Огляд заходів щодо цифрової трансформації та відновлення економічного розвитку України в умовах війни

Поділитися:

Розглянемо основні події вересня 2022 р. щодо розвитку цифровізації, котра сприятиме створенню цифрової держави та відновленню економічного зростання в умовах війни.

Наближення України до Єдиного цифрового ринку ЄС як складової частини цифрового безвізу з ЄС. У вересні Україна долучилася до Програми «Цифрова Європа» до 2027 року. Пришвидшенню цифрової трансформації та відновленню економіки України сприятиме подання заявки на фінансування проєктів цифрових глобальних шлюзів Програми ЄС Connecting Europe Facility на суму близько 6 млрд євро за чотирма основними напрямами[1]:

  • високопродуктивний комп’ютинг – 2,2 млрд євро (проєкти щодо обчислення великих масивів даних для рішень у сфері економіки, оборонної промисловості та охорони здоров’я);
  • штучний інтелект, дані та хмарні послуги – 2,1 млрд євро (проєкти, які створюють продукти на базі штучного інтелекту для полегшення роботи підприємств, держадміністрацій, дослідницьких установ);
  • використання цифрових технологій в економіці та суспільстві – 1,1 млрд євро (проєкти, які впроваджують цифровізацію у бізнесі, сфері електронного урядування, охорони здоров’я, навколишнього середовища, освіти та культури, технологій Smart City);
  • цифрові навички – 580 млн євро (проєкти для набуття нових навичок у сфері IT);
  • кібербезпека.

Поглиблення цифрових реформ в Україні як багатогранний процес переходу суспільства на цифрові технології, який стосується всіх сфер суспільної життєдіяльності[2]. На засіданні Ради асоціації Україна – ЄС, котре відбулося 05 вересня 2022 р. у Брюсселі, де Україна вперше взяла участь у статусі кандидата на членство у Європейському Союзі, високо оцінено залученість України до відбудови та швидкого розвитку в напрямі зелених, стійких до клімату та цифрових перетворень і входження сектору телекомунікаційних послуг до режиму внутрішнього ринку[3]. Однією з ключових цілей, заявлених президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн під час особистого візиту до Києва 15 вересня 2022 р., є приєднання України до Європейської зони вільного роумінгу[4]. Підписання спільної заяви операторів зв’язку, зареєстрованих в ЄС та в Україні, під час 8-го засідання у Брюсселі Ради асоціації Україна – ЄС щодо скоординованих зусиль для забезпечення і стабілізації доступного роумінгу й можливості скасувати оплату за роумінг між ЄС та Україною[5] сприятиме інтеграції телекомунікаційного ринку України до ринку ЄС, можливості громадянам як країн ЄС, так і України здійснювати телефонні дзвінки, надсилати текстові повідомлення, користуватися мобільним зв’язком без додаткової плати, як це відбувається нині між країнами – членами ЄС. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку, ухвалила відповідну Постанову «Про затвердження Методики визначення плати за доступ до елементів інфраструктури кабельної каналізації електрозв’язку», згідно з якою передбачено визначення плати за доступ до інфраструктури та впровадження європейської практики у сфері телекомунікацій в Україні[6]. Такий підхід продемонстрував свою ефективність на етапах розроблення цифрового порядку денного України й підготовки законодавства до виконання організаційних процедур для приєднання України до Єдиного цифрового ринку ЄС та пришвидшення відновлення зруйнованих війною об’єктів і будівництва нових об’єктів, пов’язаних з післявоєнною перебудовою економіки України[7].

Розвиток і зростання ІТ-сектору. За даними Національного банку України, обсяг експорту комп’ютерних послуг за перше півріччя 2022 р. сягнув 3,74 млрд дол. США, що на 23 % більше, ніж за аналогічний період 2021 р. Українські стартапи та технологічні компанії залучили для розвитку ІТ-сектору майже 350 млн дол. США за перше півріччя[8]. У листопаді 2022 р. на технологічній конференції Web Summit Україна спільно з топовими стартапами, фондами та ІТ-компаніями вдруге презентуватиме світовій ІТ-спільноті потужну українську техекосистему воєнного часу. Крім того, 18–20 жовтня 2022 р. за участі України у Сан-Франциско відбудеться одна з найбільш відомих у світі подій для стартапів TechCrunch Disrupt для підтримки передових ІКТ-досліджень та інновацій, що сприятиме доступу українських учених та підприємств до національних та європейських цифрових інфраструктур, налагодженню контактів із засновниками стартапів, розробниками, інвесторами та експертами з різних галузей, подоланню економічних наслідків, завданих війною телекомунікаційному та цифровому сектору України[9].

Довідково. Згідно з даними спільного звіту Світового банку, уряду України та Європейської комісії «Україна. Швидка оцінка завданої шкоди та потреб на відновлення»[10], завдана війною шкода телекомунікаційному і цифровому сектору досягла 6,7 млрд дол США, що включає завдану шкоду на суму 6 млрд дол. США операторам стаціонарного та мобільного зв’язку, а також 0,1 млрд дол. США – компаніям поштового зв’язку і 0,04 млрд дол. США – стартапам та сфері інформаційних технологій. На Донецьку, Харківську, Херсонську та Запорізьку області припадає 67 % завданої шкоди операторам телекомунікацій. Першочергові короткострокові потреби на відновлення становлять 1,3 млрд дол. США[11].

Створення умов привабливості вітчизняної інтернет-інфраструктури, а також залучення європейських проєктів до підтримки телеком-компаній. Зокрема, міжнародна організація у сфері телекомунікацій «З’єднуючи Європу» (Connecting Europe Facility, CEF), яка є основним інструментом ЄС у сприянні транскордонній взаємодії між державними адміністраціями, підприємствами та громадянами, розгортанні інфраструктури цифрових послуг і широкосмугових мереж, проводить нині навчання для українських операторів у цифровій магістралі України[12].

Пришвидшення інтерконтинентального обміну інтернет-трафіком. Україна розташована між Європою та Азією і є географічно зручним центром обміну інтернет-трафіком між континентами, що потребує регламентації вимог до цифрової інфраструктури щодо швидкості обміну даними між незалежними інтернет-мережами, збільшення ємності каналів інтернет-трафіку та точок обміну глобальним інтернет-трафіком.

Впровадження ініціативи з реєстрації електронних резидентів через мобільні застосунки. З метою розширення цифрової присутності України у світі та створення умов для віддаленого ведення бізнесу, а також залучення інвестицій для підтримки економіки України Комітет Верховної Ради України з питань податкової та митної політики 30 вересня 2022 р. рекомендував Верховній Раді України підтримати законопроєкт щодо ініціативи з реєстрації електронних резидентів через мобільний застосунок як ФОП 3 групи, що дозволить резидентам реєструватися без фізичної присутності на території країни, відкривати банківські онлайн рахунки для підприємницької діяльності та автоматизовано сплачувати єдиний податок[13].

Розпочато виплати першого траншу Групою Європейського інвестиційного банку з пакету екстреного реагування EIB Української солідарності на суму 1,59 млрд євро, підкріпленого гарантією ЄС для відновлення пошкодженої інфраструктури та критично важливих проєктів[14]. Кошти спрямовуються на підтримку стратегічних державних компаній, що забезпечить ремонт пошкодженої інфраструктури та відновлення надання порушених цифрових послуг.

Створення платформи маркетплейсу Made with Bravery за підтримки Міністерства цифрової трансформації України, Міністерства закордонних справ України, Офісу з розвитку підприємництва та експорту, національного проєкту Дія. Бізнес, Укрпошти, компанії Visa, комунікаційної агенції Banda і фандрейзингової платформи United24 дасть змогу бізнесу масштабуватися та знаходити нових клієнтів для просування українських товарів у світі. Від кожного придбаного товару 5 % передаватимуться фандрейзинговій платформі United24 і спрямовуватимуться на відбудову України[15]. Для розрахунків в Україні до кінця поточного року криптовалютна біржа Binance планує випустити криптовалютну картку, яка матиме прив’язку до гаманця на Binance і за допомогою технології Binance Pay здійснюватиме розрахунки у криптовалюті в мережах магазинів, АЗС тощо.

Запроваджено нові обмеження щодо заборони європейським компаніям надавати для росіян криптогаманці, облікові записи або послуги зі зберігання криптовалюти у рамках формування восьмого пакета санкцій ЄС проти Росії[16]. Заплановане скасування ліміту для росіян на зберігання криптоактивів з балансом активів із сумарною вартістю до 10 тис. євро заборонятиме зберігання та купівлю ними криптовалюти на криптобіржах, включно з Binance. Такі обмеження зумовлені зростанням попиту громадян РФ на криптовалюту після оголошення часткової мобілізації та масової втечі росіян за кордон.

Упровадження запланованих заходів сприятиме прискоренню наближення України до Єдиного цифрового ринку ЄС, здійсненню цифрових реформ в Україні в усіх сферах суспільної життєдіяльності, як багатогранного процесу переходу суспільства на цифрові технології, залученню фінансування в межах Плану відновлення України для наступної цифрової трансформації економіки України та активізації цифрового потенціалу українських компаній, їх структурної модернізації і, як наслідок, підвищення їхньої стійкості в післявоєнний період.

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram 
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Зображення: НІСД

[1] Україна долучилася до Програми «Цифрова Європа»: що це означає. URL: https://thedigital.gov.ua/news/ukraina-doluchilasya-do-programi-tsifrov…

[2] Рада асоціації Україна – ЄС високо оцінила цифрові реформи України. URL: https://thedigital.gov.ua/news/rada-asotsiatsii-ukraina-es-visoko-otsin…

[3] 5 вересня – спільна прес-конференція Дениса Шмигаля, Жозепа Борреля, Олівера Варгеї. URL: https://www.kmu.gov.ua/events/5-veresnia-spilna-pres-konferentsiia-deny…

[4] Україна приєднається до зони роумінгу ЄС – фон дер Ляєн. URL: https://www.epravda.com.ua/news/2022/09/14/691467/

[5] 5 вересня 2022 р. відбулося 8-е засідання Ради асоціації Україна – ЄС. URL: https://nkrzi.gov.ua/index.php?r=site/index&pg=99&id=2391&language=uk

[6] Про затвердження Методики визначення плати за доступ до елементів інфраструктури кабельної каналізації електрозв’язку: Постанова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку, від 13.07.2022 р. № 109. URL: https://nkrzi.gov.ua/index.php?r=site/index&pg=86&id=7699&language=uk

[7] Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізму залучення приватних інвестицій з використанням механізму державно-приватного партнерства для пришвидшення відновлення зруйнованих війною об’єктів та будівництва нових об’єктів, пов’язаних з післявоєнною перебудовою економіки України: Проект Закону № 7508 від 01.07.2022 р. URL: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/39902

[8] Обсяг експорту комп’ютерних послуг за перше півріччя зріс на 23 %. URL: https://minfin.com.ua/ua/2022/08/09/90224092/

[9] Україна візьме участь у конференції для стартапів TechCrunch Disrupt 2022. URL: https://thedigital.gov.ua/news/ukraina-vizme-uchast-u-konferentsii-dlya…

[10] Довідково. Звіт ґрунтується на даних станом на 01 червня 2022 р., зібраних у період з 30 травня 2022 р. до 30 липня 2022 р.

[11] Україна. Швидка оцінка завданої шкоди та потреб на відновлення. URL: https://www.minregion.gov.ua/wp-content/uploads/2022/09/zvit-shvydka-oc…

[12] Мінцифра прагне зробити Україну центром інтернет-трафіку між Європою та Азією. URL: https://thedigital.gov.ua/news/mintsifra-pragne-zrobiti-ukrainu-tsentro…

[13] Іноземні ІТ-спеціалісти зможуть віддалено вести бізнес в Україні: комітет підтримав законопроєкт. URL: https://thedigital.gov.ua/news/inozemni-it-spetsialisti-zmozhut-viddale…

[14] The European Investment Bank condemns the military invasion of Ukraine by Russian troops. We stand by the Ukrainian authorities and the people of Ukraine. URL: http://surl.li/dhlsv

[15] Made with Bravery: маркетплейс для просування українських товарів у світі та підтримки економіки України. URL: https://thedigital.gov.ua/news/made-with-bravery-marketpleys-dlya-prosu…

[16] ЄС планує заборонити росіянам користуватися криптовалютою. URL: https://fakty.com.ua/ua/svit/rosiya/20220929-yes-planuye-zaboronyty-ros…