Моніторинг допомоги міжнародних фінансових інститутів Україні (01.06 – 04.07.2022)

Поділитися:

Світовий банк

До державного бюджету України 3 червня ц. р. було перераховано кошти чергового кредиту від Кредитної установи для відбудови (KfW) в обсязі 150 млн євро. Їх надано як співфінансування Додаткового фінансування позики на політику розвитку в умовах надзвичайної економічної ситуації Міжнародного банку реконструкції та розвитку. Залучені кошти будуть спрямовані на соціальні видатки та видатки у сфері освіти і охорони здоров’я[1].

Міністр фінансів України Сергій Марченко та Регіональний директор Світового банку у справах Східної Європи (Білорусь, Молдова та Україна) Аруп Банерджі 9 червня 2022 р. підписали Угоду про позику з Міжнародним банком реконструкції та розвитку та Угоду про фінансування (Проєкт «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні») з Міжнародною асоціацією розвитку. Загалом Україна отримає позику в розмірі 1,492 млрд дол. США. Проєкт отримав фінансові гарантії від Великої Британії, Нідерландів, Литви та Латвії, паралельне фінансування – від Італії, а також очікувані майбутні гарантії, зокрема від Данії. Кошти будуть спрямовані на відшкодування видатків держбюджету, здійснених для забезпечення оплати праці працівників державних органів та бюджетних установ освітньої сфери, як на національному, так і регіональному рівнях[2].

Україна 30 червня отримала кредит у рамках Проєкту «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні», його загальна сума – 446,8 млн євро. У межах цього фінансування гарантія Великої Британії становить 424,6 млн євро[3].

Європейський Союз

Україна отримає від Євросоюзу 330 млн євро в межах Програми ЄС з підтримки України в надзвичайних ситуаціях[4]. Ці кошти розраховані на підтримку населення, яке постраждало внаслідок війни Росії проти України, а також на зміцнення стійкості країни. Кошти надаються з бюджету ЄС відповідно до Інструменту сусідства, розвитку та міжнародного співробітництва.

Європейська рада 24 червня 2022 р. за підсумками саміту ухвалила рішення надати Україні макрофінансову допомогу в розмірі до 9 млрд євро та закликала Європейську комісію швидко представити свої пропозиції щодо підтримки Євросоюзом розбудови України в співпраці з міжнародними партнерами, організаціями та експертами.

Європейська комісія 1 липня цього ж року оголосила рішення про виділення Україні додаткових ресурсів фінансової підтримки у спосіб надання макрофінансової допомоги ЄС у розмірі 1 млрд євро[5]. Це рішення має бути схвалено Європарламентом та Радою. Кошти будуть надані Україні у вигляді довгострокових позик на вигідних умовах. Допомога сприятиме макроекономічній стабільності та загальній стійкості України в контексті широкомасштабної воєнної агресії Росії та пов’язаних з нею економічних викликів.

Довідково. У березні й травні 2022 р. Україна отримала два транші в рамках шостої програми макрофінансової допомоги ЄС загальним обсягом 1,2 млрд євро. З урахуванням отриманих протягом 2014–2021 рр. кредитних коштів у рамках п’яти реалізованих програм, загальна сума залученої Україною макрофінансової допомоги ЄС на сьогодні становить 6,21 млрд євро[6].

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР)

Нещодавно, а саме 10 червня 2022 р., підписано Угоду про внесення змін до Гарантійної угоди (Проєкт електрифікації української залізниці «Електрифікація залізничного напрямку Долинська – Миколаїв – Колосівка»). Окрім того, підписано Угоду про внесення змін до Угоди про надання позики в рамках Проєкту. Внесення змін до угод в рамках чинного Проєкту електрифікації залізниці надасть можливість спрямувати частину кредиту ЄБРР в обсязі 50 млн євро на забезпечення ліквідності для фінансування критично важливих потреб Укрзалізниці. Перепрофільована частина кредиту ЄБРР буде забезпечена гарантією Європейського фонду сталого розвитку (ЄФСР), що є фінансовим механізмом Плану зовнішніх інвестицій ЄС[7].

ЄБРР 14 червня оголосив, що надасть НАК «Нафтогаз України» 300 млн євро для посилення енергетичної безпеки України. НАК використає перший наданий ЄБРР з цього кредиту транш 50 млн євро на екстрені закупівлі газу, що є конче необхідно для підготовки газової системи України до наступного опалювального сезону. Компанія планує зібрати 1 млрд євро на закупівлю до 1 млрд м3 блакитного палива для того, щоб мати достатньо газу в системі восени[8].

ЄБРР 16 червня ухвалив рішення про надання агрохолдингу «Миронівський хлібопродукт» (МХП) кредит у розмірі 24 млн євро. Це фінансування забезпечить МХП оборотним капіталом, необхідним компанії для сільськогосподарського сезону. Кредит підтримується технічною допомогою програми підтримки підготовки проєктів для агробізнесу в Україні задля покриття витрат на юридичну експертизу, що фінансується Фондом технічного співробітництва Японії та ЄБРР[9].

Сполучені Штати Америки

Посол США в Україні Бріджит Брінк 8 червня 2022 р. повідомила, що пряма підтримка в розмірі 1 млрд дол. у рамках пакета допомоги Україні від США обсягом 40 млрд дол. уже надійшла в Україну. Ще 7,5 млрд доларів грантової допомоги очікуються незабаром[10].

Президент США Джо Байден 15 червня оголосив про надання додаткової гуманітарної підтримки в розмірі 225 млн дол. для допомоги людям в Україні, у т. ч. постачання безпечної питної води, найважливіших медичних товарів та медичної допомоги, їжі, надання грошової допомоги сім’ям для придбання необхідних речей[11]. З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 р. Сполучені Штати надали гуманітарну допомогу на майже 914 млн дол. задля задоволення потреб людей в Україні й тих, хто виїхав до сусідніх країн[12].

Крім того, 29 червня ц. р. Україна отримала 1,3 млрд дол. грантової допомоги від США в межах пакета фінансування бюджету в 7,5 млрд дол.[13]. Ці кошти надані з Цільового фонду багатьох донорів Світового банку в рамках додаткового фінансування Проєкту «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні». Наступний грант від США може надійти вже у липні.

Канада

На саміті міністрів фінансів та керівників центробанків країн G7 заступниця прем’єр-міністра та міністерка фінансів Канади Христя Фріланд оголосила про рішення надати Україні додаткові 250 млн канадських доларів фінансової допомоги через адміністративний рахунок МВФ. Таким чином, загальний обсяг фінансової допомоги Україні, оголошений урядом Канади, становить близько 1,87 млрд канадських доларів. Залучені кошти спрямовуватимуться на фінансування пріоритетних видатків держбюджету, зокрема соціальних видатків, підтримку малозахищених верств населення та внутрішньо переміщених осіб.

Держбюджет України 17 червня 2022 р. одержав на пільгових умовах 1 млрд канадських доларів (еквівалент 773 млн дол. США) кредиту від Канади. Залучення коштів відбулося відповідно до кредитного договору між Україною та Канадою. Це перші кошти, які Україна отримала через механізм адміністративного рахунку МВФ. Строк погашення кредиту – 10 років, процентна ставка – 1,69 % річних. Кошти будуть спрямовані до державного бюджету для фінансування пріоритетних видатків, зокрема забезпечення першочергових соціальних і гуманітарних видатків[14].

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо 28 червня ц. р. оголосив про виділення Україні 151,7 млн канадських доларів на нову гуманітарну підтримку, підтримку розвитку, миру та безпеки. Допомога містить: 75 млн дол. гуманітарної допомоги для надання українцям продуктів харчування, екстрених готівкових виплат, коштів на захист, житло та медичних послуг; 52 млн дол. – на сільськогосподарські рішення, включно й зерносховища, для поліпшення продовольчої безпеки; 15 млн дол. – на підтримку робіт із розмінування та 9,7 млн дол. – на встановлення відповідальності за порушення прав людини. Також оголошено, що Канада надасть Україні кредит у розмірі 200 млн канадських доларів через МВФ, щоб допомогти задовольнити нагальні потреби України в ліквідності[15].

Японія

Кабінет Міністрів України 3 червня 2022 р. схвалив проєкт змін до раніше підписаної угоди з урядом Японії про збільшення суми пільгового кредиту на 65 млрд японських єн (приблизно 500 млн дол. США) у межах чинної угоди. Загальна сума кредиту тепер становитиме близько 600 млн дол. США[16].

Між урядом України та урядом Японії 7 червня 2022 р. підписано додаткову угоду щодо кредиту Японського агентства міжнародного співробітництва на політику розвитку у сфері надзвичайного економічного відновлення[17].

Україна 27 червня ц. р. отримала додаткових 65 млрд японських єн (приблизно 500 млн дол. США) пільгового кредиту в межах кредитної угоди, яку підписали міністр фінансів України Сергій Марченко та президент Японського агентства міжнародного співробітництва «Джайка» (JICA) др. Акіхіко Танака. Кошти спрямовані до держбюджету для фінансування першочергових соціальних і гуманітарних видатків, охорону здоров’я тощо[18].

Німеччина

На засіданні уряду України 10 червня 2022 р. було схвалено рішення про залучення кредиту та гранту від Кредитної установи для відбудови (KfW) для реалізації проєкту «Рефінансування енергоефективних інвестицій малих та середніх підприємств України через фінансовий сектор (Фонд розвитку підприємництва III та IV)». Для реалізації цього проєкту через KfW будуть залучені кредитні (7 млн євро) та грантові (0,4 млн євро) кошти. Термін дії кредиту – 30 років з десятирічним пільговим періодом за ставкою 2 % річних. Ці кошти буде спрямовано через Фонд розвитку підприємництва на підвищення рівня доступу малих та середніх підприємств до пільгових кредитних ресурсів для впровадження енергоефективних заходів[19].

Між урядами України та Німеччини 24 червня 2022 р. підписано угоду про надання Україні 1 млрд євро грантового фінансування, а 1 липня Україна отримала від Німеччини цей грант у повному обсязі. Отримані кошти спрямовуватимуться на фінансування першочергових соціальних та гуманітарних видатків під час воєнного стану. Всього з початку повномасштабної збройної агресії РФ Україна отримала від Німеччини 1,3 млрд євро для підтримки фінансово-бюджетної системи[20].

Велика Британія

Велика Британія готова надати Україні додатково 525 млн доларів (або 429 млн фунтів стерлінгів) кредитних гарантій для виділення коштів Світового банку наприкінці року[21].

Оголошена допомога від Великої Британії збільшує цьогорічну загальну суму фіскальної підтримки, включно з гарантіями за кредитами, до 1,3 млрд фунтів стерлінгів (1,5 млрд дол. США), а сукупну економічну та гуманітарну підтримку – до 1,5 млрд фунтів стерлінгів (1,8 млрд дол. США).

Норвегія

Україну 1 липня 2022 р. відвідав прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре. Після переговорів із Президентом України Володимиром Зеленським він оголосив, що Норвегія збільшить допомогу Україні до 10 млрд крон (майже 1 млрд євро). Кошти підуть на гуманітарну допомогу, відбудову зруйнованої інфраструктури, зброю та підтримку державних інституцій.

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram 
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Фото: НІСД

[1] Див.: http://surl.li/cjmbg

[2] Див.: http://surl.li/cjmbi

[3] Див.: https://mof.gov.ua/uk/news/ukraina_otrimala_4246_mln_ievro_vid_velikobritanii-3503

[4] Див.: https://eu-ua.kmu.gov.ua/node/4630

[5] Див.: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/e%20n/ip_22_4264

[6] Див.: http://surl.li/cjlvv ; http://surl.li/cjlvz

[7] Див.: http://surl.li/cjlwi

[8] Див.: https://www.ebrd.com/ebrd-bolsters-ukraines-energy-security-with-up-to-300mln-for-naftogaz ; https://www.naftogaz.com/news/naftogaz-will-receive-300-million-euro-from-the-ebrd

[9] Див.: https://www.ebrd.com/work-with-us/projects/psd/53698.html  ; http://surl.li/cjlwm

[10] Див.: http://surl.li/cjlwo

[11] Див.: https://www.whitehouse.gov/briefing-room/statements-releases/2022/06/15/statement-by-president-joe-biden-on-support-for-ukraine-and-call-with-president-zelenskyy-of-ukraine/

[12] Див.: https://ua.usembassy.gov/uk/the-united-states-announces-additional-humanitarian-assistance-to-ukraine/

[13] Див.: https://www.mof.gov.ua/uk/news/ukraina_otrimala_grant_vid_ssha_u_rozmiri_13_mlrd-3502

[14] Див.: https://www.kmu.gov.ua/news/minfin-ukrayina-otrimala-1-mlrd-kanadskih-dolariv-vid-kanadi

[15] Див.: https://pm.gc.ca/en/news/news-releases/2022/06/28/prime-minister-announces-additional-support-ukraine-and-shared

[16] Див.: https://www.kmu.gov.ua/news/minfin-uryad-pidtrimav-rishennya-uryadu-yaponiyi-pro-zbilshennya-pilgovogo-kreditu-na-500-mln-dol-ssha

[17] Див.: https://www.kmu.gov.ua/news/minfin-uryad-prijnyav-rishennya-dlya-otrimannya-vid-yaponiyi-dodatkovih-500-mln-dol-ssha-pilgovogo-kreditu

[18] Див.: https://www.kmu.gov.ua/news/minfin-ukrayina-otrimala-vid-yaponiyi-dodatkovih-500-mln-dol-ssha

[19] Див.: http://surl.li/cjmaq

[20] Див.: https://mof.gov.ua/uk/news/ukraina_otrimaie_grant_v_1_mlrd_ievro_vid_nimechchini-3496 ; https://www.kmu.gov.ua/news/minfin-ukrayina-otrimala-vid-nimechchini-grant-v-obsyazi-1-mlrd-yevro

[21] Див.: https://www.gov.uk/government/news/pm-to-say-to-g7-leaders-we-must-keep-up-our-resolve-on-ukraine