, внести на розгляд ВР України IX скликання.

2. Кабінету Міністрів України доопрацювати проект Закону «Про публічні консультації» (реєстр. № 7453 від 27.12.2017 р.)

3. Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України ініціювати внесення змін до Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо обов'язкового прийняття статутів територіальних громад та встановлення загальних вимог та процедур для громадських слухань і місцевих ініціатив.

4. Обласним державним адміністраціям сприяти розробці та ухваленню статутів територіальних громад, включно з ОТГ, а також регламентів рад та виконавчих органів рад ОТГ, положень «Про місцеву ініціативу», «Про громадські слухання», «Про загальні збори громадян за місцем проживання», «Про порядок створення та діяльності ОСНів», Порядок консультацій із громадськістю.

Докладніше: www.niss.gov.ua