Огляд інструментів цифрової трансформації економіки України (лютий 2023)

Поділитися:

Відновлення економічного зростання України в умовах воєнного стану потребує пришвидшення впровадження цифрових інструментів у всі провідні сектори економіки, побудови динамічної, стійкої та зростаючої цифрової економіки. Згідно із січневим звітом Світового банку Global Economic Prospects [1], фундаментальними основами стійкої цифрової економіки визначено: надійну цифрову інфраструктуру, великі дані, інновації та безпечне цифрове середовище. Розглянемо основні тенденції, що сприяли зміцненню стійкості цифрової економіки в зазначених сферах у лютому 2023 р. в умовах повномасштабної війни.

ЄС виділяє Україні 17,4 млн євро допомоги для реалізації проєкту «Цифрова трансформація для України» (DT4UA) та швидкого реагування на виклики війни за допомогою запровадження ефективних, доступних та безпечних державних послуг за чотирма напрямами:

  1. розвиток цифрових послуг та застосунку «Дія»;
  2. вдосконалення обміну даними між реєстрами та держустановами;
  3. розвиток інфраструктури електронної ідентифікації відповідно до регламенту eIDAS;
  4. розвиток системи електронного управління, що уможливить прозорий розгляд кримінальних справ.

Міністерство цифрової трансформації України спільно з партнерами з Естонської академії електронного управління впроваджує в Україні чотири проєкти із загальним бюджетом 41 млн євро (EGOV4UKRAINE, EU4DigitalUA та «Підтримка ЄС у зміцненні кібербезпеки України»). Мета проєктів – запуск онлайн-послуг, поліпшення обміну даними між реєстрами та взаємне визнання української цифрової ідентичності [2].

Довідково. З 2016 р. загальний бюджет європейської підтримки цифрової трансформації України становить понад 51 млн євро.

Агенція США з міжнародного розвитку (USAID) виділяє 60 млн дол. США на захист об’єктів критичної інфраструктури, зокрема енергетичної, телекомунікаційної та систем зберігання даних[3]. Завдяки підтримці USAID Міністерство цифрової трансформації України запустило Реєстр пошкодженого майна, понад 80 % державних послуг реалізуються в «Дії», здійснюються також інші проєкти, спрямовані на підтримку приватного сектору в галузях інформаційних і комунікаційних технологій, розвитку цифрових інструментів. Окрім того, під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі USAID анонсувала виділення близько 650 тис. дол. США з метою поширення цифрового досвіду України та мобільного застосунку «Дія» на інші країни. 

Вітчизняним фахівцям надано можливість брати участь у нових конкурсах з розробки суперкомп’ютерної екосистеми світового рівня для створення мережі служб підтримки застосунків із загальним бюджетом 12 млн євро за програмою «Цифрова Європа»[4]. Для України розблоковано доступ до технологій штучного інтелекту ChatGPT, що дозволяє скористатися послугами чат-боту від стартапу OpenAI, який працює на базі штучного інтелекту.

Міністерству цифрової трансформації України вдалося зекономити кошти держбюджету на суму 500 млн грн та попередити нераціональне використання коштів на суму 216,7 млн грн на під’єднання до інтернету 3 тис. сіл та 6 тис. лікарень, шкіл, дитячих садочків тощо. Завдяки шерингу в «Дії» заощаджено щонайменше 10 млн аркушів паперу та 30 млн грн на друці та скануванні документів.

Довідково. У 2022 р. резиденти «Дія Сіті» сплатили до держбюджету понад 4 млрд грн, що складає 6 % від усіх податків, котрі надійшли від цифрової індустрії.

Ратифіковано Угоду між Україною та ЄС про участь України у програмі Європейського Союзу «Цифрова Європа»[5]. Участь у зазначеній Програмі надає нашій державі додаткові стимули стійкості, зокрема фінансові, для цифрової трансформації пріоритетних галузей і сфер суспільного життя, розвитку цифрової економіки, ІТ-бізнесу. За оцінкою Світового банку, відновлення телекомунікаційної сфери України до рівня довоєнного розвитку потребуватиме 1,79 млрд дол. США.

Довідково. За рік повномасштабної війни із залученням коштів країн-донорів вдалося повернути мобільний зв’язок до 480 населених пунктів, відбудувати понад 1600 веж, відновити 80 % мереж у звільнених містах, провести Wi-Fі в укриття понад 3000 українських шкіл, вперше підключити оселі 85 тис. українців у 300 селах до швидкісного інтернету тощо.

Подальші кроки з упровадження інструментів цифрової трансформації сприятимуть зміцненню стійкості економіки та потребуватимуть, зокрема, підвищення ефективності функціонування та розвитку стійкої цифрової інфраструктури на всій території держави, забезпечення безперервного розвитку цифрових послуг, поліпшення електронного урядування, задіяння цифрових ресурсів, що досі або не використовувалися взагалі, або використовувалися не в повному обсязі, для забезпечення безпечного цифрового середовища України.

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram 
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Зображення: НІСД

Список використаних джерел:

[1] World Bank. 2023. Global Economic Prospects, January 2023. Washington. URL: https://www.worldbank.org/en/publication/global-economic-prospects

[2] 17,4 млн євро на цифрову трансформацію: Євросоюз запускає проєкт підтримки України у сфері діджитал. URL: https://thedigital.gov.ua/news/174-mln-evro-na-tsifrovu-transformatsiyu…

[3] Мінцифра розширює співпрацю з USAID: агенція виділить 60 млн доларів на посилення кібербезпеки України. URL: https://thedigital.gov.ua/news/mintsifra-rozshiryue-spivpratsyu-z-usaid…

[4] Дія.Бізнес запускає консультації щодо участі в нових конкурсах «Цифрової Європи». URL: https://thedigital.gov.ua/news/diyabiznes-zapuskae-konsultatsii-shchodo…

[5] Про ратифікацію Угоди між Україною та Європейським Союзом про участь України у програмі Європейського Союзу «Цифрова Європа» (2021–2027) : Проект закону № 0187 від 03.02.2023. URL: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/41298