Підготовка до виборів 2019 року: моніторинг від експертів НІСД

Поділитися:

У межах підготовки до чергових виборів Президента України, які відбудуться 31 березня, останній місяць 2018 та початок нового року відзначилися наступними подіями:

 

1. Парламент не встиг у грудні розглянути та ухвалити постанову «Про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період 2019 року» (№ 9329 від 22.11.2018 р.)[1].

 

Подібний документ зазвичай приймається перед початком виборчої кампанії з метою рекомендувати Кабінету Міністрів України та Державній фіскальній службі України і Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення запровадити мораторій на проведення перевірок засобів масової інформації контролюючими органами, оскільки такі перевірки у період виборчого процесу можуть стати засобом тиску і призвести до порушення конституційних гарантій свободи слова в Україні.

 

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики Верховної Ради України на початку грудня рекомендував народним депутатам ухвалити дану постанову, її було включено до порядку денного 18.12.2018 р., проте до розгляду документа депутати так і не дійшли.

 

2. Міністерство закордонних справ України ініціювало низку змін з метою обмежити можливості російського впливу на виборчий процес 2019 року.


На прохання міністерства 31 грудня 2018 р. Центральна виборча комісія України прийняла рішення щодо закриття всіх виборчих дільниць у дипломатичних представництвах України в РФ.

 

Згідно з постановою №274[2] ЦВК перенесла 5 виборчих дільниць з території Російської Федерації (у Москві, Санкт-Петербурзі, Ростові-на-Дону, Єкатеринбурзі та Новосибірську) до посольств України у Грузії, Казахстані та Фінляндії.

 

За словами глави МЗС України Павла Клімкіна «у Росії зараз перебувають понад два з половиною мільйони українських громадян. А на позачергових президентських виборах 2014 року до списків виборців було включено 49 418 особи, при цьому з них проголосували 1 134» [3].

 

Тому можна говорити про те, що рішення ЦВК суттєво не вплине на загальні результати голосування 31 березня 2019 року, але нейтралізує ризики можливих провокацій з боку російської влади та переслідувань на території РФ українських громадян, які візьмуть участь у голосуванні.

 

Слід відзначити, що рішення ЦВК про ліквідацію виборчих дільниць на території Росії намагалися оскаржити у судовому порядку. Позивачі були пов’язані з партіями «Опозиційний блок», «Наші» та ініціативою «Опозиційна платформа – За життя», або підтримані ними. Позивачі стверджували про дискримінацію виборців та обмеження їхніх прав за ознакою місця проживання.

 

Шостий апеляційний адміністративний суд Києва відмовив у задоволенні 4-х позовів. Підстава – брак підтвердження наміру виборців-позивачів голосувати на виборах президента України на території РФ. Також колегія суду вважає, що Постановою ЦВК було забезпечено справедливий баланс між безпекою та реалізацією конституційного виборчого права громадян України шляхом розширення меж трьох закордонних виборчих дільниць у Грузії, Республіці Казахстан, Фінляндській Республіці. У цьому ж рішенні підкреслюється, що практика ЄСПЛ не підтверджує, що міжнародні та регіональні угоди вимагають від держав запровадження реалізації виборчого права для громадян за місцем їх проживання за кордоном (справа ЄСПЛ «Сітаропулос і Гікумопулос проти Греції»)[4].

 

Також 9 січня 2018 р. міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що МЗС не прийматиме заявки про реєстрацію російських спостерігачів. Відповідна позиція була зафіксована у листі відомства до Бюро з демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ із запрошенням направити спостережну місію на президентські вибори в Україну.

 

 

3. Подання кандидатами у президенти документів до Центральної виборчої комісії України на реєстрацію.


Станом на 10 січня офіційно ЦВК зареєструвала вже п’ять кандидатів на пост президента[5]. Це: Каплін С.М. (суб’єкт висування – Соціал-демократична партія), Наливайченко В.О. (суб’єкт висування – Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка «Справедливість»), Садовий А.І. (суб’єкт висування – Партія «Об'єднання «Самопоміч»), Скоцик В.Є. (самовисування), Шевченко І.А. (самовисування).

 

Водночас, деякі політики, які раніше мали президентські амбіції, заявили, що не будуть балотуватися та оголосили про підтримку інших кандидатів. Так, лідер руху «Хвиля» Віктор Чумак, глава партії «Громадський рух «Рідна країна» Микола Томенко, голова Європейської партії України Микола Катеринчук заявили про об'єднання сил напередодні виборів з лідером партії «Громадянська позиція» Анатолієм Гриценком та підтримку останнього на президентських виборах. Міський голова Глухова Сумської області Мішель Терещенко заявив про підтримку кандидата у президенти чинного міського голови Львова Андрія Садового.

 

Двом громадянам з законних підстав було відмовлено у реєстрації кандидатами на пост Президента України на чергових виборах.

 

Довідка. Згідно оприлюдненого Центральною виборчою комісією календарного плану основних організаційних заходів з підготовки та проведення виборів висунення кандидатів триватиме до 4 лютого 2019 року, закінчення реєстрації кандидатів – 9 лютого. Результати виборів офіційно оголосять до 10 квітня.

Дата ймовірного другого туру президентських виборів – 21 квітня, оголошення результатів – до 1 травня. Інавгурація президента має відбутися до 3 червня 2019 року.

 

Підготувала Анна Руденко, головний консультант відділу розвитку політичної системи НІСД



[1] Проект Постанови Верховної Ради України «Про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період 2019 року» № 9329 від 22.11.2018 р. [rada.gov.ua].

[2] Постанова Центральної виборчої комісії України «Про внесення змін до постанови Центральної виборчої комісії від 12 квітня 2012 року № 67» № 274 від 31.12.2018 р. [cvk.gov.ua].

[3] Клімкін П. Проводити вибори в Росії – небезпечно [pravda.com.ua].

[4] Перша інстанція суду відмовила у позовах до ЦВК щодо ліквідації виборчих дільниць на території РФ [oporaua.org].

[5] 8 січня комісія зареєструвала чотирьох кандидатів на пост Президента України [cvk.gov.ua].