Експерт НІСД Іван Ус взяв участь в програмі «Громадська хвиля» присвяченій геоекономічним наслідкам ескалації ситуації в Перський затоці

Поділитися:

У студії Громадського радіо 10 січня головний консультант відділу зовнішньоекономічної політики центру економічних і соціальних досліджень Іван Ус висловив свою думку стосовно можливих наслідків ескалації конфлікту між США та Іраном у Перській затоці.

За словами пана Уса, одним з наслідків ескалації конфлікту між США та Іраном у Перській затоці стане зростання світових цін на нафту, що відграє на користь такої країни-експортера нафти, як Росія

Крім того, І. Ус зазначив, що Україна стала безпосереднім учасником конфлікту у Перський затоці. Відповідаючи на питання стосовно трагедії з вітчизняним літаком, І. Ус висловив співчуття родинам загиблих в цій катастрофі та зазначив, що без наявності повної інформації не бажано робити висновків, проте ця ситуація буде мати вплив на розгортання подій в регіоні. Водночас він зазначив, що у разі підтвердження інформації, висловленої лідерами багатьох країн про те, що літак був збитий іранською ракетою (ПС. Запис програми був здійснений до того, як Іран офіційно визнав, що збив український пасажирський літак авіакомпанії МАУ) необхідно, щоб Іран виплатив компенсації родинам загиблих та українській авіакомпанії МАУ.

Іван Ус: Через трагедію з літаком більше країн почало слідкувати за ситуацією в Ірані. Можливо, це може зупинити заплановані з обох сторін кроки. Якщо до цього часу всі були спостерігачами, то після цієї трагедії усі країни, громадяни яких загинули, фактично, отримали безпосередній інтерес до ситуації.

Докладніше у відео на youtube-каналі НІСД: