«Політико-економічна складова цінової ситуації на ринку природного газу Європи»: інтерв’ю експерта НІСД азербайджанському виданню

Поділитися:

Експерт НІСД Іван Ус дав інтерв’ю азербайджанському виданню «Азербайджанский взгляд» стосовно політико-економічної складової цінової ситуації на ринку природного газу Європи.

На думку Івана Уса в основі цінової ситуації на ринку газу Європи у кінці вересня та на початку жовтня 2021 р., коли вартість ф’ючерсів на природний газ зросли майже до 2000 дол. США за тис. куб. метрів, лежало декілька причин.

  • Важливою причиною була політика Російської Федерації, яка відмовилась постачати газ у більших обсягах ніж передбачено контрактами. Метою цієї політики було надання їй виключення, яке б дозволило використовувати газопровід «Північний потік – 2» на більш ніж 50%.
  • Другою причиною стали дії спекулянтів на фінансових ринках Європи, які скористалися панікою на ринках Європи через дії Російської Федерації.
  • Ще однією причиною, на думку Івана Уса, стало укладення контрактів на постачання газу до окремих країн Європи довшими маршрутами, що призвело до зростання вартості природного газу.

Крім того, у своєму інтерв’ю Іван Ус торкнувся питання переходу Європи до «зеленої енергетики». Він зазначив, що однією з основних причин цього кроку є бажання змінити принцип світового економічного життя, відійшовши від його економізації у сторону екологізації.

Докладніше

Зручніше отримувати якісну аналітику в месенджері? Підписуйтеся на наш Telegram-канал: t.me/niss_gov_ua

Фото: freepik.com, НІСД