Моніторинг цифрових технологічних рішень під час дії правового режиму воєнного стану в Україні (24.02 – 24.04.2022 року)

Поділитися:

У період дії правового режиму воєнного стану, запровадженого в Україні 24 лютого 2022 року, Міністерство цифрової трансформації України (Мінцифри) спільно з Комітетом з питань цифрової трансформації Верховної Ради України та іншими органами виконавчої влади, громадськими організаціями реалізовує в умовах війни низку важливих заходів і проєктів на підставі цифрових технологічних рішень.

З метою збирання коштів на підтримку Збройних сил України (ЗСУ) та програм гуманітарної допомоги Міністерство цифрової трансформації України спільно з блокчейн-компанією Everstake та криптобіржею FTX створили офіційний вебсайт «Aid For Ukraine» з використанням криптогаманців для переказу коштів на потреби ЗСУ [1]. Світова криптоспільнота надала кошти на потреби Збройних Сил України та українців, які постраждали від розпочатої РФ широкомасштабної війни проти України, та оголосила про готовність надавати їх і надалі.

Проєкт «Keep Ukraine Connected» («Тримайте Україну на зв’язку») від Global NOG Alliance, упроваджений за участі та підтримки Мінцифри, галузевих об’єднань Асоціації правовласників та постачальників контенту, Інтернет асоціації України та компанії DEPS, спрямований на відновлення зв’язку в умовах війни на всій території країни [2].

Радикальне оновлення підходів щодо розвитку широкосмугового доступу до інтернету, зважаючи на стійкість такого з’єднання, має стати основою відновлення мережі українських операторів зв’язку, пошкодженої внаслідок бойових дій. Зібрана Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку, інформація про потреби операторів у застосуванні радіообладнання для регіонів, які найбільш постраждали, сприятиме закупівлі необхідного обладнання для повноцінного відновлення зв’язку в Україні, зокрема (для критично важливих ліній зв’язку) – запуску системи SpaceX Starlink [3].

Можливість реалізації актуальних ініціатив задля вирішення питань державного управління в різних сферах суспільного життя визначалася насамперед наявними засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема здатністю використовувати мобільний додаток «Дія». З метою впорядкування інформації, яка надходить під час правового режиму воєнного стану в Україні, у додатку «Дія» було схвалено впровадження нового тимчасового цифрового документа – «єДокумент». Збирання, обробка та облік інформаційних повідомлень з використанням застосунку «Дія» дає змогу отримувати дані про нерухоме майно, пошкоджене та знищене внаслідок широкомасштабної воєнної агресії РФ проти нашої країни, своєчасно реагувати на проблемні аспекти. Цифровізація та систематизація процесів релокації через платформу «Дія» дозволить підприємствам, які постраждали чи знаходяться в зоні активних бойових дій, швидко та ефективно відновити свою діяльність.

Запроваджені урядом онлайн-сервіси для пошуку людей, які зникли під час широкомасштабного вторгнення РФ, у т. ч. військових і цивільних, як загиблих, так і полонених або депортованих з України, допомагають людям у пошуку рідних по всій території України.

Заходи щодо постійного моніторину геолокації та відстеження російської техніки та окупантів у чат-боті «єВорог» дозволяють своєчасно реагувати на переміщення ворожих військ і фіксувати хронологію подій широкомасштабного російського воєнного вторгнення в Україну.

У період дії воєнного стану Міністерство цифрової трансформації України реалізувало низку важливих заходів щодо запуску застосунку «Повітряна тривога» та ін., які дають змогу оперативно реагувати на наближення небезпеки.

В умовах гострої обмеженості доступу до інформаційних ресурсів під час воєнного стану зростає значення мережі центрів надання адміністративних послуг для спрямування державної підтримки, у т. ч. фінансової, що дозволяє мешканцям територіальних громад, де розгортаються найактивніші бойові дії, отримувати фінансову допомогу від держави в рамках програми «єПідтримка».

Триває підвищення рівня цифрової грамотності населення в умовах розвитку цифрової економіки та цифрового суспільства, не припиняється вдосконалення системи розвитку цифрових навичок громадян. Уряд України під час дії режиму воєнного стану забезпечує безоплатне навчання підприємців з метою налагодження комунікації та сприяння кращій адаптації до нових реалій. Фонд «Projector Creative & Tech Foundation», створений Projector Institute, дозволяє оперативно навчати 5 тис. жінок, які через війну змушені були тимчасово переселилися за кордон або в інші регіони України, та сприятиме підвищенню обізнаності суспільства з інформацією про заходи державної підтримки населення в цифровій сфері [4].

Комплексне впровадження зазначених заходів підвищило національний цифровий ресурс стійкості держави, створивши вагомий потенціал для запровадження дистанційних технологій в усі сфери суспільного життя.

Розвиток застосунку «Дія» та його функціонування на необхідному рівні сприяє поширенню цифрових навичок та інклюзії громадян до отримання цифрових адміністративних послуг.

Забезпечення стійкого функціонування вітчизняної електронної комунікаційної мережі й недопущення несанкціонованого втручання у її роботу допоможе підвищити ефективність використання тієї мережі для результативного державного управління в умовах правового режиму воєнного стану, сприятиме якісному оперативно-технічному управлінню комунікаційними мережами в повоєнний час.

Джерела:

[1] Запустили офіційний фебсайт для збору криптовалюти на підтримку України

[2] Keep Ukraine Connected 

[3] Деякі питання використання абонентських супутникових терміналів системи SpaceX Starlink

[4] Projector Institute за підтримки Мінцифри та Дія.Бізнес запускає фонд для 5000 жінок-переселенок

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram 
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Фото: НІСД