Допомога міжнародних фінансових інститутів Україні. Моніторинг 26.03-30.04.2023 року

Поділитися:

Міжнародний валютний фонд (МВФ)

Рада директорів МВФ 31 березня 2023 р. затвердила нову чотирирічну програму «Механізм розширеного фінансування» (Extended Fund Facility, EFF) для України з фінансуванням у розмірі 15,6 млрд дол. США (11,6 млрд СПЗ) [1].

Програма складається з двох етапів.

На першому етапі (2023–2024 рр.) увага зосереджуватиметься на впровадженні надійного бюджету на 2023 р. та збільшенні мобілізації доходів, у т. ч. завдяки уникненню заходів, які можуть зменшити податкові надходження. Цей етап, крім іншого, передбачає зниження інфляції та утримання обмінного курсу, також і за допомогою підтримки відповідних валютних резервів. Очікуються заходи щодо сприяння довгостроковій фінансовій стабільності, включно з підготовкою поглибленої оцінки стану банківського сектору, а також незалежності НБУ. Водночас уряд України зобов’язується підтримувати та продовжувати реформи щодо зміцнення системи управління та боротьби з корупцією, включно й завдяки внесенню змін до законодавства.

Другий етап Програми буде сфокусовано на реформах, які допоможуть максимально ефективно підтримувати післявоєнне відновлення й реконструкцію, допоможуть Україні імплементувати необхідні заходи на шляху до євроінтеграції. Довгострокове зростання економіки є одним з пріоритетів цього етапу EFF. Так, упродовж другого етапу Україна повернеться до довоєнних рамок політики, зокрема до гнучкого обмінного курсу й таргетування інфляції. Одночасно буде зосереджено увагу на впровадженні суттєвих структурних реформ у фіскальній політиці для стабілізації середньострокових надходжень через упровадження стратегії національних доходів, а також започаткування управління державними фінансами та запровадження реформ управління державними інвестиціями, які допоможуть під час післявоєнної реконструкції. Задля підтримки післявоєнних реформ необхідно покращити конкуренцію в енергетичному секторі, воднораз зменшуючи квазіфіскальні зобов’язання.

До загального фонду державного бюджету України 3 квітня поточного року від МВФ надійшов перший транш у розмірі 2,7 млрд дол. США (2 млрд СПЗ).

Світовий банк

Світовий банк 12 квітня 2023 р. оголосив про виділення гранта в розмірі 200 млн дол. США на проєкт з ремонту енергетичної інфраструктури України. Кошти для цього проєкту надані в рамках Цільового фонду підтримки, відновлення, відбудови та реформування України. Передбачається, що в міру розширення масштабів проєкту додаткове фінансування від партнерів надійде у вигляді грантів та інших внесків у розмірі до 300 млн дол. США [2]. Залучені кошти будуть спрямовані на відбудову електромереж і систем теплопостачання в Києві, Харкові, Миколаєві, Сумах та містах Чернігівської області.

Через механізм Світового банку Нідерланди виділяють 100 млн євро на гарантії для фінансування сільськогосподарського бізнесу в Україні, а також на генератори, щоб допомогти країні пережити майбутню зиму.

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР)

ЄБРР виділяє 42 млн євро [3] кредиту провідному польському виробникові керамічної плитки та обладнання для ванних кімнат «Cersanit», який має значні потужності в Україні та відіграватиме важливу роль у відновленні інфраструктури. Фінансування ЄБРР надасть змогу групі «Cersanit» збільшити виробництво плитки й сантехніки в Україні, завершити проєкт з виробництва великоформатної керамічної плитки на тому самому заводі в Україні, реконструювати завод з виробництва акрилових виробів у Польщі, а також завершити підвищення енергоефективності та залучити інші інвестиції в модернізацію у Польщі.

У 2023 р. ЄБРР планує надати нашій державі кредитів на загальну суму 1,5 млрд євро [4] та зосередити діяльність на таких напрямах роботи в Україні:

  • підтримка державного та приватного сектору (зокрема, малого та середнього бізнесу);
  • фінансування проєктів з будівництва доріг;
  • співпраця з містами та громадами;
  • підтримка енергетичного сектору.

Один з таких проєктів – надання ЄБРР компанії «Укренерго» 300 млн євро на відбудову високовольтної інфраструктури та забезпечення фінансової стійкості. Реалізація програми захисту та відновлення мережевої інфраструктури вже розпочалася. ЄБРР також виділить додаткове фінансування для Укрзалізниці та Укравтодору.

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ)

Європейський інвестиційний банк 13 квітня поточного року схвалив надання додаткового фінансування в розмірі 20 млн євро на розвиток системи водопостачання та водовідведення в м. Миколаєві[5]. Фінансування надається в межах Програми розвитку муніципальної інфраструктури України (ПРМІУ) і допоможе завершити процес реконструкції та покращення систем водопостачання у місті. Поточні роботи передбачають реконструкцію водоочисних споруд у Миколаєві, реконструкцію та підвищення ефективності першої черги водопровідної насосної станції МКП «Миколаївводоканал» та будівництво сховища для довгострокового зберігання осаду на очисних спорудах міста.

Чорноморський банк торгівлі та розвитку (ЧБТР)

Мережа АЗК «ОККО» та ЧБТР 27 квітня 2023 р. уклали угоду про відкриття відновлювальної кредитної лінії на загальну суму до 25 млн євро [6]. Компанія залучає кошти у якості робочого капіталу, вони будуть спрямовані на закупівлю нафтопродуктів, включно й у країнах Чорноморського регіону – Румунії, Болгарії, Греції, Туреччині. У 2022 р. з цих країн компанія імпортувала понад 30 % бензинів і дизельного пального.

Європейський Союз

Рада ЄС 13 квітня 2023 р. ухвалила надання допомоги обсягом 1 млрд євро в межах Європейського фонду миру (ЄФМ) для підтримки Збройних Сил України (ЗСУ). Ця сума уможливить ЄС відшкодувати країнам-членам вартість боєприпасів, наданих Україні з наявних запасів або за рахунок зміни пріоритетності актуальних замовлень у період з 9 лютого до 31 травня 2023 р. Разом із попередніми сімома траншами підтримки ухвалений пакет допомоги збільшує загальний внесок ЄС на користь України в рамках ЄФМ до 4,6 млрд євро[7].

В Україну прибула чергова партія екстреної енергетичної допомоги, скоординована через схему приватних пожертвувань Європейського Союзу. Через енергетичний хаб rescEU, що в Польщі, Україні постачили 169 генераторів, наданих австралійською благодійною організацією «Minderoo Foundation» [8]. Це обладнання вартістю 1,95 млн євро стало доповненням до 1 тис. генераторів, наданих із резерву rescEU в Україні та оголошених під час відкриття центру на початку 2023 р. Загалом ЄС скоординував надання Україні вже близько 3 тис. електрогенераторів через пожертвування від держав-членів, приватного сектору, третіх країн та власних резервів rescEU.

Європейська Комісія 25 квітня ц. р. здійснила третій платіж обсягом 1,5 млрд євро в межах пакету макрофінансової допомоги «Плюс», його загальна сума – близько 18 млрд євро[9]. Ця підтримка допоможе Україні продовжувати виплачувати зарплати й пенсії та підтримувати роботу основних державних секторів – лікарень, шкіл, житла для переселенців. Надані кошти також допоможуть забезпечити макроекономічну стабільність у державі та відновити зруйновані РФ під час загарбницької війни критично важливі для України енергетичну інфраструктуру, системи водопостачання, транспортні мережі, дороги та мости.

Єврокомісія здійснила платіж після того, як з’ясувала, що Україна продовжує досягати задовільного прогресу в імплементації узгоджених політичних умов та виконала вимоги щодо звітності, спрямовані на забезпечення прозорого та ефективного використання коштів. Україна досягла значного прогресу в зміцненні верховенства права, посиленні фінансової стабільності, покращенні функціонування газової системи та бізнес-клімату. Ці досягнення також дозволять Європейській Комісії виплатити ще два щомісячні платежі по 1,5 млрд євро кожен у травні та червні поточного року.

США

До державного бюджету України 29 березня 2023 р. надійшли грантові кошти в розмірі 1 млрд 253 млн дол. США [10]. Кошти надані Сполученими Штатами через Цільовий фонд Світового банку в рамках четвертого додаткового фінансування для Проєкту «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні» (PEACE). Грантове фінансування буде спрямовано на забезпечення часткового відшкодування видатків держбюджету, зокрема на пенсійні виплати, підтримку окремих програм державної соціальної допомоги (допомоги для внутрішньо переміщених осіб), забезпечення оплати праці працівників державних органів, співробітників ДСНС та працівників закладів вищої освіти.

Міноборони США 4 квітня ц. р. оголосило про новий пакет військової допомоги Україні обсягом 2,6 млрд дол. США [11]. До нього увійшли: боєприпаси для ЗРК «Patriot» та HIMARS, інші боєприпаси, гранатомети, мобільні реактивні системи з лазерним наведенням, системи «Javelin», протиброньові ракети, стрілецька зброя, інша техніка та обладнання.

Між Україною та Світовим банком 5 квітня 2023 р. підписано угоду про надання Україні гранта в розмірі 2,5 млрд дол. США [12]. Ці грантові кошти надано Сполученими Штатами Америки та спрямовано до Цільового фонду багатьох донорів як четверте додаткове фінансування в рамках Проєкту «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні» (PEACE). Це другий грант Сполучених Штатів із запланованих на 2023 р. (загальна сума – 9,9 млрд дол. США). Залучені грантові кошти від Цільового фонду багатьох донорів у розмірі 2,5 млрд дол. США буде спрямовано на забезпечення працездатності системи державних органів, освіти, охорони здоров’я та служб першого реагування, а також на забезпечення пенсійних виплат та окремих програм державної соціальної допомоги.

Крім того, 19 квітня 2023 р. Міноборони США оголосило про нову важливу допомогу Україні у сфері безпеки. Вона містить дозвіл на президентський пакет допомоги у сфері безпеки з наданням більшої кількості боєприпасів для ПТРК HIMARS, наданих США, артилерійських снарядів та протитанкових засобів на суму до 325 млн дол. США [13]. Пакет включає боєприпаси для HIMARS, артилерійські снаряди, протитанкові керовані ракети, комплекси протитанкової зброї АТ-4, протитанкові міни, підривні боєприпаси для подолання перешкод, патрони до стрілецької зброї, високоточні авіаційні боєприпаси та інше обладнання.

До державного бюджету України 28 квітня ц. р. надійшли грантові кошти в розмірі 1,25 млрд дол. США від Сполучених Штатів Америки [14]. Фінансування надано через Цільовий фонд Світового банку в рамках четвертого додаткового фінансування для Проєкту «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні» (PEACE).

Від початку повномасштабного воєнного вторгнення Росії Україна отримала від Сполучених Штатів Америки близько 16,7 млрд дол. США у формі грантів.

Велика Британія

Велика Британія заявила про готовність надати Україні додаткові кредитні гарантії на 500 млн дол. США, довівши цю суму до 1 млрд дол. США в 2023 р. [15]. Британські кредитні гарантії важливі для фінансування чотирирічного пакету підтримки України на суму 15,6 млрд дол. США від МВФ. Від початку повномасштабного воєнного вторгнення РФ на територію України, що сталось у лютому 2022 р., Велика Британія пообіцяла надати нашій державі підтримку на загальну суму 6,5 млрд фунтів стерлінгів (8,1 млрд дол. США), а останні кредитні гарантії допоможуть фінансувати українські держустанови, зокрема школи та лікарні.

Канада

До державного бюджету України від Канади 31 березня 2023 р. надійшло 2,4 млрд канадських доларів (1,8 млрд дол. США) кредиту на пільгових умовах за другою додатковою Угодою [16]. Кошти надано через механізм адміністративного рахунку МВФ. Додатковий кредит надається на десять років, процентна ставка – 1,5 % річних. Новий кредит має на меті допомогти урядові України покрити дефіцит бюджету та оплатити соціальні послуги, включно з медичними, для приблизно 5,3 млн внутрішньо переміщених осіб.

Крім того, федеральний бюджет Канади оголосив про виділення понад 60 млн дол. США додаткової прямої гуманітарної допомоги Україні [17]. Гроші будуть використані на послуги з охорони психічного здоров’я, розмінування та інші заходи. Бюджет також передбачає майже 126 млн дол. США додаткових виплат на підтримку переселенців з України. Із січня минулого року, за даними уряду Канади, до країни прибуло 200 тис. українців.

Наразі Україна отримала 4 млрд дол. США канадської допомоги, зокрема близько 1 млрд дол. США військової допомоги у вигляді як прямих пожертв, так і обладнання для українських військових.

У квітні поточного року Канада оголосила про новий пакет військової допомоги, у рамках якого Україна отримає тисячі штурмових гвинтівок і мільйони набоїв [18].

Німеччина

Німеччина 30 березня 2023 р. передала Україні чергову партію допомоги для фронту, зокрема танки «Leopard 2A6», десятки БМП «Marder», танки для розмінування [19]. Список містить огляд летальної та нелетальної військової підтримки України Німеччиною. До нього увійшли постачання з Бундесверу, а також постачання з німецької промисловості, що фінансуються з фондів Федерального уряду Німеччини для розвитку потенціалу безпеки. Фінансування ініціативи з розбудови потенціалу безпеки становить 2,2 млрд євро на 2023 р. Кошти мають бути спрямовані в першу чергу на підтримку України.

Міністерство розвитку Німеччини (BMZ) інвестує в Україну додаткові кошти в розмірі 111 млн євро[20]. Вони будуть спрямовані на створення житла для внутрішньо переміщених осіб та підтримку українських муніципалітетів, наприклад на ремонт та оснащення дитячих садків, шкіл та лікарень.

Франція

У березні з Франції надійшли 1389 конвекторів та 11 генераторів, їх надала французька ГО «Електрики без кордонів». Загалом із серпня 2022 р. з Франції до України надійшло 22 вантажі енергетичного обладнання як гуманітарної допомоги загальною вагою 183 т [21].

Франція готова надати Україні 2 млрд євро в межах довготермінової програми, частина з цих коштів спрямовуватиметься на відновлення [22].

Польща

Збройні Сили України отримають від Польщі 100 колісних бронетранспортерів «Rosomak» [23].

Іспанія

У рамках Механізму цивільного захисту Європейського Союзу до м. Херсона надійшла гуманітарна допомога від Іспанії – 32 автобуси [24].

Також Іспанія планує до кінця квітня 2023 р. передати Україні шість із десяти обіцяних танків «Leopard 2»[25] .

Литва

Литва планує виділити 10 млн євро для відновлення України через спеціальний механізм, створений Світовим банком для фінансування процесу відбудови Української держави та підвищення стійкості й розвитку Молдови [26]. Литва вже надала гуманітарну, фінансову та військову допомогу на суму 900 млн євро, що становить 1,3 % ВВП цієї країни.

Латвія

Латвія відгукнулася на прохання України про постачання систем протиповітряної оборони і вирішила передати українській стороні всі наявні ПЗРК «Stinger» [27]. Також Латвія продовжує втілювати програму підготовки українських військовослужбовців. Військова допомога Україні з боку Латвії вже перевищила 300 млн євро, досягнувши 1 % ВВП.

Крім того, Латвія оголосила про наміри інвестувати впродовж 2023 р. у відновлення України 5 млн євро [28].

Північна Македонія

Уряд Північної Македонії схвалив рішення про передачу бойових гелікоптерів Мі-24 Україні [29].

Данія

Уряд Данії запустив нову програму підтримки України на 2023 р., що передбачає надання 1 млрд євро [30]. Основна мета програми – відновлення України. Особливе місце в цій програмі відведено реконструкції Миколаєва.

Також Данія та Норвегія домовилися про спільне постачання артилерійських снарядів ЗС України. Оборонне відомство Данії уклало з Норвегією угоду про передачу 8 тис. снарядів до артилерії калібру 155-мм [31].

Нідерланди

Нідерланди надають Україні першу в 2023 р. партію допомоги на 274 млн євро, яка є частиною загального пакету допомоги обсягом 2,5 млрд євро на 2023 р. [32]. На гуманітарну допомогу, підтримку сільського господарства та відбудову направлять 180 млн євро, з яких 100 млн євро – на відновлення медичних установ, енергетики та інфраструктури, 40 млн євро – на закупівлю насіння та обладнання для аграріїв, 20 млн євро – на гуманітарну допомогу, по 10 млн євро – на психосоціальну підтримку українців і на розмінування, зокрема сільськогосподарських угідь.

На нелетальну підтримку ЗСУ Нідерланди спрямують 94 млн євро: 75 млн євро – на нарощування потенціалу ЗС України в співпраці з Північноатлантичним альянсом, 14 млн євро – на розслідування злочинів РФ, зокрема створення в Гаазі реєстру збитків від війни, 5 млн євро – на збереження української культурної спадщини.

Японія

Уряд Японії планує виділити Україні 3,5 млрд дол. США прямої бюджетної підтримки протягом 2023 р.[33]. Ці кошти дозволять профінансувати соціальні та гуманітарні видатки. Японія також висловила готовність підтримати Україну у відбудові, зокрема через потенційні спільні проєкти з Японським агентством міжнародного співробітництва «Джайка» (JICA). Від початку повномасштабної війни Японія надала Україні 581 млн дол. США.

Грантову угоду, за якою Японія виділить Україні 400 млн дол. США, було підписано 14 квітня 2023 р.[34]. Кошти надаватимуться в рамках Програми екстреного відновлення, спрямованого на критичну інфраструктуру. Крім того, уряд Японії виділить 70 млн дол. США грантової підтримки відновлення України через механізм Програми розвитку ООН (ПРООН). З початку цього року була досягнута домовленість між Україною та Японією про надання понад 600 млн дол. США на відновлення України.

ПРООН у партнерстві з урядом Японії оголосила про постачання в Україну 77 потужних генераторів. Київщина першою отримала п’ять одиниць обладнання для забезпечення безперебійного електропостачання. Генератори забезпечать сталу роботу важливих об’єктів: очисних та каналізаційних станцій, тепломереж, медичних і навчальних закладів та ін.[35].

Швейцарія

Уряд Швейцарії готовий надати Україні довгострокову фінансову підтримку через повномасштабну війну, що триває. Зокрема, Берн має намір виділити Україні 1,7 млрд дол США до 2028 р.[36]. Цю підтримку нададуть у рамках загальної стратегії міжнародного співробітництва. У 2023–2024 рр. Україна отримає 300 млн швейцарських франків (понад 338 млн дол. США). Загалом Швейцарія планує передати Україні щонайменше 1,8 млрд швейцарських франків (понад 2 млрд дол США) протягом наступних шести років.

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram 
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Зображення: НІСД

Список використаних джерел:

[1] Див.: URL: http://surl.li/gubzh

[2] Див.: URL: https://www.worldbank.org/uk/news/press-release/2023/04/12/200-million-…

[3] Див.: URL: https://www.ebrd.com/news/2023/ebrd-lends-42-million-to-support-cersani…

[4] Див.: URL: https://banki.ua/news/yebrr-planuye-cogorich-nadaty-ukrayini-kredytiv-n…

[5] Див.: URL: https://www.eeas.europa.eu/delegations/ukraine/єіб-продовжує-підтримува…

[6] Див.: URL: https://www.rbc.ua/rus/news/chornomorskiy-bank-torgivli-ta-rozvitku-vid…

[7] Див.: URL: https://www.eeas.europa.eu/delegations/ukraine/боєприпаси-для-україни-р…

[8] Див.: URL: https://www.eeas.europa.eu/delegations/ukraine/австралійська-фундація-н…

[9] Див.: URL: https://www.eeas.europa.eu/delegations/ukraine/європейська-комісія-випл…

[10] Див.: URL: https://mof.gov.ua/uk/news/ukraine_received_usd_125_billion_from_the_un…

[11] Див.: URL: https://lb.ua/society/2023/04/04/550990_ssha_nadayut_noviy_paket_viysko…

[12] Див.: URL: http://surl.li/gucat

[13] Див.: URL: https://suspilne.media/450885-ssa-ogolosili-pro-vidilenna-ukraini-novog…

[14] Див.: URL: http://surl.li/gucbc

[15] Див.: URL: https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3695258-britania-nadast-ukraini…

[16] Див.: URL: https://mof.gov.ua/uk/news/minfin_ukraina_otrimala_vid_kanadi_24_mlrd_k…

[17] Див.: URL: https://www.epravda.com.ua/news/2023/03/29/698542/

[18] Див.: URL: https://www.kmu.gov.ua/news/kanada-oholosyla-pro-novyi-paket-viiskovoi-…

[19] Див.: URL: https://bykvu.com/ua/bukvy/tanky-leopard-2a6-ta-desiatky-marder-nimechc…

[20] Див.: URL: https://www.epravda.com.ua/news/2023/04/19/699275/ ; https://www.bmz.de/de/aktuelles/aktuelle-meldungen/ukraine-erhaelt-weit…

[21] Див.: URL: https://uaprom.info/news/188142-ukrayina-otrimala-vid-franciyi-183-tonn…

[22] Див.: URL: https://www.epravda.com.ua/news/2023/04/14/699133/

[23] Див.: URL: https://biz.today.ua/russkyj-vsu-poluchat-100-btr-rosomak-dlya-unychtoz…

[24] Див.: URL: https://www.epravda.com.ua/news/2023/04/28/699580/

[25] Див.: URL: https://espreso.tv/pershi-shist-tankiv-leopard-2a4-yaki-peredala-zsu-is…

[26] Див.: URL: https://www.ukrinform.ua/rubric-vidbudova/3695323-litva-vidilit-cerez-s…

[27] Див.: URL: https://www.eurointegration.com.ua/news/2023/04/21/7160335/

[28] Див.: URL: https://www.eurointegration.com.ua/news/2023/04/28/7160679/

[29] Див.: URL: https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3689565-pivnicna-makedonia-peredast…

[30] Див.: URL: https://www.unian.ua/economics/finance/daniya-vydelyaet-milliard-evro-n…

[31] Див.: URL: https://mil.in.ua/uk/news/daniya-i-norvegiya-peredadut-ukrayini-8-tysya…

[32] Див.: URL: https://www.dw.com/uk/niderlandi-vidilaut-ukraini-persu-v-2023mu-dopomo…

[33] Див.: URL: https://www.kmu.gov.ua/news/ukraina-otrymaie-35-mlrd-dolariv-ssha-vid-i…

[34] Див.: URL: https://mtu.gov.ua/news/34204.html

[35] Див.: URL: https://www.kyivschina24.com/news/dlya-potreb-krytychnoyi-infrastruktur…

[36] Див.: URL: http://surl.li/guccg