Огляд запроваджених органами державної влади заходів для підтримки промисловості України

Поділитися:

Спричинена російським широкомасштабним воєнним вторгненням соціально-економічна та гуманітарна криза вимагає вирішення багатьох насущних питань, найголовніше з них – забезпечення базових потреб населення, що й визначає ключові акценти в економічній політиці. Пріоритетними галузями економіки, які потребують особливої підтримки, були визначені сільське господарство, харчова промисловість, роздрібна торгівля, комунальні та енергетичні послуги, виробництва, що працюють над мобілізаційними замовленнями[1]. Численні ініціативи органів державної влади спрямовані на максимальне убезпечення роботи виробничого сектору, зменшення руйнівних наслідків втрати частини промислового потенціалу, полегшення умов ведення господарської діяльності, стимулювання євроінтеграційних зрушень.

Питання щодо відновлення виробничої інфраструктури та здійснення структурної модернізації економіки вирішуватиме Національна рада з відновлення України від наслідків війни, утворена Указом Президента України від 21 квітня 2022 р. Цей консультативно-дорадчий орган має стати інтегрувальною ланкою у прийнятті виважених та суспільно схвалених рішень завдяки налагодженню взаємодії між різними гілками влади та міжсекторальній співпраці фахівців і підприємців у тематичних робочих групах.

Катастрофічні втрати промислового потенціалу східних і південних областей України та постійна загроза нових руйнувань актуалізували проблему релокації виробничих потужностей. Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 25 березня 2022 р. № 246-р був затверджений план невідкладних заходів з переміщення в разі потреби виробничих потужностей суб’єктів господарювання з територій, де ведуться бойові дії та/або є загроза бойових дій, на безпечну територію. Алгоритм дій стосується не лише особливостей переміщення виробничих потужностей і персоналу, а й сприяння ефективному функціонуванню підприємств на нових локаціях, включно й підключення до комунікацій, спрощення процедур надання або передачі в користування земельних ділянок, перенесення строку сплати відсотків за кредитами. Більшість підприємств, що беруть участь у програмі релокації, належать до переробної промисловості – харчової, легкої та машинобудівної галузей[2].

У рамках програми релокації Мінекономіки опрацювало понад тисячу заявок на переміщення потужностей бізнесу, який вирішив виїхати із областей, де тривають бойові дії. Понад 400 підприємств уже переїхали, а 216 із них – відновили свою роботу. Ще для близько 500 підприємств дібрані майданчики для релокації. Наразі триває процес транспортування цих підприємств Укрзалізницею, Укрпоштою або з використанням власних ресурсів (із компенсацією).

Місцева влада бере діяльну участь у пошуку майданчиків для підприємств, які стали учасниками програми релокації, розселенні їхніх працівників, налагодженні логістики. Найчастіше підприємства переїжджають до Закарпатської, Львівської та Чернівецької областей, крім того, бізнес активно переміщується до Тернопільської та Івано-Франківської областей.

Щоби всі учасники процесу релокації могли вільно контактувати один з одним, запроваджена платформа цифрової взаємодії[3].

Здійснюються заходи із стимулювання діяльності борошномельно-круп’яної галузі харчової промисловості. Зокрема, з метою забезпечення потреб населення у продуктах харчування, а також закупівлі та доставки необхідних товарів у зони активних бойових дій на період дії воєнного стану Постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання забезпечення населення продовольчими товарами тривалого зберігання та санітарно-гігієнічними товарами в умовах воєнного стану» від 20 березня 2022 р. № 328 передбачено здійснення переробки зерна на борошно і крупи (за потреби) з компенсацією переробникам послуг із переробки та зберігання зерна за рахунок коштів державного бюджету.

Спрощенню ведення господарської діяльності промисловими підприємствами сприяли: заборона на податкові перевірки (Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану» від 03 березня 2022 р. № 2118-IX); припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду (Постанова Кабінету Міністрів України від 13 березня 2022 р. № 303); скасування вимоги щодо отримання дозвільних документів на провадження господарської діяльності (Постанова Кабінету Міністрів України від 18 березня 2022 р. № 314). З метою спрощення механізму отримання суб’єктами господарювання державних коштів на компенсацію збитків, пов’язаних з воєнним станом, прийнято Закон України «Про внесення зміни до пункту 52 розділу 9 «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання» щодо застосування його положень під час дії воєнного стану».

Налагодження безперервної роботи промислових підприємств та нарощування промислового виробництва вимагає ефективного забезпечення значної частини підприємств імпортною сировиною та обладнанням. Тому важливим завданням уряду є максимальне врахування потреб виробничого сектору під час формування та перегляду переліку товарів критичного імпорту, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2022 р. № 153. Також необхідно працювати над створенням запиту для додавання техніки та обладнання до переліку критичних товарів, які Україна може отримати від США в рамках програми ленд-лізу.

Важливою ланкою в забезпеченні виробничої безпеки та зміцненні конкурентоспроможності українських виробників на зовнішніх ринках є лібералізація зовнішньої торгівлі. Так, Велика Британія оголосила про лібералізацію торгівлі та скасування всіх мит і квот на експорт товарів з України, що дасть змогу українським виробникам нарощувати експорт борошна, зерна, молочної продукції, м’яса птиці та напівфабрикатів тощо до цієї країни[4]. Подібне рішення має намір прийняти ЄС, зокрема, 27 квітня 2022 р. Європейська Комісія запропонувала призупинити на один рік дію імпортних мит на весь український експорт до Європейського Союзу[5]. Йдеться про всі промислові мита, аграрні мита і квоти, систему вхідних цін, антидемпінгових мит, захисних мит.

Задля спрощення експортних постачань з України до Молдови Комісія з надзвичайних ситуацій Республіки Молдова встановила спрощену процедуру митного оформлення документів. Представлені українськими експортерами копії сертифікатів про походження товарів СТ-1 (у паперовому чи електронному форматах), видані уповноваженими органами України, мають таку само силу, як і їх оригінали. Надалі необхідно активізувати перемовини з країнами світу щодо запровадження лібералізованої процедури митного оформлення документів, беручи за приклад рішення Республіки Молдова.

Реалізуються заходи з активізації євроінтеграційної політики. Зокрема, 27 квітня 2022 р. відбулася зустріч заступника Міністра економіки України О. Грибана з виконувачем обов’язків голови Представництва ЄС в Україні Ремі Дюфло й торговим менеджером Представництва ЄС в Україні Анне Берсіо, під час якої обговорювалися подальші кроки щодо укладення Угоди АСАА («промисловий безвіз»). Здійснюється моніторинг результатів адаптації законодавства, включно й нормативно-правових актів у сфері енергоефективності та енергетичного маркування, у спосіб заповнення таблиці «Tracking tables», розробленої спільно з європейською стороною. Наразі Україна в цілому виконала зобов’язання щодо адаптації горизонтального та секторального законодавства.

Крім того, Мінекономіки підготувало й передало виконувачу обов’язків голови Представництва ЄС в Україні Р. Дюфло Дорожню карту допомоги державним підприємствам у сфері технічного регулювання в умовах воєнного стану, зокрема за підтримки чинних в Україні проєктів технічної допомоги.

Відновлення майна підприємств, зруйнованого внаслідок широкомасштабної воєнної агресії РФ проти України, розбудова виробничих і логістичних зв’язків, ревіталізація зовнішньоторговельної діяльності – усе це потребує активізації діяльності за означеними вище напрямами. Важливо також провести інвентаризацію зруйнованих активів підприємств, за її результатами розробити пропозиції щодо їх відбудови із залученням фінансової допомоги іноземних донорів. Такі пропозиції та їх реалізація мають сприяти прискореній індустріалізації економіки – розвитку виробництв, які максимально використовують внутрішні (місцеві) ресурси, а також власний виробничий, трудовий потенціал; розбудові промислової та інноваційної інфраструктури; забезпеченню промислового розвитку на засадах упровадження європейського порядку денного промислової політики та залучення структурних фондів для відновлення економіки України як країни-кандидата в члени ЄС.
 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram 
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Фото: НІСД

 

[1] Мінекономіки визначило пріоритетні галузі, що потребують особливої підтримки під час війни. URL: https://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=cbdccfec-285d-43b0-9068…

[2] Програма релокації: 465 підприємств передані для транспортування, 178 – перевезені в безпечні регіони. URL: https://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=c7389f37-951b-449e-9037…

[3] Релокація бізнесу: понад 200 підприємств відновили свою роботу у безпечних областях. URL: https://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=b0867fbf-b443-41f0-a10d-4a369f5c304b&title=RelokatsiiaBiznesu-Ponad200-PidprimstvVidnoviliSvoiuRobotuUBezpechnikhOblastiakh

[4] Велика Британія оголосила про скасування усіх мит і квот для українських товарів. URL: https://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=900c1222-5f51-4fa5-8d61…

[5] Єврокомісія запропонувала призупинити на рік дію всіх імпортних мит на весь український експорт. URL: https://biz.ligazakon.net/news/210847_vrokomsya-zaproponuvala-prizupini…