Чергові позачергові: чи зможе Болгарія вийти з кризи після виборів?

Поділитися:

За результатами дострокових парламентських виборів, що відбулися 11 липня 2021 р., до законодавчого органу Болгарії проходять ті самі 6 політичних сил, що й на чергових виборах 4 квітня 2021 р. Так звані «протестні партії» («Є такий народ» (ИТН), «Демократична Болгарія – Об’єднання» та «Вставай! Мафію геть!», які виникли на хвилі антикорупційних протестів влітку-восени 2019 р.) зуміли збільшити представництво у Народних зборах. Однак склад парламенту залишається занадто фрагментованим, а у зазначених політичних сил може не вистачити мандатів для формування уряду. У такому випадку Болгарію очікують ще одні дострокові вибори.

Така ситуація збільшує вплив на політичні процеси в країні президента Болгарії Румена Радева, який буде змушений призначити тимчасовий уряд. У випадку ще одних дострокових парламентських виборів він і надалі здійснюватиме контроль над виконавчою гілкою влади, що послаблюватиме позиції екс-прем’єра Бойко Борисова та партії ГЄРБ, які перебували при владі останніми роками.

Восени 2021 р. в Болгарії також мають відбутися президентські вибори, тому діяльність тимчасового уряду, спрямована на викриття корупційних схем попереднього режиму, сприятиме підвищенню авторитета президента.

Крім того, навколо Радева починають групуватися сили, налаштовані на демонтаж корупційної системи, створеної за часів перебування при владі ГЄРБ та Бойко Борисова.

Беручи до уваги, що Румен Радев вважається лояльним до Росії політиком, можна очікувати у найближчому майбутньому активізації розвитку болгарсько-російських відносин та гальмування Болгарією ініціатив НАТО з протидії експансії РФ в Чорноморському регіоні.

Слід відзначити такі особливості виборів:

  • «трійка» так званих «протестних» партій (ИТН, «Демократична Болгарія - Об'єднання» та «Вставай! Мафію геть!», які виникли на хвилі антикорупційних протестів влітку-восени 2019 р.) змогла покращити свої результати, в той час, як кількість голосів за  ГЄРБ-СДС та БСП зменшилася;
  • як і на виборах 4 квітня, переможцем виборів у Софії стала коаліція «Демократична Болгарія - Об'єднання», в той час, як ГЄРБ посів друге місце;
  • за результатами обробки 82,02% протоколів на закордонних дільницях  перемогу отримала партія «Є такий народ» - 35% або понад 47 тис. голосів. На другому місці – «Демократична Болгарія - Об'єднання» (18,5% або понад 25 тис. голосів). Майже кожен десятий голос, відданий за ці дві партії, є голосом діаспори. Третє та четверте місця – у РПС та ГЄРБ (відповідно, 18,3% та 9%). Тут також результат голосування виявився майже незмінним з 4 квітня.

Особливої уваги у контексті виборів заслуговує діяльність тимчасового уряду на чолі зі Стефаном Яневим. Протягом двох місяців роботи урядовцями були виявлені численні зловживання в міністерствах та державних установах (проведення державних закупівель без конкурсів і у певного кола компаній, видача великих кредитів наближеним до влади підприємствам тощо). Зокрема, внаслідок несподіваних перевірок були виявлені зловживання в Національному агентстві з питань доходів та Митному агентстві.

У червні 2021 р. США на основі «закону Магнитського» запровадили санкції проти трьох високопоставлених державних чиновників Болгарії, а також олігарха Васила Божкова, колишнього депутата, медіамагната і олігарха Деляна Пеєвскі та колишнього глави секретної служби Ілько Желязкова.

Делян Пеєвскі є однією з ключових фігур партії турецької меншини «Рух за права і свободи» і має серйозний вплив на парламент та уряд. Він був звинувачений у використанні разом з Желязковим корупційної схеми незаконного отримування болгарського громадянства. Міністерство фінансів США звинуватило також Божкова у планах створення каналу російського впливу на уряд Болгарії та підкупу урядовців.

Ці викриття послаблюють позиції Бойко Борисова і завдають удару по його передвиборній кампанії, яка ґрунтується на уявному протистоянні «прозахідної ГЄРБ» та «антизахідної опозиції».

За попередніми розрахунками, «протестні партії» - ИТН, «Демократична Болгарія» і «Вставай! Мафію геть!» - матимуть в парламенті від 111 до 114 місць, в той час, як для отримання більшості необхідно володіння 120 мандатами. Для формування уряду їм доведеться заручитися підтримкою якоїсь з «старих» партій  - ГЄРБ, БСП або ДПС, що вкрай сумнівно з огляду на загрозу репутаційних втрат.

У разі неможливості створити уряд, існує ймовірність проведення у Болгарії ще одних дострокових виборів. Це призведе до продовження повноважень тимчасового уряду і спрацює на користь Радева.

Враховуючи той факт, що восени 2021 р. в Болгарії відбудуться президентські вибори, тимчасовий уряд може стати знаряддям діючого президента у боротьбі за його повторне обрання главою держави.

 

Зручніше отримувати якісну аналітику в месенджері? Підписуйтеся на наш Telegram-канал: t.me/niss_gov_ua

Фото: facebook.com/MaisondelEuropeMontpellier, НІСД