Моніторинг обмежувальних заходів США, запроваджених проти РФ у вересні 2022 р.

Поділитися:

2 вересня 2022 р.

Міністри фінансів «Великої сімки» (G7) домовилися запровадити обмеження цін на російську сиру нафту й нафтопродукти. Цей захід заборонятиме морське транспортування російської нафти та експорт нафти в усьому світі, якщо продукти не купують за певною ціною або нижчою.

9 вересня 2022 р.

Міністерство фінансів США опублікувало попередню інструкцію щодо впровадження ліміту ціни країнами G7 на російські морські постачання нафти, оголошеного 2 вересня[1]. Вона дозволить іншим постачальникам морських послуг, на яких поширено заборону, надавати свої послуги, наприклад, зі страхування, брокерської діяльності, фінансування, якщо ціна угоди на купівлю російської нафти та нафтопродукти буде нижчою від встановленого країнами G7 рівня.

15 вересня 2022 р.

Міністерство фінансів США запровадило санкції проти 22 осіб і 2 організацій, зокрема росіян та інших осіб, які діють від імені РФ на окупованих нею територіях[2]. Зокрема, до санкцій потрапило неонацистське воєнізоване угруповання «Русич», що бере участь у бойових діях в Україні, а також лідер Чеченської Республіки Рамзан Кадиров та члени його сім’ї.

29 вересня 2022 р.

За результатами розслідування, Міністерство юстиції США оприлюднило обвинувальний акт, який звинувачує громадянку США (Ольгу Шрікі) і трьох громадян РФ (Олєга Дєріпаску, Наталью Бардакову, Єкатеріну Вороніну) у порушенні нових санкцій США, запроваджених на початку цього року[3].

30 вересня 2022 р.

Міністерство фінансів США запровадило санкції проти 14 посадових осіб з військово-промислового комплексу РФ, серед яких: двоє міжнародних постачальників; троє ключових керівників російської фінансової інфраструктури (зокрема голова Центрального банку Росії Ельвіра Набіулліна); найближчі родичі російських високопосадовців; 278 членів законодавчої влади РФ (169 членів Ради Федерації та 109 депутатів Держдуми).

Санкції запроваджено до фізичних осіб та компаній, які причетні до війни в Україні, узаконення фіктивних референдумів РФ, спроби анексії суверенної української території. Крім того, Офіс із контролю за іноземними активами (OFAC) опублікував нові вказівки, у яких попереджає про підвищений ризик санкцій, з якими стикнуться міжнародні суб’єкти за межами РФ за надання політичної чи економічної підтримки Росії в результаті її незаконних спроб змінити статус території України.

Дії OFAC поєднають з додатковими діями Міністерства торгівлі США та Державного департаменту. Міністерство торгівлі видає чітке попередження про підвищені ризики того, що суб’єкти всередині та за межами РФ стануть об’єктами експортного контролю США за підтримку російської армії; також додає 57 організацій на території РФ та тимчасово окупованій АР Крим до Переліку організацій за порушення експортного контролю США.

Державний департамент: запроваджує санкції проти визначених членів родини (дорослих дітей) мера Москви Сєргєя Собяніна, який також є членом Ради безпеки РФ; вводить візові обмеження щодо росіянина Очур-Суге Монгуша та його родини за катування українського військовополоненого; уживає заходів щодо запровадження візових обмежень щодо додаткових 910 осіб, зокрема військовослужбовців РФ, білоруських військових посадових осіб та довірених осіб РФ, які діють на контрольованих РФ частинах України[4].

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram 
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Зображення: НІСД

[1] Preliminary Guidance on Implementation of a Maritime Services Policy and Related Price Exception for Seaborne Russian Oil. URL: https://home.treasury.gov/system/files/126/cap_guidance_20220909.pdf

[2] Treasury Targets Additional Facilitators of Russia’s Aggression in Ukraine. URL: https://home.treasury.gov/news/press-releases/jy0954

[3] Russian Oligarch Oleg Vladimirovich Deripaska and Associates Indicted for Sanctions Evasion and Obstruction of Justice. URL: https://www.justice.gov/opa/pr/russian-oligarch-oleg-vladimirovich-deri…

[4] Treasury Imposes Swift and Severe Costs on Russia for Putin’s Purported Annexation of Regions of Ukraine. URL: https://home.treasury.gov/news/press-releases/jy0981