Огляд інструментів підтримки фінансової стійкості у період воєнного стану в Україні (16.04-30.04.2022)

Поділитися:

Бюджетна політика

Після двох місяців широкомасштабної війни, яку РФ розгорнула проти України, перед нашою державою постали виклики в галузі бюджетної політики щодо ефективного перерозподілу обмежених бюджетних коштів. Основним інструментом управління нині є резервний фонд держбюджету. Верховна Рада України проголосувала зміни до Державного бюджету України для збільшення його обсягу. Уряд своїми розпорядженнями регулярно здійснює виділення коштів із резервного фонду, насамперед для потреб Міноборони та МВС. Важливими напрямами видатків стали також підтримка безробітних та внутрішньо переміщених осіб, відновлення звільнених територій.

Податкова сфера

Бюджетно-податкова політика в умовах воєнного стану, запровадженого в Україні після широкомасштабного вторгнення РФ, спрямована підтримувати економіку та суспільство, виснажені воєнними діями, що тривають з 24 лютого 2022 р. У квітні 2022 р. загострилася проблема збалансування доходів та видатків державного бюджету. Унаслідок війни та впровадженої податкової лібералізації спостерігаються значні втрати доходів бюджету. Одночасно постала нагальна необхідність нарощувати фінансування обороноздатності країни, збільшувати соціальні видатки, зокрема допомогу внутрішньо переміщеним особам, фінансувати відновлення звільнених територій.

Грошово-кредитна сфера

Протягом дії воєнного стану Національний банк України реалізує комплекс взаємопов’язаних заходів, спрямованих на підтримання фінансової стійкості держави та регулювання фінансового сектора.

Ситуація на фінансовому ринку поступовою стабілізується, банки достроково повертають кредити рефінансування. Зважаючи на це, регулятор вносить зміни до порядку надання кредитів рефінансування для підтримки ліквідності банків. Пріоритетним інструментом для цього знову стануть забезпечені кредити рефінансування, як це й було до запровадження воєнного стану. Водночас НБУ уточнив умови отримання бланкового рефінансування. Доступ до нього, починаючи з 4 травня 2022 р., зберігатиметься лише для банків, які вичерпали можливості отримати забезпечене рефінансування та мають відплив коштів фізичних осіб з 23 лютого 2022 р. розміром 5 % і більше. Такі зміни мають нормалізувати процес застосування державою монетарних інструментів управління грошово-кредитним ринком.

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram 
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Фото: НІСД

 

Докладніше:

Прикріплені файли