Експерт НІСД в інтерв'ю румунському виданню прокоментував висловлювання Посольства Росії в Румунії на адресу Берегині Румунського престолу Кронпринцеси Румунської Маргарити

Поділитися:

Завідувач відділу досліджень Придунайсько-Чорноморського регіону в м.Одесі Артем Филипенко в інтерв'ю румунському виданню Universul.net прокоментував заяву Посольства Російської Федерації в Румунії на адресу Берегині Румунського престолу Кронпринцеси Румунської Маргарити. В цій заяві російські дипломати піддали різкій критиці висловлювання Кронпринцеси щодо політики Росії в Чорноморському регіоні, зокрема, агресії проти Грузії та України.

Як зазначив експерт НІСД, реакція російського посольства була дійсно неприйнятною. На його думку, причин для такої реакції було більше. "По-перше, Росія негативно реагує на критику своїх дій у Чорноморському регіоні, особливо на агресію проти України. По-друге, виступ був приводом для росіян оголосити свою позицію в румунському публічному просторі. На відміну від Молдови, Румунія не так сприйнятлива до російського впливу, особливо якщо мова йде про інформацію.

Наразі між Україною та Румунією розвиваються хороші відносини. Румунія також є важливою опорою для інтересів НАТО в регіоні. Тому, найімовірніше, російська місія прагне підривати ситуацію в Румунії, спровокувати чвари між Україною та Румунією та викликати ромофобію в Україні.

Росія хоче перетворити Чорне море на внутрішнє озеро. Для цього потрібні не лише військові засоби, а й інформаційні атаки. Я думаю, ми побачимо більше нападів на Румунію. Крім того, сьогодні ми бачимо новий стиль російської дипломатії — невихований та нахабний" - зазначив пан Филипенко.

"Думаю, вони знають, що Королівська родина є історично важливою для Румунії, насамперед як символ об’єднання румунів, — наголосив експерт. — Тому метою цього меседжу було вразити моральний авторитет Корони. Недарма в тексті йдеться про історичні події. Для Росії історія — це зброя в гібридній війні. Російська пропаганда викликає такий великий інтерес до Другої світової війни, яку вони називають Великою Вітчизняною. Крім того, Росії не подобаються дискусії щодо пакту Ріббентропа-Молотова, який призвів до поділу кордонів та агресії Радянського Союзу щодо Румунії. Росія вважає, що вона воює з усією західною цивілізацією. Тому вона вважає рух Молдови, України та Грузії до Європи нападом на її права"

Артем Филипенко також висловився на користь збільшення співробітництва між військовими флотами України та Румунії, та зазначив, що потрібна стратегія Північноатлантичного Альянсу стосовно Чорноморського регіону.

Повний текст (румунська): universul.net