Моніторинг допомоги міжнародних фінансових інститутів Україні (06.05.2022 – 31.05.2022)

Поділитися:

Світовий банк

Для забезпечення стійкого державного управління Уряд України затвердив проєкти щодо залучення коштів від Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР) та Міжнародної асоціації розвитку (МАР) на загальну суму до 1,5 млрд дол. Кошти буде спрямовано на реалізацію проєкту «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні», зокрема на підтримку державних органів та бюджетних установ освітньої сфери як на національному, так і регіональному рівнях.

19 травня до України надійшла частина грантових коштів розміром 504 млн євро із Цільового фонду[1] донорів Світового банку в рамках Програми Другої позики на політику розвитку у сфері економічного відновлення України. У межах цього траншу до Державного бюджету надійшли грантові кошти від США (500 млн дол. США) та Великобританії (24 млн фунтів стерлінгів) – на забезпечення першочергових соціальних і гуманітарних видатків, на охорону здоров’я, підтримку внутрішньо переміщених осіб.

24 травня Україна отримала від МБРР черговий кредитний транш на 79,5 млн євро. Кошти надали Нідерланди у рамках Угоди про позику «Додаткова позика для Другої позики на політику розвитку у сфері економічного відновлення». Ці кошти зміцнять фінансову систему України, а також забезпечать належне фінансування соціально-гуманітарних напрямів.

Сполучені Штати Америки

18 травня державний секретар США Ентоні Блінкен під час міністерської зустрічі в ООН, присвяченій викликам глобальної продовольчої безпеки, заявив: США нададуть Україні додаткові 215 млн дол. Це буде екстрена продовольча допомога, щоб подолати гуманітарну кризу, спричинену вторгненням Росії.

19 травня адміністрація президента США Джо Байдена оголосила про ще один пакет допомоги у сфері безпеки для України на суму 100 млн дол. Гроші спрямують на оборонні товари й послуги Міністерства оборони, а також на військову освіту й навчання. 

Таким чином, загальна військова допомога США Україні зброєю та спорядженням вже склала близько 3,9 млрд дол. з того часу, як 24 лютого Росія почала широкомасштабну війну проти України.

21 травня президент США Джо Байден підписав закон про виділення пакета підтримки Україні обсягом 40 млрд дол. Схвалений законопроєкт передбачає: загальну військову допомогу розміром 20 млрд дол., понад 8 млрд дол. як загальну економічну підтримку України, майже 5 млрд дол. як глобальну продовольчу допомогу для вирішення потенційної нестачі харчів та понад 1 млрд дол. для сукупної підтримки біженців. Про розподіл 40 млрд дол. допомоги від США поінформувала посол України в США Оксана Маркарова[2].

Європейський банк реконструкції та розвитку

З метою задоволення найнагальніших потреб України Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) визначив п’ять пріоритетних галузей української економіки: торговельне фінансування, енергетична безпека, життєво важлива інфраструктура, продовольча безпека (забезпечення через банки ліквідності для фермерів на весняну посівну кампанію, а також для сільськогосподарських підприємств та продуктових ритейлерів) та підтримка ліквідності для фармацевтів.

У Банку також заявили, що цьогоріч він готовий інвестувати 1 млрд євро для підтримки української економіки у співпраці з донорами та партнерами – сюди входить підтримка продовольчої та енергетичної безпеки, торгівлі, життєво важливої інфраструктури та фармацевтичної галузі.

ЄБРР та українська влада домовилися змінити призначення частини наявного кредиту для національного оператора системи передачі електроенергії «Укренерго», щоб  надати 50 млн євро для екстреної підтримки ліквідності. Тим часом Європейський фонд сталого розвитку (ЄФСР), що є фінансовим механізмом Плану зовнішніх інвестицій ЄС, гарантуватиме покриття перших утрат – це зменшить кредитний ризик для ЄБРР у воєнних умовах. Підтримка ЄБРР разом з гарантією ЄФСР забезпечить стабільне електропостачання в Україні, економіка якої зазнала суттєвого негативного впливу внаслідок російського вторгнення[3].

Окрім того, ЄБРР виділяє двом банкам і одній компанії кредитне фінансування на суму 53,25 млн євро, щоб посилити продовольчу безпеку під час війни в Україні. Частка ризиків, яку ЄБРР покриває за угодами з «ПроКредит Банком», «ОТП Банком» (Україна) та «ОТП Лізинг», становить 30 млн євро[4].

Інструменти розподілу ризиків ЄБРР збільшують спроможність місцевих фінансових установ надавати доступ до фінансування приватним українським компаніям, що працюють у таких критично важливих аграрних та пов’язаних з ними галузях, як вирощування та перероблення сільськогосподарських культур, харчова промисловість, транспортування та імпорт.

Забезпечення продовольчої безпеки під час війни – один з ключових елементів плану Банку для підтримки реального сектора української економіки, який охоплює п’ять сфер. Спеціальний пакет ЄБРР із підтримки продовольчої безпеки цього року передбачає надати Україні 200 млн євро інвестицій.

27 травня Кабінет Міністрів України погодив рішення щодо залучення НАК «Нафтогаз України» кредиту від ЄБРР розміром до 300 млн євро. Строк дії кредитної лінії – до 25 березня 2024 р. Гроші буде спрямовано на закупівлю природного газу з метою цілковито задовольнити потреби українських споживачів в енергоресурсах.

Також ЄБРР планує надати Укрзалізниці кредит на 50 млн євро на підтримку ліквідності. Ще 100 млн євро Банк виділить аграрному сектору, харчовим та медичним компаніям. На додаток до пакета стійкості обсягом 2 млрд євро ЄБРР пообіцяв допомогти з фінансуванням відбудови України, коли на те будуть умови.

Велика сімка

Фінансові лідери країн Групи семи (G7) провели переговори в Німеччині та вирішили виділити Україні 19,8 млрд дол. бюджетної підтримки. Це, зокрема, 9,5 млрд дол. як недавні зобов’язання – допомогти Україні скоротити дефіцит фінансування та продовжувати забезпечувати надання основних послуг українському народу. Про це йдеться в заяві за підсумками міністерської зустрічі G7[5].

Міністри вітали поточну роботу G7 та міжнародних фінансових інститутів щодо наступного суттєвого фінансування України, зокрема й пропозицію Європейської комісії стосовно додаткової макрофінансової допомоги обсягом до 9 млрд євро. Також зазначено про додаткову планову підтримку українських державних підприємств і приватного сектора через ЄБРР та Міжнародну фінансову корпорацію розміром 3,4 млрд дол.

Японія

16 травня 2022 р. міністр фінансів України Сергій Марченко та президент Японського агентства міжнародного співробітництва «Джайка» (JICA) Др. Акіхіко Танака підписали Угоду про надання Україні кредиту розміром 100 млн дол. США. Це перша частина узгодженої фінансової допомоги між Україною та Японією. Кредит надано на пільгових умовах: термін погашення – 30 років, зокрема пільговий період у 10 років, процентна ставка – 1 % річних. 24 травня Україна вже отримала 13 млрд єн (100 млн дол.) – кошти буде спрямовано до державного бюджету для фінансування пріоритетних видатків, передусім на підтримку найбільш незахищеного населення України, зокрема на забезпечення першочергових соціальних і гуманітарних видатків, а також на охорону здоров’я[6].

Японія надасть ще й 2 млн євро Міжнародному агентству з атомної енергії (МАГАТЕ) для забезпечення безпеки українських ядерних об’єктів, що зазнали російського нападу. Про це заявив глава МЗС Японії Йосімаса Хаясі після зустрічі з генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі[7].

Раніше МАГАТЕ спрямувало експертів на Чорнобильську АЕС, найближчими тижнями планує повторити акцію. Японія профінансує відряджання експертів МАГАТЕ в Україну та доправлення необхідного обладнання для українських ядерних об’єктів.

Європейська комісія

20 травня Україна отримала другий транш надзвичайної макрофінансової допомоги Європейського Союзу обсягом 600 млн євро. Це частина пакета в 1,2 млрд євро, який Рада ЄС затвердила напередодні широкомасштабного вторгнення Росії. Кошти буде спрямовано на збереження фінансової стабільності в Україні під час війни.

24 травня Рада Євросоюзу затвердила виділення Україні додаткової допомоги розміром 500 млн євро для закупівлі військового обладнання[8]. Як повідомив високий представник ЄС Жозеп Боррель, кошти виділяють з Європейського фонду миру. У межах цієї програми ЄС загалом виділив уже 2 млрд євро – 490 млн євро для надання Україні військової техніки, а ще 10 млн євро для забезпечення засобів індивідуального захисту, аптечок і палива.

Окрім того, Європейська комісія запропонувала план допомоги Україні та її повоєнної відбудови, що передбачає довгострокові реформи й інвестиції, а також негайну короткотермінову макрофінансову допомогу обсягом 9 млрд євро у 2022 р. Про це заявила президентка ЄК Урсула фон дер Ляєн за підсумками засідання колегії Єврокомісії. Ці кошти виділять на короткострокову перспективу «чинних потреб, щоб підтримати уряд, державний бюджет»[9].

Німеччина

24 травня міністр фінансів України Сергій Марченко та директор Кредитної установи для відбудови (Kreditanstalt für Wiederaufbau, KfW) по регіону Східна Європа, Кавказ та Центральна Азія Олаф Цимелька підписали Угоду про надання Україні бюджетної підтримки обсягом 150 млн євро – як співфінансування Додаткового фінансування позики на політику розвитку в умовах надзвичайної економічної ситуації МБРР. Кредит надано строком на 15 років з урахуванням відстрочення першого платежу на 5 років від дати укладання Угоди[10].

Залучені кошти забезпечать стабільне фінансування першочергових напрямів – соціальні видатки, сферу освіти й охорони здоров’я.

Велика Британія

18 травня НБУ отримав від Міністерства закордонних справ і справ Співдружності націй та розвитку Великої Британії 5 млн фунтів стерлінгів (або понад 182 млн грн в еквіваленті) на спецрахунок, відкритий для підтримки ЗСУ.

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон підтвердив інформацію про додатковий пакет військової допомоги Україні на 1,3 млрд фунтів стерлінгів. Британці спрямують українським військовим далекобійну артилерію, протикорабельні ракети й безпілотники[11].

Уряд Великої Британії надасть фінансові гарантії за кредитом ЄБРР, який НЕК «Укренерго» використає для забезпечення стабільної роботи компанії в умовах війни. Завдяки цьому «Укренерго» зможе витратити на підтримку ліквідності 97 млн євро коштів, залучених у ЄБРР[12].

Це вже другий такий транш європейської екстреної допомоги для українського оператора системи передачі. Першу частину гарантій на суму 50 млн євро в рамках цього кредиту надав ЄС через Європейський фонд сталого розвитку.

Португалія

21 травня прем’єр-міністри України та Португалії – Денис Шмигаль та Антоніу Кошта підписали Меморандум щодо надання Україні до 250 млн євро фінансової підтримки. Перший транш – близько 100 млн євро Україна має отримати вже цього року.

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram 
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Фото: НІСД

[1] Цільовий фонд створили Міжнародний банк реконструкції та розвитку і Міжнародна асоціація розвитку; внески до нього вже надійшли від Данії, Ісландії, Латвії, Литви, Великої Британії, Норвегії, Австрії та США.

[2] Див.: URL: https://www.eurointegration.com.ua/news/2022/05/21/7139829/ ; http://surl.li/ccvan

[3] Див.: URL: https://www.ebrd.com/ebrd-supports-ukrenergo-backed-by-eu-guarantee

[4] Див.: URL:  https://www.ebrd.com/ebrd-supports-more-than-53-mln-of-food-security-loans-in-ukraine

[5] Див.: URL: https://www.reuters.com/world/g7-backs-debt-relief-efforts-sri-lanka-dr…

[6] Див.: URL: https://www.mof.gov.ua/uk/news/minfin_ukraina_otrimala_vid_iaponii_blizko_100_mln_dol_ssha_za_kreditnoiu_ugodoiu_na_pilgovikh_umovakh-3455

[7] Див.: URL: https://japantoday.com/category/national/japan-to-donate-2-million-to-iaea-for-ukraine-nuke-safety

[8] Див.: URL: https://cutt.ly/gJzIxZJ

[9] Див.: URL: https://biz.nv.ua/ukr/economics/yevrokomisiya-vidilit-ukrajini-do-9-mlr…

[10] Див.: URL: https://www.kmu.gov.ua/news/minfin-ukrayina-otrimaye-vid-kfw-150-mln-yevro-dlya-finansuvannya-socialnih-vidatkiv

[11] Див.: URL: https://twitter.com/borisjohnson/status/1527278343107665922?s=21&t=_Vla4WUWAwtvNnGsd8D_0w

[12] Див.:  URL: https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3490009-britania-nadast-finansovi-garantii-po-kreditu-ebrr-dla-ukrenergo.html