Допомога міжнародних фінансових інститутів Україні. Моніторинг 25.02-25.03 2023 року

Поділитися:

Міжнародний валютний фонд

Міжнародний валютний фонд 21 березня 2023 р. повідомив [1], що досяг згоди з українською владою щодо нової програми. Україна зможе отримати 15,6 млрд дол. США кредитного фінансування протягом наступних 48 місяців. Очікується, що угода допоможе мобілізувати масштабні обсяги фінансування на пільгових умовах від міжнародних донорів і партнерів України на час дії програми. Нову програму МВФ для України називають унікальною, тому що Фонд уперше надає кошти країні в умовах безпрецедентної економічної невизначеності.

Світовий банк

Світовий банк виділить додатковий гранд у розмірі 2,5 млрд дол. США на підтримку бюджету України[2]. Кошти будуть спрямовані на підтримку ключових секторів, зокрема це охорона здоров’я, освіта, виплата пенсій, допомога внутрішньо переміщеним особам, програми соціальної допомоги та заробітна плата працівникам, які надають основні державні послуги.

Кошти надано Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), вони будуть перераховані уряду України після того, як Світовий банк здійснить відповідну перевірку прийнятних витрат.

На сьогодні Світовий банк мобілізував понад 20,6 млрд дол. США у вигляді надзвичайного фінансування на підтримку народу України, включно й зобов’язання донорів західних країн.

Європейський банк реконструкції та розвитку

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) може виділити АТ «Укрзалізниця» кредит екстреної підтримки під суверенні гарантії на 200 млн євро[3]. Відповідний проєкт Рада директорів ЄБРР планує розглянути на засіданні 10 травня 2023 р.

Позика складається зі 100 млн євро екстреного фінансування капітальних інвестицій Укрзалізниці та 100 млн євро підтримки структури капіталу. Очікується, що 50 % кредиту буде забезпечено гарантіями донорів G7/ЄС, задіяними в умовах, коли місцеві комерційні структури не можуть гарантувати механізми покриття ризиків.

ЄБРР зазначає, що завдяки позиці Укрзалізниця зможе збільшити транскордонну пропускну спроможність із ЄС, усунувши вузькі місця в перетині кордону, а також відремонтувати ділянки залізничного полотна, які постраждали внаслідок повномасштабного вторгнення Росії.

Отримавши фінансування, Укрзалізниця зможе не тільки відновити ключові залізничні коридори на кордоні з ЄС, а й закупити рухомий склад.

Європейський Союз

Європейська Комісія 3 березня 2023 р. оголосила про безоплатну передачу Україні компанією «Enel» 5700 одиниць сонячних панелей, які планують постачити до літа 2023 р.[4]. Панелі потужністю 350 Вт кожна охоплять до 11 400 м2 дахів. Обладнання розподілять між різними громадськими будівлями в Україні, зокрема закладами освіти та охорони здоров’я, за пріоритетом, який визначить український уряд.

Із Європейського фонду миру (ЄФМ) виділять 1 млрд євро на закупівлю снарядів для України [5]. Євросоюз планує постачити в Україну боєприпаси, що спільно фінансуються, протягом кількох тижнів.

Рада Європейського Союзу 14 березня поточного року ухвалила рішення про збільшення фінансової стелі Європейського фонду миру, з якого виділяються кошти для купівлі зброї Україні, до 7,979 млрд євро до 2027 р., що забезпечить можливість покриття додаткових фінансових потреб [6]. Це рішення реалізує політичну угоду, досягнуту 12 грудня 2022 р., коли країни ЄС вирішили в 2023 р. збільшити загальну фінансову стелю ЄФМ на 2 млрд євро (у цінах 2018 р.) та передбачити можливість подальшого збільшення на пізнішому етапі. Рада ЄС також вирішила встановити базову фінансову суму для загальних витрат на військові навчання ЄС з кризового менеджменту 2023 р. на рівні 5 млн євро і запровадити більшу гнучкість у збиранні та використанні фінансових внесків держав-членів та використанні Фондом цих коштів.

Україна 21 березня 2023 р. отримала 1,5 млрд євро від ЄС в рамках Програми макрофінансової допомоги (МФД)[7]. Це другий транш у рамках пільгової кредитної програми на 2023 р., загальний обсяг якої становить 18 млрд євро. Кошти надаються на безпрецедентно пільгових умовах для України та будуть спрямовані на фінансування найбільш нагальних видатків держбюджету. Наступні транші в рамках програми МФД Україна отримуватиме протягом 2023 р. з урахуванням виконання нею узгоджених сторонами умов.

З початку повномасштабної війни Європейський Союз надав Україні 11,7 млрд євро макрофінансової допомоги.

Сполучені Штати Америки

Сполучені Штати підтвердили наміри надати Україні 9,9 млрд дол. США протягом 2023 р.[8]. Перший транш у розмірі 1,25 млрд дол. США Україна отримала 27 лютого 2023 р. Кошти надходять у рамках проєкту Світового Банку «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні» (PEACE). Грант буде спрямовано на відшкодування видатків держбюджету, здійснених для забезпечення пенсійних виплат, субсидій ЖКГ, виплат малозабезпеченим сім’ям, особам з інвалідністю, внутрішньо переміщеним особам, допомоги на дітей одиноким матерям, допомоги у зв’язку з вагітністю і пологами, на оплату праці працівників закладів вищої освіти, а також виплати співробітникам служб першого реагування (ДСНС).

Сполучені Штати 3 березня виділили Україні новий пакет військової допомоги в розмірі 400 млн дол.[9]. Він включає в себе боєприпаси для HIMARS і гаубиць, а також боєприпаси для бойових машин піхоти «Bradley», мостових знарядь, що запускаються з бронетранспортерів, обладнання, технічне обслуговування, навчання й підтримку та ін.

Також США 20 березня 2023 р. оголосили про новий пакет допомоги Україні на суму 350 млн дол. США. Йдеться про велику кількість різних типів боєприпасів, таких як ракети для високомобільних артилерійських ракетних систем, снаряди для гаубиць, боєприпаси для бойових машин піхоти «Bradley», ракети HARM, протитанкову зброю, річкові катери та інше обладнання.

Канада

Канада надасть чотири додаткові основні бойові танки «Leopard 2» для підтримки Збройних Сил України, збільшивши загальний внесок до восьми танків. Також буде надано броньовану ремонтно-евакуаційну машину та понад 5 тис. снарядів калібру 155 мм.

Крім того, Канада виділила Україні додаткових 3 млн дол. США на розмінування територій[10]. Це фінансування підтримає зусилля з відновлення та реконструкції в Україні та доповнить понад 32 млн дол. США, які Канада вже надала для підтримки протимінної діяльності в країні.

Німеччина

ДСНС України отримала від Німецької асоціації пожежних бригад 10 безпілотників для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

Федеральний уряд Німеччини виділяє 5 млн євро на підтримку проєкту з ремонту шкіл в Україні, пошкоджених унаслідок війни [11]. Це допоможе відремонтувати 12 шкіл у Запорізькій, Миколаївській, Рівненській, Сумській та Чернігівській областях, завдяки чому понад 3 тис. учнів зможуть повернутися до навчання. Через бойові дії було пошкоджено або повністю зруйновано понад 3 тис. закладів освіти. Проєкт, який координує Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН), сприятиме розбудові стійкості та зеленому відновленню завдяки ремонту й модернізації пошкоджених освітніх закладів на територіях, що постраждали від війни, у рамках програми ПРООН із підвищення стійкості та відновлення.

Австрія

Україна отримає від Австрії 10 млн євро, які будуть спрямовані на фінансування відновлювальних робіт в енергетиці [12].

Іспанія

Іспанія виділила 4,1 млн євро на ремонт призначених для України танків «Leopard». Оборонне відомство Іспанії вже працює над підготовкою шести бойових танків «Leopard 2A4» для постачання в Україну.

Бельгія

Бельгія планує до кінця березня передати Україні 240 вантажівок «Volvo» для озброєння армії. Частина автомобілів обладнана кранами та евакуаторами[13].

Польща

У Польщі завершилося навчання українських військовослужбовців на танках «Leopard 2». Україна отримала решту із 14 обіцяних одиниць техніки з польського боку. Перші чотири танки Польща передала Україні на річницю повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого[14].

Президент Польщі Анджей Дуда 16 березня 2023 р. анонсував передачу Україні найближчими днями чотирьох літаків МіГ-29.

Словаччина

Уряд Словаччини 17 березня ухвалив рішення передати Україні 13 літаків МіГ-29.

Люксембург

На початку березня з Люксембургу до України вирушила друга колона з п’яти пожежних вантажівок та однієї машини швидкої допомоги, які призначені для підрозділів рятувальників ДСНС України в Харківській, Дніпропетровській та Сумській областях. Також в Україну прямують 14 броньованих автомобілів швидкої допомоги виробництва британської компанії «Venari».

Акція була реалізована в рамках ініціативи LUkraine asbl «Ukraine is calling»[15], підтриманої Посольством України в Бельгії та Люксембурзі, її мета – зібрати 10 млн євро для закупівлі 112 автомобілів швидкої допомоги та пожежних машин.

Швеція

АТ «Укргазвидобування» отримало партію потужних генераторів та накопичувачів електроенергії загальною вагою понад 62 т. Це енергетичне обладнання є черговою допомогою шведських партнерів енергетичному сектору України. Швеція активно підтримує Україну у відновленні об’єктів енергетичної інфраструктури. Загалом від початку повномасштабного вторгнення Росії Швеція передала Україні понад 665 т енергетичного обладнання та матеріалів.

Україна отримала від уряду Швеції 4 катери, які можна використовувати як понтонні переправи. Швеція також передала 14 секцій понтонів, які можна комбінувати в переправи різної довжини[16].

Швеція має намір передати Україні вісім самохідних артилерійських установок «Archer» та десять танків «Leopard 2». Рішення про передачу Україні зазначених САУ було ухвалено в Стокгольмі 16 березня 2023 р., а вже 23 березня парламент Швеції схвалив зміни до бюджету, які дозволять протягом поточного року виділити Україні самохідні артилерійські установки «Archer», танки та іншу військову допомогу[17].

Данія

Уряд Данії та більшість партій у данському парламенті домовилися про створення фонду в розмірі 7 млрд данських крон (1 млрд дол. США) для цивільної, військової та економічної допомоги Україні. У 2023 р. на військову підтримку в межах цього фонду виділять 5,4 млрд данських крон, на цивільну підтримку в Україні та сусідніх країнах Східної Європи – 1,2 млрд данських крон. Також Данія сприятиме данським бізнес-ініціативам, які хочуть зробити внесок у відбудову України. На цю програму виділили 0,4 млрд крон[18].

Міністерство оборони Данії 15 березня 2023 р. оголосило про виділення дев’ятого пакета військової допомоги на загальну суму 1 млрд данських крон (приблизно 130 млн євро)[19]. Пакет допомоги містить, серед іншого, патрони для стрілецької зброї, важкі кулемети, протитанкові міни й ракети для систем протиповітряної оборони. Також Данія передає Україні 21 робота для розмінування, 15 генераторів для військових потреб, 15 тис. комплектів одягу для захисту від дощу, дев’ять мобільних станцій ремонту важкої техніки та шість ангарних наметів.

Ісландія

Ісландія пожертвувала 1,4 млн євро у Фонд енергетичної підтримки України. За ці кошти буде закуплено обладнання для ремонту енергетичних об’єктів та відновлення енергопостачання України[20].

Литва

У Литві зібрали 14 млн євро для придбання функціональних тактичних радарів для України[21]. Вони допоможуть моніторити повітряний простір України. На ці гроші закуплять нові ізраїльські радари, які можуть виявляти будь-які типи об’єктів, що рухаються в небі, зокрема об’єкти невеликого розміру й такі, що низько літають. За зібрані кошти планується придбати близько 14 радарів.

У рамках співпраці та допомоги у відбудові енергосистеми Україна отримала від Литви потужний силовий автотрансформатор, який буде встановлено на високовольтній підстанції системи передачі електроенергії. Він трансформує напругу з магістрального до розподільного рівня і може забезпечити живленням до 200 тис. домогосподарств[22].

Фінляндія

Фінляндія надасть Україні додаткові 29 млн євро допомоги, з яких на гуманітарну допомогу буде виділено 15 млн євро, на співпрацю у галузі розвитку – 14 млн євро[23].

Зокрема, 5 млн євро гуманітарної допомоги Фінляндії буде надано через Український гуманітарний фонд Управління ООН з координації гуманітарних питань, який підтримує продовольчу безпеку, медичні послуги та екстрене житло, а також роботу місцевих організацій громадянського суспільства, 5,4 млн євро – через Всесвітню продовольчу програму та Міжнародний Комітет Червоного Хреста. Також частина гуманітарної допомоги надходить через фінські організації громадянського суспільства.

На додаткову підтримку проєкту Світового банку «Державні витрати на стійкість адміністративного потенціалу», який надає Україні кошти на виплату заробітної плати вчителям, виділено14 млн євро.

Крім того, на 2023 р. зарезервовано 37 млн євро для підтримки України через співпрацю в галузі розвитку.

Естонія

З Естонії українським саперам частини гуманітарного розмінування ДСНС України передали чергову партію благодійної допомоги, у т. ч. автомобіль, портативну зарядну станцію, металодетектори, тактичні рукавиці та наколінники.

Уряд Естонії 16 березня 2023 р. прийняв рішення щодо відправки Україні чергового пакета військової допомоги, який включає снайперську зброю та спорядження для спецпідрозділів. Україна також отримає медичне обладнання. Загальна вартість військової допомоги становить 494,3 тис. євро.

Загалом Естонія вже надала Україні військову допомогу на суму майже 400 млн євро, або понад 1 % ВВП країни[24].

Саудівська Аравія

У рамках візиту до Києва делегації Королівства Саудівська Аравія на чолі з міністром закордонних справ Принцом Фейсалом бін Фарханом Аль Саудом 26 лютого 2023 р. підписано два документи, які формалізують надання нашій країні пакета гуманітарної допомоги розміром 400 млн дол. США, що складається з гуманітарної допомоги на суму 100 млн дол. США та нафтопродуктів на суму 300 млн дол. США[25].

Саудівська Аравія 4 березня поточного року відправила гуманітарну допомогу Україні в рамках програми на 100 млн дол. США, зокрема було передано 135 потужних генераторів.

Японія

Уряд Японії надасть близько 170 млн дол. США (22,44 млрд єн) на проєкти екстреного відновлення, зокрема на відбудову критичної інфраструктури, необхідної для повернення українців додому та розвитку економіки[26].

Відповідну Грантову угоду підписали віце-прем’єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков та Джунічі Ямада, виконавчий Старший віце-президент Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA), яке координує офіційну допомогу уряду Японії іншим державам.

Угодою передбачається, що ці кошти будуть використані для невідкладного покращення обладнання для гуманітарного розмінування, транспортного обслуговування, енергетичного обладнання та управління відходами руйнувань, водопостачання та водовідведення, медичного обладнання та обладнання для надання освітніх послуг, для підтримки аграрного сектору. Також домовленість передбачає інструменти контролю за прозорістю та ефективністю використання коштів.

Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кішіда 21 березня 2023 р. відвідав Київ. У рамках цього візиту високоповажний гість оголосив, що Токіо виділить 30 млн дол. США на постачання нелетального озброєння через трастовий фонд НАТО. Крім того, Японія вирішила виділити 470 млн дол. для нової односторонньої грантової допомоги енергетичному сектору та іншим галузям України[27].

Загалом від початку повномасштабної війни Японія надала Україні понад 7 млрд дол. США допомоги, зокрема в 2022 р. гуманітарної та фінансової допомоги на загальну суму близько 1,6 млрд дол. США, а також обіцяні в лютому 2023 р. додаткові 5,5 млрд дол. США підтримки.

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram 
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Зображення: НІСД

Список використаних джерел:

[1] Див.: URL: https://www.imf.org/en/News/Articles/2023/03/21/pr2388-ukraine-imf-and-…

[2] Див.: URL: http://surl.li/gegxa

[3] Див.: URL: https://biz.nv.ua/ukr/markets/ukrzaliznicya-mozhe-otrimati-200-mln-yevr… ; https://www.ebrd.com/work-with-us/projects/psd/54150.html

[4] Див.: URL: https://hromadske.ua/posts/yes-peredast-ukrayini-5700-sonyachnih-panele… ; https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/uk/IP_23_1361

[5] Див.: URL: https://www.rbc.ua/rus/news/ukrayina-otrimae-vid-krayin-es-snaryadi-1-1…

[6] Див.: URL: https://www.epravda.com.ua/news/2023/03/14/698021/

[7] Див.: URL: https://mof.gov.ua/uk/news/ukraine_received_eur_15_billion_of_eu_macro-…

[8] Див.: URL: http://surl.li/gegxn

[9] Див.: URL: https://newssky.com.ua/ssha-ogolosili-pro-novij-paket-vijskovoї-dopomog…

[10] Див.: URL: https://armyinform.com.ua/2023/03/08/kanada-vydilyla-3-mln-na-rozminuva… ; https://www.canada.ca/en/global-affairs/news/2023/03/minister-joly-anno…

[11] Див.: URL: https://www.undp.org/uk/ukraine/press-releases/nimechchyna-vydilyaye-5-…

[12] Див.: URL: https://focus.ua/uk/economics/552918-avstriya-vydelit-ukraine-10-millio…

[13] Див.: URL: https://donpatriot.news/article/belgiya-peredast-240-vantazhivok-volvo-…

[14] Див.: URL: https://www.eurointegration.com.ua/news/2023/03/9/7157646/

[15] Див.: URL: https://ukraineiscalling.com/

[16] Див.: URL: https://bykvu.com/ua/bukvy/shvetsiia-peredala-ukraini-pontonni-pereprav…

[17] Див.: URL: https://www.depo.ua/ukr/svit/ukraina-otrimae-vid-shvetsii-10-tankiv-ta-…

[18] Див.: URL: http://surl.li/gegwo

[19] Див.: URL: https://www.pravda.com.ua/news/2023/03/15/7393580/

[20] Див.: URL: https://www.kmu.gov.ua/news/dosvid-islandii-u-rozvytku-vde-dopomozhe-uk…

[21] Див.: URL: https://hromadske.ua/posts/u-litvi-zibrali-euro14-mln-na-zakupivli-takt…

[22] Див.: URL: https://www.mev.gov.ua/novyna/ukrayina-otrymala-vid-lytvy-potuzhnyy-avt…

[23] Див.: URL: https://www.eurointegration.com.ua/news/2023/03/10/7157724/

[24] Див.: URL: https://sprotyv.info/politica/estoniya-napravit-ukraїni-novij-paket-dop…

[25] Див.: URL: https://www.president.gov.ua/news/rozrahovuyemo-na-pidtrimku-saudivskoy…

[26] Див.: URL: https://www.kmu.gov.ua/news/vidnovlennia-ukrainy-iaponiia-nadast-ponad-…

[27] Див.: URL: https://suspilne.media/421293-aponia-vidilit-30-mln-na-neletalne-ozbroe…