Безпечна реінтеграція Донбасу: що робити з «червоними лініями»?

Поділитися:

У вівторок відбулося дев’яте засідання Національної платформи «Діалог про мир та безпечну реінтеграцію» на тему: «Виклики перемовин про Донбас: як зробити реінтеграцію безпечною для України?».

Експертка Національного інституту стратегічних досліджень, співзасновниця Національної платформи «Діалог про мир та безпечну реінтеграцію» та Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко: «Безпечна реінтеграція — цей термін, з одного боку новий, з іншого боку, якщо ми подивимось програми деяких політичних партій під час цих виборів, він там також використовувався, зокрема, під час деяких переговорів у Мінську. Різні сторони, звичайно, можуть вкладати різне в ці поняття».

Реінтеграція — це відновлення, пошук тих політиків, шляхів, інструментів, механізмів, які б дозволили говорити про це відновлення, включення громадян тимчасово окупованих територій

Чому безпечна і чому вона відрізняється від загального дискурсу про інтеграцію? Нам потрібно зрозуміти, що суспільство, і ми самі як його частина, доволі по-різному ставиться до всього, що відбувається з процесами на Донбасі. Для частини суспільства є так звані «червоні лінії», запобіжники: стосовно тотальної амністії, проведення виборів на тимчасово окупованих територіях, які ми взагалі не зможемо ніяк контролювати, стосовно питань створення фактичної легалізації збройних формувань в ОРДЛО (створення нових квазіправоохоронних структур). Суспільство не сприймає в цілому відповідні ідеї. Для того, щоб інтеграція була безпечною, влада чи зацікавлені особи не мають продавлювати ініціативи, які здатні дестабілізувати ситуацію всередині країни.

Експерти намагалися запросити представників різних партій в парламенті. Цікавий меседж сьогодні звучав стосовно можливості запровадження цілого віцепрем'єра по реінтеграції тимчасово окупованих територій.

З боку «Реанімаційного пакета реформ» пролунали коментарі стосовно їх запобіжників щодо безпеки, виборів, ризики розведення військ. При цьому, на думку аналітиків, слабке врахування безпекових моментів в тих населених пунктах, які фактично можуть опинитися в сірій зоні.

Лунали заяви від правозахисних організацій: що потрібно враховувати, коли ми говоримо про безпечну реінтеграцію: права людини, інклюзія, міжнародний досвід.

Джерело