Моніторинг допомоги міжнародних фінансових інститутів та окремих держав Україні (15 листопада – 20 грудня 2022)

Поділитися:

Фінансування державного бюджету України з початку повномасштабної війни

Джерелами фінансування державного бюджету за період з 24 лютого по 14 грудня 2022 р. є військові облігації, кредити від Міжнародних фінансових організацій, а також двосторонні кредити та гранти (мал.)[1].

Рис. 1. Фінансування державного бюджету України з початку повномасштабної війни проти України станом на 14 грудня 2022 р.
Мал. 1. Фінансування державного бюджету України з початку повномасштабної війни проти України станом на 14 грудня 2022 р.

Джерело: Міністерство фінансів України.

За інформацією Міністерства фінансів України, від початку повномасштабної війни проти Росії Україна вже отримала від міжнародних партнерів 27,2 млрд дол. США допомоги[2].

Світовий банк

22 листопада 2022 р. в Україну надійшло 60 млн дол. США фінансування від Світового банку. З цих коштів 50 млн дол. США надано на пільгових умовах від Міжнародної асоціації розвитку та 10 млн дол. США як гарантії від Латвії. Така підтримка дасть змогу Україні забезпечити фінансування для працівників бюджетної сфери, а також і далі забезпечувати стійке державне управління в Україні. Позики отримано завдяки Угоді про надання Україні фінансування в межах реалізації спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку (МБРР), Міжнародною асоціацією розвитку (МАР) проєкту «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні». Строк погашення кредиту від МАР – 10 років з чотирирічним пільговим періодом, одноразова комісія – 0,25 %, комісія за зобов’язання – 0,25 % річних від незнятого залишку. Строк погашення кредиту від Латвії – 18,5 року з чотирирічним пільговим періодом, одноразова комісія – 0,25 % та комісія за зобов’язання – 0,25 %[3].

24 листопада Україна та Світовий банк підписали Угоду про надання Україні гранту розміром 4,5 млрд дол. США. Кошти надано Сполученими Штатами Америки та спрямовано до Цільового фонду багатьох донорів як третє додаткове фінансування в межах проєкту «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні»[4]. Гроші спрямують на забезпечення пенсійних виплат та деяких програм державної соціальної допомоги, а також на оплату медичних послуг за програмою медичних гарантій.

25 листопада на засіданні Уряду ухвалено рішення про залучення четвертого додаткового фінансування розміром 500 млн дол. США. Кредит буде надано на пільгових умовах як гарантія Великої Британії в межах реалізації проєкту «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні»[5]. Термін погашення кредиту – 18,5 року з п’ятирічним пільговим періодом. Процентна ставка – 0,25 % річних на невикористану частину позики. Залучені кошти буде спрямовано на відшкодування видатків державного бюджету на виплати соціальної допомоги сім’ям з дітьми, заробітної платні працівникам державних закладів вищої освіти, а також комунальних послуг.

Міжнародна фінансова корпорація (МФК) підготувала для України нову програму на 2 млрд дол. США, яку спрямують на фінансування приватного сектору із залученням донорів та приватного капіталу. Програма міститиме розробку проєктів, переважно фінансування робочого капіталу і торговельного фінансування, а також капітальних інвестицій в деяких інфраструктурних галузях, в агросекторі, технологічній та цифровій галузі, логістиці. У цій програмі 1 млрд дол. США – це власні кошти МФК, а другий мільярд МФК залучатиме від донорів[6].

Європейський банк реконструкції та розвитку

ЄБРР та Європейський Союз надають державному «Укргазбанкові» 25 млн євро кредиту для підтримки мікро-, малих та середніх підприємств в Україні. Кошти призначено для фінансування малих та середніх приватних підприємств з метою придбати обладнання та модернізувати технологічні процеси. Позичальники, які успішно реалізовуватимуть відповідні інвестиційні проєкти, зможуть отримати стимулювальні гранти – кеш-бек до 15 % від суми кредиту, технічну та консультативну допомогу, фінансовану ЄС у межах ініціативи «EU4Business»[7].

ЄБРР та Нідерланди виділяють ПрАТ «Національна енергетична компанія “Укренерго”» 372 млн євро на ремонт пошкоджених в Україні енергооб’єктів. З них 300 млн євро кредиту українській компанії виділить ЄБРР, ще 72 млн євро як грант нададуть Нідерланди. Кошти виділено в межах фінансового пакета в 3 млрд євро, які ЄБРР спрямує протягом 2022–2023 рр. Завдяки цьому фінансуванню «Укренерго» зможе здійснювати швидкий аварійний ремонт пошкодженого обладнання, високовольтних підстанцій та ліній електропередач. Це забезпечить безперервне надання життєво важливих послуг з передачі електроенергії протягом опалювального сезону для українських домівок та підприємств[8].

ЄБРР може надати державному «Укрексімбанку» кредит до 50 млн євро для фінансування приватних корпоративних клієнтів і муніципалітетів в Україні, які постраждали від війни. Кредит забезпечить «Укрексімбанкові» необхідне середньострокове фінансування у воєнний час і дасть змогу підтримувати приватних корпоративних клієнтів і муніципалітети завдяки своїй стратегічній спрямованості, підтвердженому досвідові корпоративного кредитування найважливіших секторів і сильній регіональній присутності. Проєкт підтримуватимуть донори: покриття ризику першого збитку розміром 25 млн євро надасть Спеціальний фонд реагування на кризові ситуації ЄБРР у межах спеціального Пакета реагування ЄБРР на війну в Україні[9].

Європейський Союз

21 листопада Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) і Європейський Союз оголосили про додаткове виділення коштів розміром 35 млн євро (34,4 млн дол. США) на реалізацію Програми ПРООН з підвищення стійкості та відновлення України[10.

Головна мета Програми – допомогти Україні в її протистоянні повномасштабному вторгненню Росії, підтримуючи зусилля з раннього відновлення та відбудови в контексті Цілей сталого розвитку. Цей новий внесок відповідає ключовим пріоритетам Програми ЄС з екстреної підтримки України і водночас сприятиме практичному втіленню низки реформ, які є передумовою вступу до ЄС. Зокрема, ідеться про зміцнення верховенства права та підтримку структурних економічних реформ.

Для надання надзвичайної підтримки Україні, потрібної для відновлення та забезпечення електро- й теплопостачання, ЄС передає Україні 200 середніх трансформаторів, один великий автотрансформатор та 40 електрогенераторів[11].

В обсягах виняткової восьмої за ліком програми макрофінансової допомоги ЄС (МФД) Україна отримала: 22 листопада – 2,5 млрд євро (другий транш)[12], 14 грудня – 500 млн євро (останній транш)[13]. Загальне фінансування за цією програмою становить 5 млрд євро. Кредитні кошти МФД спрямують на фінансування найнагальніших видатків держбюджету, що сприятиме підтриманню фінансової стабільності в Україні. З початку повномасштабної війни ЄС надав Україні 7,2 млрд євро макрофінансової допомоги.

10 грудня Рада Європейського Союзу підтримала пропозицію Європейської Комісії щодо виділення Україні у 2023 р. додаткових ресурсів фінансової підтримки. Нова масштабна програма макрофінансової допомоги для України становитиме 18 млрд євро, і 14 грудня Європейський Парламент схвалив виділення цих коштів[14].

15 грудня Євросоюз надав Україні грант у 50 млн євро на ремонт систем постачання електрики, води, тепла та управління відходами у звільнених від окупації громадах Київської області. Кошти виділено на відновлення інфраструктури в Ірпені, Бучі, Великій Димерці, Гостомелі, Димері, Славутичі, Немішаєвому, Калинівці, Дмитрівці, Іванкові, Бородянці, Пісківці та в Борщагівській громаді[15]. Така підтримка стала можливою завдяки домовленості Європейського Союзу та міжнародної фінансової організації НЕФКО (Nefco – the Nordic Green Bank), заснованої урядами Данії, Ісландії, Норвегії, Фінляндії та Швеції.

Також Європейський Союз збирається профінансувати придбання близько 30 млн світлодіодних лампочок для України вартістю 30 млн євро. Крім того, ЄС передає 40 потужних генераторів для 30 українських лікарень. Загалом з початку російського вторгнення ЄС передав до України близько 800 електричних генераторів[16].

Сполучені Штати Америки

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) надало Україні 80 генераторів для забезпечення безперебійної роботи критичної інфраструктури[17]. До того ж «Укренерго» отримало 105 одиниць нового обладнання від USAID вартістю понад 100 тис. дол. США і готується встановити його на одну з пошкоджених російськими обстрілами підстанцій[18].

Сполучені Штати нададуть Україні підтримку обсягом 53 млн дол. для термінової закупівлі обладнання, потрібного для якнайшвидшого відновлення енергосистеми після російських ракетних ударів[19]. Пакет міститиме розподільні трансформатори, автоматичні вимикачі, пристрої захисту від стрибків напруги, роз’єднувачі, транспортні засоби та інше критично важливе обладнання. Ці кошти надають додатково до 55 млн дол. екстреної підтримки для енергетичного сектору України.

16 грудня Сенат Конгресу США затвердив оборонний бюджет Сполучених Штатів на наступний рік з рекордними 858 млрд дол., у якому закладено кошти і для військової допомоги Україні (800 млн дол.)[20]

20 грудня до державного бюджету України від США надійшли грантові кошти – 2 млрд дол. з Цільового фонду Світового банку. Це вже другий транш з гранту загальним розміром 4,5 млрд дол. Кошти надано через Цільовий фонд Світового банку в межах проєкту «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні». Фінансування буде спрямовано на забезпечення пенсійних виплат та заробітної платні працівникам цивільного захисту, а також на оплату медичних послуг за програмою медичних гарантій[21].

20 грудня учасники переговорів у Конгресі США представили законопроєкт про фінансування уряду на суму 1,7 трлн дол., що передбачає 44,9 млрд дол. додаткової надзвичайної допомоги Україні та союзникам по НАТО[22].

Канада

25 листопада міністр міжнародного розвитку Канади Харджит Саджан повідомив, що Канада виділяє 10 млн канадських дол. (приблизно 7,6 млн дол. США) на закупівлю й доставлення генераторів для України[23].

26 листопада в міністерстві міжнародного розвитку Канади оголосили про виділення 30 млн канадських дол. (близько 23 млн дол. США) гуманітарного фінансування Світовій продовольчій програмі ООН для дальшого транспортування українського зерна Чорноморською зерновою ініціативою до країн, які стикаються зі значною продовольчою небезпекою[24].

19 грудня Україна отримала від Канади додаткові 500 млн канадських дол. (367 млн дол. США) у межах кредитного договору між Україною та Канадою. Загальна сума кредиту становить 1,95 млрд канадських дол. (1,432 млрд дол. США) [25].

Це кошти п’ятирічних «Облігацій суверенітету України», які уряд Канади розмістив для підтримки України напередодні важкого зимового періоду. Кредит надають на пільгових умовах через адміністративний рахунок Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Франція

Французьке агентство розвитку виступило з ініціативою надати Україні кредит на пільгових умовах розміром до 100 млн євро для фінансування видатків загального фонду держбюджету. Згідно з умовами, на суму кредиту нараховують проценти за процентною ставкою 1,04 % річних. Остаточне погашення кредиту здійснюватимуть через 15 років від дати кредитного договору (з урахуванням пільгового періоду відстрочення погашення кредиту строком на 5,5 року від дати укладення кредитного договору). Кошти залучають відповідно до кредитного договору між Україною і Французьким агентством розвитку[26].

На Міжнародній конференції на підтримку України, що відбулася 13 грудня в Парижі за участю 47 держав та 24 міжнародних організацій, було оголошено про виділення понад 1 млрд євро допомоги, що допоможе українцям пережити зиму на тлі руйнування інфраструктури Росією. Про це за підсумками конференції повідомила міністерка закордонних справ Франції Катрін Колонна. Зокрема, 415 млн євро виділять на енергетичний сектор України, 25 млн євро – на водопостачання, 38 млн євро – на продовольство, 17 млн євро – на охорону здоров’я та 22 млн євро – на транспорт[27].

Німеччина

Німеччина вже постачила Україні щонайменше 2430 електрогенераторів у зв’язку з руйнуванням інфраструктури Росією. За власними заявами, Федеральне міністерство економіки ФРН надає, серед іншого, 40 млн євро на модернізацію української енергосистеми. За даними міністерства розвитку, 12 млн євро надійдуть 2023 р. в енергозабезпечення м. Львова та інших українських муніципалітетів. Товариство міжнародного співробітництва (GIZ) закупить ще тисячу генераторів для українських муніципалітетів[28].

13 грудня до державного бюджету України надійшов грант обсягом 200 млн євро від Кредитної установи для відбудови (KfW). Зазначені грантові кошти надав Уряд Німеччини в межах Програми підтримки стійкості внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в Україні. Цими коштами покриють витрати загального фонду державного бюджету з виплати допомоги на проживання ВПО. Програму підтримки стійкості ВПО в Україні, яку фінансує KfW, спрямовано на пом’якшення негативного впливу на умови життя під час війни. Метою Програми є посилення спроможності Уряду України надавати належну підтримку ВПО, офіційна кількість яких значно виросла від початку війни[29].

Державний банк Німеччини KfW надасть 32,5 млн євро кредитних коштів на модернізацію мережі електропередачі НЕК «Укренерго»[30].

Норвегія

Норвегія є другим найбільшим донором ЄБРР в Україні. 21 листопада Міністр фінансів Норвегії Трюгве Слагсволд Ведум підписав угоду про надання Україні фінансування розміром 2 млрд норвезьких крон (182 млн дол. США) для закупівлі природного газу протягом наступної зими. Норвезьке фінансування буде надано через Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР). Угоду від імені банку підписав перший віцепрезидент ЄБРР Юрген Рігтерінк[31].

Уряд Норвегії підписав угоду зі Світовим банком про надання 1 млрд норвезьких крон на відновлення пошкодженої внаслідок російських ракетних ударів інфраструктури в Україні. Кошти Норвегії спрямовують через багатодонорський Трастовий фонд допомоги, відновлення, реконструкції та реформ Світового банку в Україні (URTF) [32].

Уряд Норвегії виділяє приблизно 150 млн норвезьких крон (15,1 млн дол. США) на Військову допоміжну місію ЄС з підтримки України (EUMAM Ukraine)[33]. Норвегія прагне зробити внесок, підтримавши цими коштами операційний бюджет навчальної місії EUMAM Ukraine через Європейський фонд миру (EPF).

Норвегія також частково фінансує пожертвування Естонії польового госпіталю для України, дарує п’ять військових автобусів швидкої допомоги, а також відправить Україні 32 трейлери з мостовими конструкціями, перший з яких виїхав 13 грудня. Загальна вартість мостів – 30 млн норвезьких крон (близько 3 млн дол. США), їх профінансують з гуманітарного бюджету МЗС[34].

Також у норвезькому парламенті обговорюють можливість затвердити багаторічну програму допомоги Україні з 2023 р.

Литва

Литва підготувала новий пакет допомоги для енергетичного сектору України розміром 2 млн євро і обіцяє й далі привозити дрони, теплий одяг для українських військових, підігрівачі та генератори[35]. Від початку війни в Україні литовські енергетичні компанії передали Україні 12 генераторів різної потужності, понад 130 т палива, піну для пожежогасіння. Найближчим часом очікуємо передачі ще 250 трансформаторів та 160 генераторів.

Естонія

19 листопада Естонія анонсувала передачу Україні 27 міських автобусів, а також двох автомобілів швидкої допомоги та 13 електрогенераторів. 25 листопада Естонія передала нам ще дев’ять автобусів, призначених для використання в Житомирській області, а 9 грудня надійшло 11 автобусів з генераторами та енергетичним обладнанням[36].

Японія

7 грудня в Міністерстві енергетики України відбулася зустріч з керівництвом Японського агентства міжнародного співробітництва (Japan International Cooperation Agency, JICA). Сторони обговорили потреби українських енергетичних компаній та екстрену підтримку з боку Японії для забезпечення стабільної роботи енергосистеми.

В межах першого етапу допомоги Японія надасть Україні 242 генератори, як це було домовлено раніше. Частину генераторів доправили в Україну вже в середині грудня. Зараз узгоджують специфікації обладнання для другого пакета допомоги – він передбачатиме постачання трансформаторів, вимикачів, роз’єднувачів, кабелів, проводів, ізоляторів та іншого обладнання[37].

Республіка Корея

Республіка Корея передасть Україні гуманітарною допомогою 20 генераторів потужністю 450–500 кВт, а також 5 мініекскаваторів DOOSAN DX17Z. Доправити генератори планують чартерним авіарейсом 12 грудня цього року[38].

Азербайджан

Азербайджан передав Україні гуманітарну допомогу, яка містить 45 силових трансформаторів та 50 генераторів. Загальна сума гуманітарної допомоги від Азербайджана вже наблизилася до 17,5 млн дол.[39].

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram 
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

[1] Див.: URL: https://mof.gov.ua/uk/news/ukraines_state_budget_financing_since_the_beginning_of_the_full-scale_war-3435

[2] Див.: URL: https://www.mof.gov.ua/uk/news/navit_v_umovakh_viini_osvitniu_medichnu_i_sotsialnu_reformi_bude_finansovo_zabezpecheno_-_roman_iermolichev_v_interviu_ukrinform-3751?fbclid=IwAR2YQIpTLEwR6BYzUCgPtA4clE8ejcCv07cMus1AABp_pFiIL-WwUlx3sF8

[3] Див.: URL: https://www.kmu.gov.ua/news/ukrayina-otrimala-vid-svitovogo-banku-dodatkove-finansuvannya-vid-mar-ta-garantiyu-vid-latviyi-na-60-mln-dol-ssha

[4] Див.: URL: https://www.mof.gov.ua/uk/news/ukraine_will_receive_a_usd_45_billion_grant_through_the_world_banks_trust_fund-3733

[5] Див.: URL: https://www.kmu.gov.ua/news/uryad-shvaliv-rishennya-pro-zaluchennya-vid-mbrr-dodatkovogo-finansuvannya-u-rozmiri-500-mln-dol-ssha

[6] Див.: URL: https://interfax.com.ua/news/economic/878411.html

[7] Див.: URL: https://finance.liga.net/ua/bank/novosti/ukrgazbank-poluchit-ot-ebrr-25-mln-evro-kredita-na-podderjku-ukrainskogo-biznesa

[8] Див.: URL: https://tsn.ua/ato/ukrenergo-otrimaye-372-mln-yevro-na-remont-poshkodzhenih-rosiyskimi-raketami-energoob-yektiv-yebrr-2208268.html

[9] Див.: URL: https://www.epravda.com.ua/news/2022/12/8/694750/

[10] Див.: URL: https://cs.detector.media/law-and-money/texts/185020/2022-11-22-ievropeyskyy-soyuz-rozshyryuie-programu-pidtrymky-ukrainy/

[11] Див.: URL: https://www.eurointegration.com.ua/news/2022/11/25/7151329/

[12] Див.: URL: https://www.mof.gov.ua/uk/news/ukraine_received_eur_25_billion_of_eu_macro-financial_assistance-3726

[13] Див.: URL: https://mof.gov.ua/uk/news/ukraine_received_eur_500_million_of_macro-financial_assistance_from_the_eu-3764

[14] Див.: URL: https://www.mof.gov.ua/uk/news/european_council_decided_to_provide_ukraine_with_macro-financial_assistance_of_eur_18_billion-3757 ; https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20221212IPR64529/parliament-agrees-to-adapted-EU18-billion-loan-to-ukraine

[15] Див.: URL: https://www.dw.com/uk/es-vidiliv-50-miljoniv-evro-na-vidnovlenna-kiivsini/a-64111201?maca=ukr-rss-ukrnet-ukr-all-3816-xml ; https://www.facebook.com/MinInfra.UA/posts/pfbid0jqVDytzEnKeY28x1Yv2RCd…

[16] Див.: URL: https://minfin.com.ua/ua/2022/12/13/97208347/

[17] Див.: URL: https://www.rbc.ua/rus/news/ukrayina-otrimala-80-generatoriv-vid-usaid-1669385112.html

[18] Див.: URL: https://lb.ua/society/2022/12/19/539632_usaid_nadalo_ukraini.html

[19] Див.: URL: https://www.epravda.com.ua/news/2022/11/29/694398/

[20] Див.: URL: https://www.eurointegration.com.ua/news/2022/12/16/7152614/

[21] Див.: URL: https://mof.gov.ua/uk/news/ukraine_received_usd_15_billion_grant_from_the_us_through_the_trust_fund_of_the_world_bank-3772

[22] Див.: URL: https://www.eurointegration.com.ua/news/2022/12/20/7152787/

[23] Див.: URL: https://gordonua.com/ukr/news/money/kanada-vidiljaje-blizko-7-6-mln-na-generatori-dlja-ukrajini-1638040.html

[24] Див.: URL: https://agropravda.com/news/agrobiznes-life/19218-kanada-vidilila-30-miljoniv-na-eksport-ukrainskogo-zerna

[25] Див.: URL: https://mof.gov.ua/uk/news/ukraine_received_cad_500_million_from_canada-3771

[26] Див.: URL: https://www.mof.gov.ua/uk/news/the_french_development_agency_will_provide_ukraine_with_up_to_eur_100_million_concessional_loan-3727

[27] Див.: URL: https://www.epravda.com.ua/news/2022/12/13/694951/ ; https://ua.ambafrance.org/Miizhnarodna-konferenciiya-Soliidarnii-z-ukrayins-kim-narodom-Zayava

[28] Див.: URL: https://www.eurointegration.com.ua/news/2022/11/19/7150994/

[29] Див.: URL: https://www.kmu.gov.ua/news/ukraina-otrymala-200-mln-ievro-hrantovoi-do…

[30] Див.: URL: https://www.mof.gov.ua/uk/news/kfw_will_provide_eur_325_million_loan_for_the_modernization_of_the_electricity_transmission_network_of_npc_ukrenergo-3767

[31] Див.: URL: https://www.eurointegration.com.ua/news/2022/11/21/7151068/

[32] Див.: URL: https://censor.net/ua/news/3386051/norvegiya_vydilyaye_milyard_kron_na_vidnovlennya_infrastruktury_v_ukrayini

[33] Див.: URL: https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3621836-norvegia-vidilae-15-miljoniv-na-vijskovu-misiu-es-z-pidtrimki-ukraini.html

[34] Див.: URL: https://censor.net/ua/news/3386879/norvegiya_vidpravyla_ukrayini_10_mostiv_dlya_zaminy_zruyinovanyh

[35] Див.: URL: https://www.eurointegration.com.ua/news/2022/11/26/7151359/

[36] Див.: URL: https://www.eurointegration.com.ua/news/2022/12/9/7152188/

[37] Див.: URL: https://www.kmu.gov.ua/news/yaponiia-hotuie-druhu-partiiu-dopomohy-ukrainskomu-enerhosektoru-zustrich-hermana-halushchenka-z-iaponskym-ahentstvom-jica

[38] Див.: URL: https://www.rada.gov.ua/news/Top-novyna/230587.html?utm_source=telegram

[39] Див.: URL: https://www.rbc.ua/rus/news/azerbaydzhan-peredav-ukrayini-partiyu-transformatoriv-1670663714.html