Корпоративне членство

Поділитися:

22 грудня 2010 року на ім'я Директора Національного інституту стратегічних досліджень зі столиці Австрійської Республіки м. Відень надійшов лист від Виконавчого директора Світового інституту з (фізичної) ядерної безпеки (World Institute for Nuclear Security, WINS) доктора Роджера Хауслі (Roger Howsley), в якому повідомлялось, що заявка НІСД на набуття корпоративного членства у WINS була розглянута позитивно. 

 

НІСД приєднався до великої сім'ї корпоративних та індивідуальних членів цієї молодої за віком (WINS створено лише у вересні 2008 р.), але вже дуже впливової міжнародної організації, місією якої є сприяння зміцненню фізичної безпеки ядерних та інших радіоактивних матеріалів у глобальному масштабі.

 

На сьогодні цей інститут, який було засновано при активній участі  Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), об'єднує понад 500 корпоративних та індивідуальних членів з 52 країн світу та міжнародних організацій, включаючи експертів з різних аспектів ядерної безпеки, представників ядерної промисловості, урядовців, дослідників тощо.

 

Членство у Світовому інституті з (фізичної) ядерної безпеки сприятиме виконанню НІСД покладених на нього завдань аналітико-прогнозного супроводження діяльності Президента в ядерній сфері, у тому числі у зв'язку із зобов'язаннями, які взяла на себе Україна під час Вашингтонського самміту з (фізичної) ядерної безпеки у квітні 2010 р., адже WINS надає унікальні можливості для спілкування професіоналів, обміну інформацією, пропагує приклади найкращого досвіду організації протидії загрозам ядерного та радіаційного тероризму.

 

Довідка про WINS: Світовий інститут з (фізичної) ядерної безпеки (World Institute for Nuclear Security, WINS) (www.wins.org) було утворено з метою сприяння захисту усіх ядерних та інших радіоактивних матеріалів у такий спосіб, щоб вони не могли бути використані у терористичних цілях. При цьому місія WINS полягає у забезпеченні форуму для експертів з питань фізичної ядерної безпеки (ФЯБ), представників підприємств ядерної галузі, урядових і міжнародних організацій, - усіх тих, хто несе відповідальність за фізичну ядерну безпеку, а також у сприянні реалізації кращого практичного досвіду у цій сфері. Партнерами у створенні організації нового типу, якою є WINS, стали Глобальна ініціатива зі зменшення ядерної загрози (Nuclear Threat Initiative, NTI), одним із співголов якої є колишній сенатор США Сем Нанн (Sam Nunn), міжнародний Інститут управління ядерними матеріалами (Institute for Nuclear Material Management, INMM), Міністерство енергетики США, Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ), уряд Норвегії та Фонд Пітера Петерсена (Peter G. Peterson Foundation). У своїй діяльності, WINS не дублює діяльність МАГАТЕ, а навпаки, доповнює її у відповідних форматах. З метою тіснішої координації з МАГАТЕ штаб-квартиру WINS було розташовано у Відні. Про утворення WINS було оголошено у штаб-квартирі МАГАТЕ 29 вересня 2008 року. У теперішній час членами WINS є представники та організації 44 країн світу. На посаду виконавчого директора Інституту було запрошено д-ра Роджера Хауслі (Roger Howsley), який є підзвітним міжнародній раді директорів Інституту. Перед своїм призначенням д-р Хауслі займав посаду Директора з питань фізичної безпеки, гарантій та міжнародних відносин британської компанії British Nuclear Fuel Ltd. (BNFL). На сьогодні WINS об'єднує понад 500 корпоративних та індивідуальних членів, які представляють 52 країни.