Моніторинг фінансової допомоги Україні (22 січня - 24 лютого 2023 року)

Поділитися:

Міжнародний банк реконструкції та розвитку

10 лютого 2023 р. на черговому засіданні уряд України ухвалив рішення про залучення гранту на бюджетну підтримку від Цільового фонду багатьох донорів розміром 2 млрд 665 млн дол. США як четвертого додаткового фінансування для проєкту «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні»[1]. Частину грантових коштів розміром 2,5 млрд дол. США надали Сполучені Штати Америки. Ще 165 млн дол. США надійшло від Німеччини, Іспанії, Фінляндії, Ірландії, Швейцарії, Бельгії, Ісландії.

Залучені грантові кошти від Цільового фонду багатьох донорів у розмірі понад 2,6 млрд дол. США буде спрямовано на забезпечення пенсійних виплат та окремих програм державної соціальної допомоги, як-от оплата житлово-комунальних послуг, підтримка малозабезпечених сімей, дітей-інвалідів та інвалідів з дитинства, внутрішньо переміщених осіб, а також на оплату медичних послуг за програмою медичних гарантій.

10 лютого 2023 р. Світовий банк оголосив про виділення Україні додаткових 50 млн дол. США грантового фінансування на відновлення транспортної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російського вторгнення. У планах – надати Україні ще близько пів мільярда доларів[2].

Цей грант використають на ремонт і відновлення транспортної мережі, збільшення пропускних можливостей експортно-імпортних коридорів, а також на гуманітарну допомогу. Кошти проєкту буде спрямовано на відбудову важливих мостів і залізниць, щоб поліпшити транспортне сполучення між громадами та заходом України. Зокрема передбачено придбати модульні мости, обладнання та матеріали для термінового ремонту пошкоджених сполучень.

За оцінками Світового банку, у понад 2100 селах, 51 селищі та 35 містах, які Україна звільнила від окупації, порушено транспортну мережу. Загалом через війну транспортній мережі України завдано значних прямих збитків – понад 29,9 млрд дол. США.

Європейський інвестиційний банк

Інвестиційний банк Європейського Союзу закликав 27 країн блоку надати Україні 2,2 млрд євро (2,4 млрд дол. США) у поточному році, як це було вже зроблено з часу російського вторгнення у лютому 2022 р. Із зазначеної суми 1,7 млрд євро вже використано на відбудову шкіл, доріг і лікарень. Решту – 540 млн євро – планується використати для поточних проєктів.

Європейський банк реконструкції та розвитку

У компанії «Нафтогаз України» повідомили, що уряд Норвегії профінансує закупівлю імпортного газу для нашої країни на суму близько 188,8 млн євро, фінансування здійснюватиметься через грант ЄБРР. Наданий грант уможливлює закупівлю необхідного обсягу газу, котрий повністю задовольнить усі потреби України в блакитному паливі до кінця цього опалювального сезону[3].

Європейський банк реконструкції та розвитку стане власником 35 % акцій Львівського індустріального парку М10 та інвестує в нього 24,5 млн дол. США[4].

У 2022 р. ЄБРР спрямував в Україну 1,7 млрд євро та мобілізував ще 200 млн євро через банки-партнери.

Європейський Союз

ЄС з початку війни надіслав в Україну 3000 генераторів і планує надати ще 2400. З лютого 2023 р. LED-лампи стали доступні для пересічних українців у поштових відділеннях. Надійшла перша партія з 30 млн LED-ламп, обіцяних ЄС нашій країні. Європейський Союз може збільшити пропозицію до 35 млн ламп. Крім того, члени Енергетичної спільноти виділили понад 150 млн євро для закупівлі критичного енергетичного обладнання для України.

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила про надання Україні 1 млрд євро на відновлення економіки для швидкої реконструкції та відбудови інфраструктури (зокрема шкіл, лікарень, госпіталів, енергетичних об’єктів, доріг тощо)[5].

Понад 30 % території нашої країни забруднено вибухонебезпечними предметами. З метою захисту мирного населення та відродження економічної активності в Україні ЄС виділить 25 млн євро на розмінування територій України[6]. Також Євросоюз планує додатково навчити ще 15 тис. українських військових, на яких чекає спеціалізоване навчання у країнах Європи в рамках тренувальної місії ЄС.

США

Американська корпорація з фінансування міжнародного розвитку (DFC) мобілізує 250 млн дол. США для українських банків, аби ті могли збільшити кредитування малого бізнесу[7]. Загалом корпорація збирається залучити 1 млрд дол. США у партнерстві з приватним сектором. Нині приватний сектор виявляє стійкість та сприяє залученню інвестицій у розвиток України. Також є пропозиції інвестувати у технологічний сектор та охорону здоров’я.

У рамках угоди про військову допомогу на 2,85 млрд дол. США, оголошену на початку поточного року, транспортне управління США відправило в Україну першу партію бойових машин Bradley.

20 лютого 2023 р. державний секретар США Ентоні Блінкен заявив про виділення 10 млн дол. США допомоги Україні для відновлення енергетичної системи, що потерпає від обстрілів Росії[8], а вже 24 лютого Державний департамент США спільно з Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та Міністерством фінансів оголосили про виділення понад 10 млрд дол. США допомоги Україні[9].

Більша частина коштів – 9,9 млрд дол. США – надходить у формі грантів через механізм Світового банку «Державні видатки на зміцнення адміністративної спроможності» (PEACE). Додатково США виділять ще 250 млн дол. США на допомогу енергетичній системі України. Зазначені кошти допоможуть забезпечити роботу шкіл, закупити генератори для лікарень, гарантуватимуть опалення в будинках і притулках по всій Україні.

Також 24 лютого 2023 р. Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги Україні, загальна сума якого становить 2 млрд дол. США[10]. Пакет допомоги надається в рамках Ініціативи сприяння безпеці України (USAI). ЗСУ отримають додаткові боєприпаси, засоби для виявлення безпілотників, зброю.

Австрія

Австрія додатково виділить 5 млн євро у Фонд енергетичної підтримки України для відновлення пошкодженої енергетичної інфраструктури. Загалом Австрія вже внесла до Фонду 10 млн євро[11].

Швеція

Уряд Швеції пообіцяв виділити 1,947 млн дол. США (20 млн шведських крон) Міжнародному агентству з атомної енергії (МАГАТЕ) на підтримку його місії з ядерної безпеки в Україні[12].

За інформацією Міністерства енергетики України, для потреб енергетики в Україну зі Швеції вже надійшло 46 вантажів гуманітарної допомоги. Майже половину обладнання шведська сторона надіслала протягом останніх двох тижнів січня поточного року. Серед обладнання – генератори, силові трансформатори, накопичувачі електроенергії, освітлювальні вежі.

Шведський парламент підтримав пропозицію уряду про внесення додаткових поправок до бюджету, які передбачають виділення Україні військової допомоги на 4,3 млрд шведських крон (406,7 млн дол. США)[13]. Зміни до бюджету набули чинності 13 лютого поточного року. Швеція передасть Україні протитанкову зброю, зокрема легку протитанкову зброю Robot 57 (NLAW), обладнання для розмінування та шведські бойові машини піхоти CV 90.

Загальний обсяг допомоги Україні з боку Швеції з лютого 2022 р., без урахування останнього пакета, уже перевищив 900 млн євро, з них понад 570 млн євро – військова допомога.

Канада

За інформацією Міністерства закордонних справ Канади, на реалізацію шести проєктів в Україні Канада виділяє понад 21 млн дол. США[14]. Зокрема, компанія Tetra Tech отримає 7,5 млн дол. США, які використають на навчання та забезпечення обладнанням українських саперів, а також підвищення поінформованості населення про мінну небезпеку.

Офіс спеціального представника Генерального секретаря ООН з питань сексуального насильства під час конфлікту отримає близько 5 млн дол. США, які витратять на допомогу жертвам сексуального насильства та правоохоронним органам у документуванні таких злочинів.

Організація Alinea International, яка залучена до реформування Нацполіції у воєнному контексті, отримає 4,8 млн дол. США. Німецькому фонду Маршалла Сполучених Штатів (The German Marshall Fund of the United States) нададуть 3 млн дол. США для підтримання українських медіа та громадянського суспільства на звільнених територіях. Решту коштів розподілять між програмою підтримки України ОБСЄ (830 тис. дол. США) та організацією «Жіночі ініціативи за гендерну справедливість» (136 тис. дол. США).

З лютого 2022 р. Канада надала Україні різносторонню допомогу на суму понад 5 млрд дол. США (зокрема фінансові позики, військову та гуманітарну допомогу, допомогу з метою розвитку, забезпечення безпеки та стабілізації).

Франція

Міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що разом із французьким колегою Себастьєном Лекорню підписав меморандум із Thales Group про постачання радарів Ground Master 200 для українських ППО. Зазначена техніка допоможе виявляти ворожі безпілотники та ракети, зокрема й балістичні.

Німеччина

Уряд Німеччини схвалив постачання танків Leopard 1 до України з промислових запасів і веде переговори з Катаром щодо закупівлі для ЗСУ 15 зеніток Gepard.

З липня 2022 р. до України від німецьких партнерів надійшло 43 вантажі гуманітарної допомоги для потреб енергетики та відновлення енергетичної інфраструктури (майже 334 тонни обладнання). Серед отриманого обладнання – трансформатори, генератори, арматура для повітряних ліній, розподільне та освітлювальне обладнання, електричні інструменти.

Іспанія

Міністерство оборони Іспанії у межах військової допомоги у протистоянні російській агресії 6 лютого поточного року відправило в Україну 20 бронетранспортерів M113. Також Іспанія передасть Україні кілька бойових танків Leopard 2A4.

Португалія

Португалія направить в Україну 14 бронетранспортерів M113, вісім електрогенераторів великої потужності, додаткові боєприпаси та медичне обладнання. Також у березні поточного року планується відправити для ЗСУ три танки Leopard 2. Загалом від початку російського вторгнення Португалія надіслала в Україну 532 тонни військової техніки, летальної та нелетальної.

Велика Британія

Комітет з надзвичайних ситуацій у зв’язку з катастрофами (DEC), оголосив про новий значний збір коштів для України[15]. Мешканці Великої Британії активно відгукнулися на заклик і надали Комітету понад 400 млн фунтів стерлінгів. За даними Служби фінансового моніторингу Управління ООН з координації гуманітарних питань, така ініціатива визначила DEC найбільшим благодійним донором у реагуванні на ситуацію в Україні.

Уряд Великої Британії дофінансував 25 млн фунтів стерлінгів громадських пожертв на підтримку України.

Швейцарія

Швейцарія оголосила про плани щодо надання нового пакету гуманітарної допомоги Україні та Молдові на суму 150 млн дол. США. Швейцарський парламент має схвалити пакет, який передбачає надання приблизно 123 млн дол. США Україні та 28 млн дол. США сусідній Молдові.

З початку війни Швейцарія виділила Україні близько 1,4 млрд дол. США допомоги:  понад 291 млн дол. США – як підтримку України у співпраці з союзниками, близько 1,12 млрд дол. США – для розміщення українських біженців у Швейцарії[16].

Норвегія

Парламент Норвегії 16 лютого поточного року затвердив багаторічну програму підтримки для України на суму 75 млрд норвезьких крон (майже 7 млрд євро)[17]. Програма розрахована на п’ять років. Щороку Україна отримуватиме 15 млрд норвезьких крон (понад 1,3 млрд євро). У 2023 р. половину цих виплат спрямують на військову допомогу Україні. Також виділені гроші витратять на гуманітарні зусилля,  реконструкцію і підтримку цивільної інфраструктури в Україні та сусідніх країнах.

Норвегія приєдналася до міжнародної «танкової коаліції» й пожертвує вісім основних бойових танків Leopard 2 і чотири танки спеціального призначення для ЗСУ. Крім того, уряд Норвегії передав 14 млн євро для місії ЄС з тренування українських військових, а також розглядає можливість відправити в Україну БМП CV90.

Японія

Японія вже перерахувала Україні понад 1,6 млрд дол. США й планує виділити ще 5,5 млрд дол. США додаткової фінансової допомоги. Країна може стати одним із лідерів у формуванні міжнародного фонду відбудови України. У найбільших японських компаніях створено спеціальні робочі групи й підрозділи, які вивчають питання відбудови України[18].

За інформацією Міністерства культури та інформаційної політики України, Японія надасть майже 10 млн дол. США на фінансування надзвичайних заходів ЮНЕСКО в Україні та сусідніх країнах у сферах освіти, культури та захисту журналістів. Завдяки такому внеску Японія стала провідним партнером ЮНЕСКО в Україні[19].

Проєкти, які ЮНЕСКО реалізовуватиме на отримані гроші, охоплюватимуть дві основні сфери – культуру та журналістику.

У сфері культури ЮНЕСКО допомагатиме в охороні та реставрації об’єктів культурної спадщини. Зокрема, до такого переліку увійде Києво-Печерська лавра. Ще десятьом об’єктам нададуть план готовності до надзвичайних ситуацій, що передбачає їх повне оцифрування в 3D.

У сфері журналістики ЮНЕСКО надаватиме психологічну підтримку та юридичні консультації журналістам, збільшить кількість навчальних курсів для медіафахівців щодо того, як захистити себе в зонах бойових дій; редакції отримають електрогенератори. ЮНЕСКО також підтримуватиме ЗМІ в Молдові, Румунії та Словаччині з метою надання інформації українською мовою біженцям у цих країнах.

За інформацією Міністерства енергетики України, протягом грудня 2022 р. – лютого 2023 р. Україна отримала 259 генераторів і комплектовання як гуманітарну допомогу від Японії.

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram 
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Фото: НІСД

[1] Див.: URL: https://mof.gov.ua/uk/news/ukraina_zaluchit_cherez_mbrr_grant_vid_ssha_…

[2] Див.: URL: https://www.worldbank.org/uk/news/press-release/2023/02/10/world-bank-a…

[3] Див.: URL: https://www.naftogaz.com/news/naftogaz-dodatkovo-zaluchyv-blyzko-200-ml…

[4] Див.: URL: https://www.ebrd.com/news/2023/ebrd-invests-in-developing-lviv-industri…

[5] Див.: URL: https://interfax.com.ua/news/political/888997.html

[6] Див.: URL:  https://focus.ua/uk/ukraine/548393-yes-vidilit-ukrajini-dodatkovi-25-mi…

[7] Див.: URL: https://ukrainian.voanews.com/a/ssha-kredyty-malyi-biznes-ukraiina/6941…

[8] Див.: URL: https://www.state.gov/more-u-s-security-assistance-on-the-way-for-ukrai…

[9] Див.: URL: https://www.state.gov/continued-support-for-ukraine-to-withstand-russia…

[10] Див.: URL: https://www.defense.gov/News/Releases/Release/Article/3308633/biden-adm…

[11] Див.: URL: https://www.epravda.com.ua/news/2023/02/1/696600/

[12] Див.: URL: https://www.radiosvoboda.org/a/news-shvecija-magate-misija-v-ukrajini/3…

[13] Див.: URL: https://www.eurointegration.com.ua/news/2023/02/8/7155784/

[14] Див.: URL: https://www.canada.ca/en/global-affairs/news/2023/02/backgrounder--incr…

[15] Див.: URL: https://www.eurointegration.com.ua/news/2023/02/2/7155357/

[16] Див.: URL: https://www.unn.com.ua/uk/news/2016603-shveytsariya-planuye-noviy-paket…

[17] Див.: URL: https://tsn.ua/svit/norvegiya-zatverdila-7-mlrd-yevro-dlya-dopomogi-ukr…

[18] Див.: URL: https://zaxid.net/yaponiya_vidilit_ukrayini_shhe_55_mlrd_dolariv_dopomo…

[19] Див.: URL: https://mkip.gov.ua/news/8570.html