Моніторинг нових санкцій ЄС та США проти РФ (травень – червень 2022 р.)

Поділитися:

Європейський Союз

3 червня 2022 р. Рада ЄС офіційно затвердила шостий пакет санкцій проти Росії[1], погоджений на саміті лідерів держав – членів Європейського Союзу 30 – 31 травня 2022 р.

Пакет містить низку заходів, спрямованих на ефективне зупинення спроможності Росії продовжувати агресію, та передбачає:

  • заборону на купівлю, імпорт або передачу сирої нафти й деяких нафтопродуктів з Росії до ЄС. Поступова відмова від російського ресурсу триватиме від 6 місяців для сирої нафти до 8 місяців для інших продуктів нафтоперероблення. Тимчасовий виняток передбачено для імпорту сирої нафти трубопроводом до тих країн – членів ЄС, «які в силу свого географічного положення страждають від особливої залежності від російських постачань та не мають життєздатних альтернативних варіантів»;
  • відключення від SWIFT «Сбєрбанку», «Россєльхозбанку», «Московського кредитного банку» та «Білоруського банку розвитку та реконструкції»;
  • призупинення мовлення в ЄС ще трьох російських державних пропагандистських телеканалів – «Росія РТР / РТР-Планета», «Росія‑24» та «ТБ Центр – Міжнародний»;
  • розширення списку осіб та організацій (як російських, так і білоруських), на які накладено експортні обмеження щодо товарів і технологій подвійного призначення. Понад те, ЄС збільшить перелік товарів і технологій, сприятливих для технологічного розвитку російського сектора оборони та безпеки. Серед них – 80 хімічних речовин, які можуть використати для виробництва хімічної зброї;
  • заборона надавати Росії бухгалтерські, консультаційні послуги, а також послуги у сфері зв’язків з громадськістю;
  • персональні санкції проти: фізичних та юридичних осіб, відповідальних за звірства російських військ в Бучі та Маріуполі; осіб, які підтримують війну; провідних бізнесменів та членів сімей підсанкційних олігархів та кремлівських чиновників; компаній у сфері оборони та однієї фінансової організації.

Загалом обмежувальні заходи зачепили 65 осіб та 18 компаній[2]. Зокрема, персональні санкції застосовано проти 45 військовослужбовців 64‑ї окремої мотострілецької бригади 35‑ї загальновійськової армії РФ, причетних до звірств та воєнних злочинів у Бучі; проти начальника Національного центру управління обороною РФ генерал‑полковника Міхаіла Мізінцева, відповідального за обстріли Маріуполя та загибель тисяч мирних жителів, зокрема сотень дітей. Під санкції також потрапили Аліна Кабаєва, дружина та діти прессекретаря президента Росії Дмітрія Пєскова, пропагандист «РІА Новини» Пьотр Акопов тощо.

10 червня 2022 р. Федеральна рада Швейцарії ухвалила рішення приєднатися до нових санкцій ЄС проти Росії та Білорусі, до нафтового ембарго зокрема.

Сполучені Штати Америки

2 червня 2022 р. уряд Сполучених Штатів оголосив про нові санкції проти фізичних та юридичних осіб Російської Федерації у зв’язку з широкомасштабним вторгненням РФ в Україну – проти чиновників і бізнесменів, а також підприємств, яхт та іншого майна[3].

Офіс із контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (Office of Foreign Assets Control – OFAC) уживає заходів для ослаблення ключових мереж, завдяки яким російська еліта разом з президентом В. Путіним намагаються як приховати й перемістити гроші, так і використовувати анонімно своє багатство та предмети розкоші по всьому світу.

Таким чином, США внесли до списку обмежень 17 росіян – відомих російських урядовців, олігархів, представників еліти та членів їхніх сімей. Зокрема, запроваджено санкції проти міністра економічного розвитку РФ М. Рєшетнікова, міністра транспорту В. Савєльєва, міністра будівництва та ЖКГ І. Файзулліна, речниці МЗС М. Захарової, віолончеліста С. Ролдуґіна та його дружини, бізнесмена О. Мордашова й членів його сім’ї та інших.

Також під обмежувальні заходи потрапили 16 компаній, серед них ПАТ «Сєвєрсталь», ТОВ «Сєвєргруп», ТОВ «Алгоритм», АТ «Аргумент» тощо.

Заблоковано діяльність брокерської компанії «Imperial Yachts S.A.R.L.» та її гендиректора Є. Кочмана – фірма надавала пов’язані з яхтами послуги російській еліті, у тому числі з найближчого оточення Путіна.

До всього зупинено використання 7 яхт і 3 літаків, що асоціюють з представниками російської еліти, які вже перебувають під санкціями.

Санкції передбачають замороження всіх активів на території США або під контролем громадян чи резидентів США. Будь‑які організації, які прямо чи опосередковано на 50 % або більше відсотків належать одному чи кільком підсанкційним особам, також блокують. З ними заборонено провадити всі операції, повязані з будь‑яким майном чи інтересами у власності (у певних випадках може бути надано спецдозвіл).  Стосовно цих осіб неможливе надання чи отримання коштів, товарів та послуг.

Окрім того, з метою обмежити можливості російських військових отримувати технології та інші засоби для підтримки агресії й демонстрації сили, Міністерство торгівлі США ввело експортні обмеження проти 71 юридичної особи в Росії та Білорусі[4].

6 червня 2022 р. Міністерство фінансів США опублікувало рекомендації для американських фондових менеджерів, де роз’яснено: купівлю будь‑яких російських боргових зобов’язань чи акцій, належних російським фірмам, заборонено в межах санкцій Вашингтона стосовно Москви[5].

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram 
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Фото: НІСД

[1] Див.: URLhttps://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2022/06/03/russia-s-aggression-against-ukraine-eu-adopts-sixth-package-of-sanctions/  

[2] Див.: URLhttps://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/a6f8eb36-e337-…; https://eur-lex.europa.eu/eli/dec/2022/883/oj

[3] Див.: URL: https://home.treasury.gov/news/press-releases/jy0802; https://home.treasury.gov/policy-issues/financial-sanctions/recent-acti… 

[4] Див.: URLhttp://surl.li/cevej

[5] Див.: URLhttps://www.wsj.com/articles/treasury-moves-to-block-u-s-investors-from-buying-russian-debt-11654609570; https://home.treasury.gov/policy-issues/financial-sanctions/faqs/1054