«Нова економічна реальність складається у світі внаслідок системних зрушень, прискорених пандемією COVID-19»: експерт НІСД взяв участь у Міжнародному економічному форумі

Поділитися:

Заступник директора - керівник центру економічних та соціальних досліджень НІСД д.е.н. Ярослав Жаліло взяв участь в Міжнародному економічному форумі ЕКОНОМІКА. ФІНАНСИ. БІЗНЕС. УПРАВЛІННЯ. «Зміни. Адаптація. Нова економіка», організованому економічним факультетом КНУ ім. Тараса Шевченка.

Під час виступу у панельній дискусії «Зміна парадигми економічного мислення», доктор Жаліло, зокрема, зупинився на характеристиках нової економічної реальності, яка складається у світі внаслідок системних зрушень, прискорених пандемією COVID-19.

Ярослав Жаліло: «В сучасному світі в умовах високої соціальної мобільності, обумовленої наслідками Четвертої промислової революції, на зміну інституційній стаціонарності приходить інституційна конкуренція, яка визначає нові конфігурації соціальних капіталів. Відтак в центрі уваги стратегії розвитку має постати формування національної інституційної екосистеми, яка виграватиме в інституційній конкуренції завдяки створенню оптимальних умов для реалізації ресурсного потенціалу.
 

В умовах наростання ірраціональних глобальних загроз, найгострішою з яких наразі є глобальна пандемія, відновлення раціоналізації економічного мислення має відбуватися на основі впровадження парадигми стійкості національної економіки та безпосередніх бізнес-процесів, що розуміється як збереження їх функціональності в умовах невизначених ризиків. Створення умов для адаптивності та чутливості до чинників, які спонукають до структурних змін, дасть змогу реанімувати довіру та позитивні очікування як підґрунтя посткоронакризового відновлення».

 

 

Зручніше отримувати якісну аналітику в месенджері? Підписуйтеся на наш Telegram-канал: t.me/niss_gov_ua

Фото: НІСД

Докладніше у відео: