Огляд інструментів підтримки бізнесу в період воєнного стану в Україні (жовтень 2022)

Поділитися:

Ключові події жовтня 2022 р., які сприяли зміцненню стійкості підприємництва в умовах війни, були такими.

Поточна релокація підприємств

Відновлення української економіки залежить від активізації роботи українського бізнесу. На 25 жовтня 2022 р.[1] 761 підприємство перемістилось у безпечні регіони від старту програми релокації, 588 з них уже працюють на новому місці. Ще 274 компанії шукали придатну локацію або спосіб транспортування.

Усього в межах програми зареєстрували 1863 заявки від бізнесу.

Найбільше бізнесів релокувалися з Харківської області – 193 підприємства, Київської – 180, Донецької – 106, Дніпропетровської – 27, Запорізької – 26.

Найчастіше підприємці обирають переїзд до Львівської області (30 %). Також бізнес переміщується до Закарпатської (17 %), Чернівецької (11 %), Івано‑Франківської (8 %), Тернопільської (7 %), Хмельницької (7 %) областей.

Створення податкових умов для ведення бізнесу е‑резидентів України

Президент України 26 жовтня 2022 р. підписав закон[2] № 2654‑ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування підприємницької діяльності електронних резидентів» (законопроєкт № 5270), який передбачає спеціальний статус для іноземців щодо ведення бізнесу в Україні. Він набуває чинності 1 квітня 2023 р. Список країн, громадянам яких дозволено стати е‑резидентами України, визначає Уряд.

Для отримання статусу е-резидента України треба пройти декілька кроків: (1) зареєструватися в «Дії» та пройти фінансову й безпекову перевірки; (2) стати електронним резидентом, тобто електронним платником єдиного податку 3 групи без ПДВ та отримати ЕЦП; (3) відкрити дистанційно рахунок у банку (банк буде податковим агентом для е‑резидента).

Е‑резидент України працюватиме та сплачуватиме податок розміром 5 % від доходів у межах ліміту ФОПів 3 групи, за більшого ліміту – 15 %. Ведення діяльності можливе лише із зовнішньоекономічних контрактів з експортом послуг. Увесь документообіг здійснюватиметься в електронній формі, листування з ДПС – онлайн, розрахунки – безготівкові. Статус е‑резидента не зможуть отримати: (1) громадяни країни‑агресора РФ; унесені до «чорного списку» FATF (Міжнародна група з протидії відмиванню брудних грошей); (2) особи, які мають дохід в Україні (окрім пасивного).

Запровадження закону має створити сприятливі умови для зацікавлених іноземців та осіб без громадянства, які набули статусу е‑резидента, реєструвати себе як фізичних осіб‑підприємців і вести підприємницьку діяльність, не перетинаючи кордон, сплачувати податки в Україні. Це формуватиме позитивний інвестиційний клімат держави, сприятиме відновленню та розвиткові національної економіки, збільшенню валового внутрішнього продукту та надходжень до державного бюджету.

Фінансова підтримка бізнесу

Уряд 14 жовтня 2022 р. затвердив постанову, згідно з якою підприємства, які через війну втратили свої виробничі потужності, зможуть отримати кредит[3] на відновлення виробничих потужностей під 9 % терміном до 5 років на суму до 60 млн грн (без урахування раніше виданих кредитів за програмами держпідтримки). Виконання зобов’язань за такими кредитами частково (до 80 %) забезпечуватиме державна гарантія.

Програма стосується підприємств, виробничі потужності яких було зруйновано, пошкоджено, або які розміщено на окупованих територіях. Це надасть можливість підприємцям, які готові відновлювати роботу, інвестувати власні кошти, повертати працівників.

Програма передбачає видачу кредитів на інвестиційні цілі або на фінансування оборотного капіталу новим чи оновленим підприємствам, розташованим не ближче ніж за 50 км до лінії бойових дій.

Уряд 21 жовтня 2022 р. ухвалив рішення про чергове виділення 67,6 млн грн переможцям державної програми «Власна справа» для надання мікрогрантів українцям на започаткування власної справи або розширення бізнесу. Майже 300 українців, які підготували бізнес‑план для старту чи розвитку свого бізнесу, отримають на його реалізацію мікрогрант до 250 тис. грн. Загалом за три з половиною місяці, що діє урядова програма, через надання грантів профінансовано проєкти понад 650 підприємців.

За різними програмами проєкту «єРобота» заяви на отримання грантів подали понад 13 тис. українців, успішними визнано близько 2 тис. заяв. Майже 200 млн грн уже надійшли на рахунки одержувачів грантів. Ця програма має найбільший попит. Завдяки їй можна отримати мікрогрант від 50 тис. до 250 тис. грн на старт чи розширення бізнесу.

Українські аграрії з початку 2022 р. станом на 27 жовтня отримали пільгових кредитів на 67,75 млрд грн[4]. Лідером за обсягом кредитування за ввесь період є Київська область – 10 млрд 328 млн грн. Найбільші обсяги кредитів за цей час надали: «ПриватБанк» (14 млрд 395 млн грн), «Райффайзен Банк» (14 млрд 262 млн грн), «Ощадбанк» (11 млрд 337 млн грн), «Укргазбанк» (6 млрд 702 млн грн), «Креді Агріколь банк» (6 млрд 501 млн грн).

Агропідприємства залучають кредити розміром від 100 тис. до 90 млн грн у межах програми «Доступні кредити 5–7–9 %». Відсотки становлять від 0 % до 9 % залежно від категорії кредиту та суб’єкта підприємництва.

З моменту старту Державної програми «Доступні кредити 5–7–9 %» станом на 31 жовтня 2022 р. суб’єкти підприємництва отримали від уповноважених банків 49 405 кредитів на загальну суму 149,17 млрд грн, з яких 31 894 кредити – від банків державного сектору економіки на загальну суму 59,57 млрд грн.

За період дії воєнного стану в Україні в межах Державної програми «Доступні кредити 5–7–9 %» укладено 14 583 кредитні договори на загальну суму 59,55 млрд грн (у тому числі банками державного сектору – 11 418 кредитних договорів на суму 32,92 млрд грн), з яких: 0,77 млрд грн – на інвестиційні цілі; 5,21 млрд грн – як антикризові кредити; 4,5 млрд грн – як рефінансування попередньо отриманих кредитів; 23,65 млрд грн – кредити для сільськогосподарських товаровиробників; 25,39 млн грн – на антивоєнні цілі.

Єдиним учасником Фонду розвитку підприємництва (ФРП) є Уряд України в особі Міністерства фінансів України, що координує всі аспекти діяльності Фонду. На сьогодні 44 банки співпрацюють з ФРП за Державною програмою «Доступні кредити 5–7–9 %».

Уряд всебічно підтримує підприємницьку діяльність та здійснює заходи щодо усунення перешкод для розвитку бізнесу. Зміни податкового законодавства, розвиток державних програм та запровадження нових фінансових інструментів відновлення бізнесу дають змогу посилити підприємницьку активність навіть в умовах війни. Це відбивається на позитивній динаміці кількості зареєстрованих бізнесів. Так, за даними платформи з відкритими даними «Опендатабот»[5], у жовтні зареєстровано 21,3 тис. фізичних осіб-підприємців та 3,2 тис. юридичних осіб, а з моменту початку повномасштабної війни було зареєстровано близько 170 тис. нових ФОПів.

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram 
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Фото: НІСД

[1] Програма релокації: 761 підприємство переміщено в більш безпечні регіони / Міністерство економіки України. 2022. 25 жовт. URL: https://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=d152dcfe-7bde-49df-a69a-8d7f9586fc13&title=ProgramaRelokatsii

[2] Див.: URL: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/25973

[3] Денис Шмигаль: Нова програма Уряду дозволить відновити роботу частини бізнесів / Урядовий портал. 2022. 14 жовт. URL: https://www.kmu.gov.ua/news/denys-shmyhal-nova-prohrama-uriadu-dozvolyt-vidnovyty-robotu-chastyny-biznesiv

[4] Міністерство аграрної політики та продовольства України. Київщина – абсолютний лідер за залученням аграрних кредитів у межах «5–7–9» / Міністерство аграрної політики та продовольства України. 2022. 27 жовт. URL: https://minagro.gov.ua/news/kiyivshchina-absolyutnij-lider-za-zaluchennyam-agrarnih-kreditiv-u-mezhah-5-7-9

[5] Парадокси жовтня: стагнація роботи бізнесу й, водночас, черговий бум реєстрацій нових компаній та ФОП. Тренди економічного фронту у жовтні. Опендатабот. 2022. 04 лист. URL: https://opendatabot.ua/analytics/business-in-war-october