Моніторинг допомоги міжнародних фінансових інститутів Україні (24.02.2022 – 14.04.2022)

Поділитися:

З 24 лютого 2022 р. в Україні фіксуються значні людські втрати, велика міграція населення за кордон та в межах країни, масштабні пошкодження інфраструктури (житлової, соціальної, виробничої), у т. ч. критичної – аеропортів, морських портів, транспортних систем, трубопроводів, ліній електропередач тощо.

Зовнішня фінансова допомога, що надходить від іноземних держав, іноземних фінансових установ і міжнародних фінансових організацій, є надзвичайно важливою для України в умовах воєнного часу, оскільки надає змогу підтримати економіку держави, економічне становище громадян, забезпечити макрофінансову стабільність і фінансування соціально-гуманітарних напрямів.

Міжнародні партнери вже ухвалили відповідні рішення та надали (або найближчим часом мають надати) Україні значні обсяги фінансової допомоги.

Міжнародний валютний фонд

У зв’язку зі широкомасштабним воєнним вторгненням Росії в Україну наша держава звернулася до МВФ із проханням завершити чинну програму Stand-By Arrangement і надати Україні екстрену фінансову допомогу в розмірі 1,4 млрд дол. США через Інструмент пришвидшеного фінансування (Rapid Financing Instrument, RFI). Виконавча рада МВФ 9 березня 2022 р. ухвалила відповідне рішення.

Програма RFI спрямована на фінансування першочергових витрат і нагальних потреб платіжного балансу, що виникають у зв’язку із розпочатою РФ широкомасштабною воєнною агресією.

Виконавча рада МВФ 8 квітня 2022 р. схвалила створення спеціального адміністративного рахунку для України, на який переказуються донорські ресурси у вигляді грантів і позик, спрямованих на фінансову допомогу Україні в задоволенні платіжного балансу, бюджетних потреб та стабілізації економіки.

Уряд Канади запропонував виплатити Україні близько 1 млрд канадських доларів зі свого федерального бюджету через цей рахунок, що доступний для використання будь-яким іншим членам, а також міжурядовим установам та організаціям, які бажають використовувати його як засіб надання фінансової допомоги Україні.

Світовий банк

Рада виконавчих директорів Світового банку схвалила додатковий пакет для підтримки бюджету України, який отримав назву «Фінансування відновлення після надзвичайної економічної ситуації в Україні» (FREE Ukraine) у розмірі 489 млн дол. США . Цей пакет містить додаткову позику в розмірі 350 млн дол. США та гарантії на суму 139 млн дол. США. Крім того, мобілізуються грантові кошти в розмірі 134 млн дол. США та фінансування на суму 100 млн дол. США, завдяки чому загальна сума залученої підтримки становитиме 723 млн дол. США. Така підтримка, що передбачає пришвидшене використання коштів, допоможе урядові надавати громадянам України послуги, які мають критичне значення, включно виплату заробітної плати працівникам лікарень, пенсій людям похилого віку, виконання соціальних програм для уразливих верств населення.

Світовий банк 14 березня 2022 р. оголосив про виділення майже 200 млн дол. США у вигляді додаткового та перепрограмованого фінансування на підтримку надання соціальних послуг уразливим верствам населення України. Ця сума доповнює 723 млн дол. США, мобілізовані для України та її народу, з яких 350 млн дол. США уже виділено Україні. Це фінансування є частиною пакета підтримки в розмірі 3 млрд дол. США, який Група Світового банку готує для України найближчими місяцями, про що вже сповіщалося раніше. Загальна сума підтримки, мобілізованої Світовим банком для України, становить понад 925 млн дол. США.

Світовий банк готує пакет підтримки в розмірі 1,5 млрд дол. для України, включно виплату 1 млрд дол. Міжнародної асоціації розвитку, яка надає довгострокові безвідсоткові позики для розвитку найбіднішим країнам. Про це заявив президент Світового банку Девід Малпасс під час виступу у Варшаві. Він, зокрема, зазначив, що план підтримки України розглядатиметься Радою директорів банку впродовж найближчих тижнів .

Крім того, у квітні 2022 р. Україна отримала від Швеції 44,5 млн євро через Світовий банк за Угодою про позику «Додаткова позика для Другої позики на політику розвитку у сфері економічного відновлення». Ця позика надається на бюджетну підтримку для забезпечення першочергових соціальних видатків, а також видатків на охорону здоров’я.

Європейський банк реконструкції та розвитку

Рада директорів Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) у березні 2022 р. ухвалила рішення про початковий «пакет заходів для стійкості» у розмірі 2 млрд євро, що передбачає фінансування заходів для допомоги громадянам, компаніям і країнам, які зазнали впливу війни Росії проти України. ЄБРР також пообіцяв зробити все можливе, щоб допомогти з відбудовою України, щойно умови це дозволять . Фінансування, зокрема, можна буде витратити для підтримки українських компаній, наприклад, у формі відтермінованих позик, підтримки ліквідності та фінансування торгівлі. За можливості підприємствам надаватиметься допомога в релокації з метою продовження діяльності.

Крім цього, ЄБРР у межах своєї програми забезпечення стійкості та засобів існування надаватиме допомогу країнам, які безпосереднього прийняли біженців з України, більшість із яких – жінки, діти та люди похилого віку. Муніципальні органи цих країн стикаються з величезними викликами. Рада ЄБРР вже схвалила надання 33 млн євро із Shareholders Special Fund для підтримки «Пакета стійкості та засобів до існування».

Французьке агентство розвитку

Міністерство фінансів України 28 березня 2022 р. уклало договір із Французьким агентством розвитку про отримання кредиту в обсязі 300 млн євро на пільгових умовах з періодом його погашення впродовж 15 років. Усю суму буде спрямовано для фінансування державного бюджету. Надані кошти є надзвичайно важливими для підтримки стабільності фінансової системи України.

Європейський Союз

Європейський Союз уклав із Міністерством фінансів України та Національним банком України Меморандум про взаєморозуміння та Кредитну угоду щодо надання Україні пільгових позикових коштів у межах нового пакета екстреної макрофінансової допомоги в розмірі 1,2 млрд євро . До бюджету вже надійшло 600 млн євро.

Єврокомісія 8 квітня 2022 р. надала Україні грант у розмірі 120 млн євро у загальному пакеті надзвичайної фінансової допомоги Україні . Кошти буде спрямовано до загального фонду державного бюджету з метою фінансування найактуальніших видатків держави, у т. ч. пов’язаних із забезпеченням гарантованого соціального захисту громадян, функціонуванням критичної інфраструктури та сектору безпеки.

Рада ЄС також затвердила надання третього траншу допомоги в розмірі 500 млн євро з Європейського фонду миру (EPF) для підтримки обороноздатності України.

Сполучені Штати Америки

США висловили намір надати Україні 500 млн дол. США для фінансування держбюджету . Це рішення є результатом численних перемовин між сторонами, як на рівні президентів держав, так і Міністерства фінансів України з Казначейством США. Кошти є грантовими, і це особливо важливо з огляду на необхідність уже зараз думати про відбудову країни після нашої перемоги. Сполучені Штати вкотре демонструють, що вони для України – надійний друг і ключовий партнер.

Президент України Володимир Зеленський 13 квітня 2022 р. провів телефонну розмову з президентом США Дж. Байденом, під час якої глави держав надали оцінку російським воєнним злочинам, обговорили додатковий пакет оборонної та можливої макрофінансової підтримки, а також домовилися про посилення санкцій.

Канада

Канада разом з іншими країнами працює над тим, щоб Міжнародний валютний фонд збільшував фінансову підтримку України. Протягом цього та наступного років Канада надасть Україні військової допомоги на 500 млн канадських доларів (близько 416 млн дол. США), а також позику в 1 млрд канадських доларів (близько 830 млн дол. США) для підтримки урядових зобов’язань.

У квітні 2022 р. Україна уклала кредитну угоду з урядом Канади про надання Україні 500 млн канадських доларів. Кошти надаватимуться на пільгових умовах і будуть використані для забезпечення фінансування пріоритетних видатків держави, строк погашення кредиту – 10 років.

Підтримка тимчасово переміщених українців

Глобальні донори виділяють 10,1 млрд євро на підтримку тимчасово переміщених українців – і всередині країни, і поза її межами. Зокрема, уряд Канади та Європейська Комісія 9 квітня ц. р. під час благодійного заходу зі збору коштів у Варшаві пообіцяли надати загалом 9,1 млрд євро у вигляді пожертв, позик і грантів на підтримку українців.

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) виділяє 4 млрд євро для українських біженців, про що було оголошено також 9 квітня 2022 р. Ці кошти є частиною Пакета заходів солідарності з Україною від ЄІБ . Раніше був дозвіл щодо використання 17 млрд євро із фондів Європейського Союзу на потреби допомоги біженцям з України.

Рада ЄС 12 квітня 2022 р. ухвалила рішення про надання протягом року додаткових 3,5 млрд євро країнам – членам ЄС для облаштування та забезпечення потреб біженців з України.

Кошти інших міжнародних партнерів

Окрім коштів МВФ у розмірі 1,4 млрд дол. США, до загального фонду Державного бюджету України надійшли кошти від інших міжнародних партнерів. Зокрема, Україна отримала 300 млн євро за програмою макрофінансової допомоги Європейського Союзу, 311,8 млн євро позики – на політику розвитку «Додаткова позика для Другої позики на політику розвитку у сфері економічного відновлення» (Supplement Loan For Second Economic Recovery Development Policy Loan) від Світового банку та 668 млн євро – від Європейського інвестиційного банку.

Кошти від міжнародних партнерів буде спрямовано на нагальне фінансування потреб держави та підтримку макроекономічної стабільності.

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram 
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Фото: НІСД

 

Докладніше в аналітичному моніторингу: