Державні банки України в умовах війни: від підтримки клієнтів до фінансування відновлення країни

Поділитися:

В Україні загалом працюють 69 банків. При цьому домінуюча частка на ринку банківських послуг належить чотирьом державним банківським установам, на які сукупно припадає 51 % активів, 47 % зобов’язань, 47 % власного капіталу, 77 % статутного капіталу банківської системи та 51 % відділень. Отже, ринкова поведінка державних банків не лише віддзеркалює тренди, що переважають у діяльності банківської системи України, а й значною мірою їх формує. Нижче наведені ключові результати моніторингу діяльності державних банків у квітні–травні 2022 р., базою для якого стала інформація з вебсторінок цих установ.

Режим роботи відділень

Укрексімбанк. Головний банк та Центральне відділення у м. Києві, філії в містах Вінниці, Дніпрі, Житомирі, Запоріжжі, Івано-Франківську, Києві, Кропивницькому, Луцьку, Львові, Миколаєві, Одесі, Полтаві, Рівному, Сумах, Тернополі, Ужгороді, Хмельницькому, Черкасах, Чернівцях та Чернігові працюють у штатному режимі. Філії в містах Харкові та Херсоні обслуговують клієнтів дистанційно. Обслуговування клієнтів відділення в м. Маріуполі здійснюється дистанційно, а також філією в м. Запоріжжі.

Ощадбанк. Загалом працює 60 % мережі – понад 900 установ. У м. Києві зі 164 відділень банку 16 травня 2022 р. фактично працювали 153, або 93 %.

ПриватБанк. Станом на 16 травня 2022 р. фактично працювали 1170 відділень банку із майже 1,5 тис. зареєстрованих, або 80 %. Незважаючи на воєнні дії, банк продовжує відкривати нові відділення. Зокрема, 20 квітня 2022 р. розпочало роботу нове повнофункціональне відділення в м. Рівному.

Укргазбанк. З 263 відділень банку 16 травня 2022 р. фактично працювали 210, або 80 %. У м. Києві з 32 відділень працювали 27, або 84 %. Банк став першим серед інших банківських установ, що відновили роботу відділень у м. Бучі, сталося це 4 травня 2022 р.

Кредити, депозити, комісії, пільги

Укрексімбанк. Зберігаються всі запроваджені на початку війни пільги для клієнтів: кредитні канікули – для власників кредитних карток; обслуговування карткових рахунків за всіма тарифними пакетами та перекази коштів з рахунків – без комісій; картки, термін дії яких закінчився в період воєнного стану, автоматично залишаються активними. Для вчасного проведення весняних польових робіт банк здійснює кредитування аграріїв за розширеною програмою «Доступні кредити 5-7-9 %».

Одним із джерел кредитних ресурсів мають стати кошти Світового банку, адже 11 квітня 2022 р. набув чинності Закон про ратифікацію Гарантійної угоди між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку за спільним проєктом «Додаткове фінансування для протидії COVID-19 в рамках Проєкту доступу до довготермінового фінансування», який Верховна Рада України ухвалила 24 березня 2022 р.

Прийняття цього Закону дає змогу банку залучити гарантовану державою позику в сумі 100 млн дол. США терміном на 20 років для фінансування українських приватних підприємств у воєнний час. Кошти позики будуть спрямовані на фінансування секторів економіки, що визнані стратегічними в умовах воєнного стану відповідно до ухвалених нормативних документів.

Укрексімбанк надаватиме середньо- та довгострокові кредити як для фінансування інвестиційних проєктів, так і на поповнення обігових коштів, зокрема, передбачається фінансування посівної кампанії, придбання паливно-мастильних матеріалів, інших матеріалів, обладнання та сировини, яких потребують українські підприємства. У межах підтримки українських аграріїв банк оголосив про прийняття заявок щодо передачі в оренду на термін до семи років 82 земельних ділянок сільськогосподарського призначення загальною площею 362 га, які належать банку та розташовані в Київській області.

В умовах воєнного стану Укрексімбанк також продовжує шукати способи зниження рівня NPL та монетизації непрацюючих активів, що може збільшити обсяг ресурсів для надання нових кредитів. Задля вирішення цього завдання банк виставив на продаж через ДП «СЕТАМ» Міністерства юстиції України права вимоги за кредитами проблемних позичальників номінальною вартістю 66,9 млрд грн.

Ощадбанк. Триває дія запроваджених наприкінці лютого – на початку березня ц. р. заходів, спрямованих на зниження негативного впливу воєнних дій на клієнтів банку (кредитні канікули для населення та представників мікро-, малого та середнього бізнесу за всіма кредитними продуктами, автоматичне подовження дії банківських карток, скасування комісій).

З 01 травня 2022 р. банк відновив карткове кредитування для клієнтів, які отримують у банку заробітну плату або пенсію. Кредитна лінія встановлюється за бажанням клієнта в розмірі до 15 тис. грн строком на 60 місяців. При цьому довідка про доходи не потрібна.

З 21 березня 2022 р. банк розпочав кредитування на проведення посівної кампанії. У квітні банк суттєво змінив умови кредитування: зменшено час ухвалення кредитних рішень з 8 до 3-4 днів (отримання коштів відбувається за 1-2 дні), лібералізовано умови щодо застави, скасовано вимогу щодо мінімального розміру земельного банку в обробітку. Банк оновив кредитну політику відповідно до реалій воєнного часу та регуляторних змін, запроваджених НБУ. Серед умов кредитування залишаються: офіційне ведення бізнесу та наявність сільськогосподарських угідь для проведення посівної.

Завдяки спрощенню та пришвидшенню процесу кредитування станом на 27 квітня 2022 р. портфель нових агрокредитів перевищив 2,4 млрд грн. Останнім часом банк надає понад 200 млн грн позик для близько 100 сільгосппідприємств щодня. Загалом за ІІ квартал 2022 р. Ощадбанк планує надати не менше 5 млрд грн кредитів аграрним підприємствам. При цьому за весь 2021 р. обсяг видачі таких кредитів становив 4 млрд грн.

Для надання українським аграріям вигідних умов кредитування Ощадбанк також розширює співпрацю з провідними дилерами агротехніки. Зокрема, у межах партнерської програми з одним із найбільших дилерів сільськогосподарської техніки клієнти-аграрії можуть отримати кредит для придбання техніки на суму до 60 млн грн за ставкою від 0 % річних при залученні фінансування в рамках Державної програми «Доступні кредити 5-7-9 %» або від 0,1 % – у межах партнерської програми. До того ж графік погашення позики адаптовано до сезонності бізнесу. Загалом з початку широкомасштабної війни РФ проти України (станом на 16 травня 2022 р.) банк надав кредитну підтримку майже 1400 позичальникам на загальну суму 4 млрд грн. При цьому майже 25 % позичальників – нові клієнти, які звернулися до банку вперше. Найбільше профінансовано підприємців з агросектору, сфери торгівлі та харчової промисловості.

ПриватБанк. Діють усі впроваджені раніше пільги для юридичних і фізичних осіб: автоматичне подовження терміну дії платіжних карток, кредитні канікули – для населення та бізнесу, що не мав прострочених кредитних зобов’язань, нульові комісії – за зняття готівки з кредитних карток приватних осіб. Банк залишається безумовним лідером пільгового кредитування агровиробників. Станом на 12 травня 2022 р. українські агропідприємства та фермери загалом отримали від банку понад 6 млрд грн пільгових кредитів на проведення посівної кампанії. Фінансування для проведення весняних польових робіт у рамках державної програми пільгового кредитування агровиробників надано понад 2,4 тис. господарств.

З 09 травня 2022 р. банк розпочав прийом заявок на фінансування купівлі основних засобів. За цією програмою найближчим часом планується надання клієнтам до 500 млн грн для придбання сільгосптехніки, комерційного автотранспорту та спецтехніки. При цьому банк продовжує сприяти успішному проведенню посівної кампанії та наразі має в роботі понад 2 тис. кредитних заявок.

Укргазбанк. Запроваджені раніше заходи, спрямовані на підтримку клієнтів, продовжують діяти: автоматична пролонгація платіжних карток, кредитні канікули – для фізичних осіб, безкоштовні зарплатні пакети тощо. Банк також продовжує надавати доступне фінансування для українського бізнесу за Державною програмою «5-7-9 %».

З початку року приріст кредитного портфеля малого та середнього бізнесу (МСБ) становив 1,1 млрд грн, на 09 травня 2022 р. цей показник досягнув 10,3 млрд грн. Від початку війни банк надав 345 нових позик МСБ на суму 1,8 млрд грн, з котрих 325 – доступні кредити «5-7-9 %» на суму 1,6 млрд грн. Також банк надав 317 агрокредитів на суму майже 1,7 млрд грн.

Банк збільшив до 50 млн євро кредитні ліміти одному з клієнтів, який є світовим лідером на ринку концентратів фруктів. Кредитні ресурси буде надано в гривні, вони спрямовуватимуться на поповнення обігових коштів, а також на закупівлю українських яблук з подальшою їх переробкою у яблучний концентрат. Така підтримка є вкрай важливою, адже 95 % продукції компанії йде на експорт, який під час війни є вагомим джерелом валютних надходжень у країну.

Банк долучився до впровадженої державою програми з підтримки переміщення (релокації) підприємств, які розташовані в зоні активних бойових дій, у безпечніші регіони (переважно Закарпатську, Івано-Франківську, Львівську, Тернопільську та Чернівецьку області). Протягом березня–квітня відбулася релокація загалом понад 400 підприємств, понад 200 з яких уже відновили свою роботу. Крім того, 10 травня 2022 р. банк повідомив про отримання першого досвіду кредитування з держгарантією на переміщення стоматологічного сервісу з Краматорська до Чернівців.

Укргазбанк в умовах дії правового режиму воєнного стану запропонував клієнтам низку нових депозитних продуктів. Зокрема, спеціальний депозит «Військовий» для тих, хто зараз захищає Україну (терміном від 1 до 24 місяців з максимальною ставкою 8,5 % річних – у гривні та 1,45 % річних – у доларах США).

Одним із креативних заходів, спрямованих на відновлення ресурсної бази Укргазбанку, варто вважати впровадження благодійного депозиту на відбудову зруйнованих міст «Відбудуємо міста разом», що дає можливість кожному вкладнику зробити свій внесок у відродження країни. Наразі існує перелік із понад 40 міст та містечок, які потребують якнайшвидшої допомоги. За умовами депозиту, 2 % річних – у гривні та 0,6 % річних – у доларах США від нарахованих відсотків за вкладом банк щомісячно перераховуватиме на відбудову міста, яке клієнт обирає самостійно. Клієнт обирає ставку на 1 % річних нижче, а банк долучається власними коштами та перераховує 2 % річних від суми щомісячного доходу.

Аналіз операційної діяльності українських державних банків протягом третього місяця війни дає підстави стверджувати, що політика цих установ стосовно клієнтів зберігає ознаки максимальної підтримки. Це, зокрема, виявляється в пролонгації абсолютної більшості наданих раніше тимчасових пільг та безкоштовних сервісів з одночасним відновленням роботи відділень, навіть відкриттям нових точок надання банківських послуг. Така діяльність супроводжується розширенням номенклатури депозитних продуктів і поступовим відновленням роздрібного кредитування. Загалом ці дії спрямовані на відновлення доступності банківських послуг для населення та МСБ (зростання фінансової інклюзії).

Політика вітчизняних державних банків останнім часом дедалі більше набуває ознак патріотичного та соціально відповідального бізнесу, що намагається якнайшвидше відновлювати економіку та відбудовувати країну за допомогою механізму активного кредитування ключових галузей господарства, підприємств регіонів, які постраждали. Це істотно підвищує довіру підприємців і населення до банківського сектору, сприяє зміцненню соціальної згуртованості, підвищує економічну стійкість країни.

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram 
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Фото: НІСД