Підтримка промисловості під час війни: вчасна допомога

Поділитися:

В умовах повномасштабної війни численні ініціативи органів державної влади спрямовано на зменшення руйнівних наслідків втрати частини промислового потенціалу, на полегшення умов ведення господарської діяльності й бізнесу в умовах ризиків війни, лібералізацію зовнішньої торгівлі й стимулювання євроінтеграційних зрушень, забезпечення енергетичної стійкості промисловості й побутових споживачів.

Катастрофічні втрати промислового потенціалу східних та південних областей України та постійна загроза нових руйнувань актуалізували проблему релокації виробничих потужностей. Станом на кінець листопада 2022 р. в рамках програми релокації 772 підприємства переїхали у безпечні регіони, з них 605 – відновили свою роботу на новому місці. Ще 261 компанія шукала прийнятну локацію, спосіб транспортування. Серед релокованих підприємств, які вже відновили свою діяльність на новому місці, підприємства переробної промисловості становлять 30,2 %[1]. Місцева влада бере активну участь у пошуку майданчиків для підприємств, розселенні працівників, налагодженні логістики.

Важливою ланкою у зміцненні конкурентоспроможності українських виробників на зовнішніх ринках є спрощення умов доступу на зарубіжні ринки. Низка країн уже оголосила про скасування імпортних мит на українські товари.

Велика Британія повідомила про лібералізацію торгівлі й скасування усіх мит та квот на експорт товарів з України, що дає українським виробникам змогу нарощувати експорт до цієї країни борошна, зерна, молочної продукції, м’яса птиці, напівфабрикатів тощо[2].

Регламент Європейського Парламенту та Ради ЄС № 2022/870 про тимчасові заходи (до 05 червня 2023 р.) щодо лібералізації торгівлі, що набув чинності 04 червня 2022 р., доповнює можливості, які українські експортери мають відповідно до Угоди про Асоціацію з ЄС. Документ передбачає скасування мит для промислової продукції з України, призупинення всіх антидемпінгових мит на імпорт товарів походженням з України та застосування глобальних захисних заходів щодо українських товарів. Зняті зовнішньоторговельні бар’єри вже сприяли нарощуванню українського експорту до ЄС, який за 10 місяців 2022 р. збільшився на 5 % порівняно з відповідним періодом 2021 р.

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо після зустрічі з Президентом України Володимиром Зеленським на початку травня 2022 р. повідомив про скасування Канадою всіх мит на українську продукцію. Такий режим діятиме впродовж наступних 12 місяців[3],[4].

США з 01 червня 2022 р. на один рік скасували спеціальне мито у розмірі 25 % щодо 232 товарних позицій сталевої продукції[5]. Разом із тим, призупинення не стосується чинних антидемпінгових заходів США щодо української продукції. Наразі чинними залишаються антидемпінгові заходи щодо українського прокату у розмірі близько 237,91 %, катанки – близько 44,03 %, арматури – 41,7 %, безшовних труб – 23,75 %, феросилікомарганцю – близько 21,3 %, крученого дроту – 19,3 %, сталевих труб – 7,47 %.

Уряд Австралії 05 липня 2022 р. оголосив про скасування мит на один рік для українського експорту. Передбачено зниження тарифної ставки з 5 % до 0 % на товари, вироблені в Україні. Лібералізація не торкнеться акцизних зборів, які застосовуються до пального, алкоголю та тютюнових виробів – вони діятимуть для української продукції і надалі[6].

Стимулюються створення і розвиток переробних підприємств у спосіб надання державою грантових коштів підприємцям у рамках програми єРобота.

Так, зокрема, 54 переможцям грантової програми «Новий рівень» перераховано кошти на розвиток бізнесу у сфері переробки на загальну суму 337 млн грн. Грантові кошти можна використати на придбання обладнання для виробництва меблів, будматеріалів, одягу, фурнітури, ліній металообробки, аграрної переробки тощо. Отримувач гранту зобов’язаний створити від 25 робочих місць.

Для створення і розвитку переробних підприємств також виділено 119 млн грн з резервного фонду державного бюджету[7]; зазначені кошти отримають 22 підприємства. Очікується, що в результаті реалізації бізнес-планів буде створено 405 робочих місць. Розглянемо сфери економічної діяльності таких підприємств:

  • виробництво харчових продуктів – 11 грантів;
  • ремонт і монтаж машин і устаткування – 4 гранти;
  • виробництво меблів – 2 гранти;
  • виробництво хімічної продукції – 2 гранти;
  • виробництво гумових і пластмасових виробів – 1 грант;
  • оброблення деревини та виготовлення виробів з деревини – 1 грант;
  • текстильне виробництво – 1 грант.

Розширено програму «Доступні кредити 5–7–9 %». Так, підприємці можуть отримати кредит на відновлення зруйнованих під час війни виробничих потужностей під 9 % терміном до п’яти років на суму близько 60 млн грн. Виконання зобов’язань за такими кредитами частково (близько 80 %) забезпечується державною гарантією[8]. Нове, або оновлене підприємство не може розташовуватися ближче, ніж за 50 км до лінії бойових дій. Також зазначену програму розширено на експортерів з метою виконання зовнішньоекономічних угод.

Запущено спеціальну інвестиційну платформу Advantage Ukraine, на якій представлено інвестиційні можливості України, зокрема у промисловості – у сферах металургії та металообробки (понад 20 проєктів з інвестиційним потенціалом 26 млрд дол. США), фармацевтики (понад 30 проєктів, 19 млрд дол. США), машинобудування (понад 20 проєктів, 16 млрд дол. США), деревообробки та виготовлення меблів (понад 40 проєктів, 5 млрд дол. США). Наразі потрібно вирішити питання страхування воєнних ризиків, гарантій безпеки інвестицій у воєнний та повоєнний періоди.

Створюються умови для розвитку індустріальних парків (ІП) як точок зростання економіки і повоєнної відбудови країни. Розвиток індустріальних парків сприятиме відновленню промисловості у воєнний і повоєнний періоди; для місцевих громад перевагами розбудови ІП є зростання доходів і добробуту громадян, збільшення податкових надходжень, розвиток МСП (малого і середнього підприємництва) у регіоні тощо. Сприятиме розвитку у цьому напрямі реалізація таких ініціатив:

  • встановлення пільг для індустріальних парків (внесенням змін до Митного та Податкового кодексів України[9],[10]): звільнення від імпортного ПДВ і ввізного мита на обладнання за переліком кодів УКТ ЗЕД (Український класифікатор товарів зовнішньоекономічної діяльності); скасування податку на прибуток на 10 років; уповноваження органів місцевого самоврядування надавати пільги за місцевими податками;
  • затвердження механізму використання вивільнених від оподаткування коштів для учасників індустріальних парків[11]. Вивільнені кошти можуть спрямовуватися на розвиток діяльності учасника ІП за такими напрямами: створення чи переоснащення матеріально-технічної бази; збільшення обсягу виробництва; впровадження новітніх технологій;
  • визначення механізмів фінансування облаштування ІП та компенсації відсоткової ставки за кредитами на облаштування або здійснення господарської діяльності в їх межах[12].

Результатом таких рішень стала активізація створення нових ІП, особливо у західних областях країни, які залучають промисловців, котрі релокують виробництва зі східних регіонів.

Наразі до Реєстру індустріальних парків внесено 59 промислових майданчиків. Протягом листопада поточного року зареєстровано три нових ІП – «Еко-смарт індустріальний парк “ГАЛІТ”» (м. Дрогобич, Львівська обл.), «Західноукраїнський промисловий ХАБ» (с. Острів, Тернопільська обл., Тернопільський р-н), «NOVO» (м. Нововолинськ, Волинська обл.).

Довідково. «Еко-смарт індустріальний парк “ГАЛІТ”» розташовано на площі 19 га, планується створити близько 1470 робочих місць у переробній промисловості, зокрема у виробництві машин тa устаткування, меблів, одягу. «Західноукраїнський промисловий ХАБ» розміщуватиметься на площі 10,65 га, передбачається створити близько 1300 робочих місць у легкій, харчовій та переробній промисловості. Індустріальний парк «NOVO» займає територію 20 га, його особливістю є прикордонне розташування (поблизу із кордоном з Польщею), що надає його учасникам експортні можливості. За повідомленням Голови керуючої компанії ІП, уже досягнуто попередніх домовленостей щодо входження до нього підприємств – виробників харчової продукції, зокрема рибної, а також логістичних компаній.

Вживаються заходи для забезпечення України електроенергією, необхідною для функціонування промислових підприємств та побутових споживачів в умовах масованих ракетних ударів РФ по об’єктах критичної енергетичної інфраструктури. Розглянемо деякі з таких заходів докладніше.

  • Розширено список імпортних товарів, які завозяться до України без сплати ввізного мита та ПДВ. До списку внесено обладнання, яке має допомогти країні у подоланні наслідків енергетичної кризи (генератори, акумулятори тощо[13], комплектовання для виготовлення енергетичного обладнання[14]), що стимулюватиме виробництво такого обладнання в Україні й створить конкурентні умови для вітчизняних виробників. Такі заходи мають сприяти забезпеченню потреби внутрішнього ринку в обладнанні для відновлення та стабілізації електро- та газопостачання споживачів.
  • Спрощено імпорт генераторів та іншого енергетичного обладнання. Нове положення щодо ввезення на митну територію України тимчасово (до припинення або скасування воєнного стану та протягом наступних 90 календарних днів) передбачає не застосовувати до таких товарів вимоги про наявність декларації про відповідність та маркування знаком відповідності технічним регламентам[15].

Також розширено міжнародну двосторонню співпрацю в енергетичній сфері, зокрема між Україною і Великою Британією. Так, під час зустрічі першого віцепрем’єр-міністра – міністра економіки України Ю. Свириденко з виконавчим директором Rolls-Royce SMR Т. Самсоном 30 листопада 2022 р. обговорено питання постачання Україні високотехнологічного енергетичного обладнання, зокрема перспективи використання малих модульних реакторів (ММР) як сучасної технології використання атомної енергетики. Україна надзвичайно зацікавлена у застосуванні нових технологій для виробництва всередині країни ММР, адже їхніми перевагами є компактні розміри, можливість виробляти відносно невеликі потужності. Завдяки цьому їх можна використовувати у невеликих містах, на промислових майданчиках, при відключеннях світла як паралельне живлення мікрорайонів, або навіть цілих міст[16]. Планується укладення меморандуму між Rolls-Royce SMR і Енергоатомом, який визначатиме параметри співпраці в реалізації зазначеного проєкту.

Вжиті органами влади заходи та розроблені ініціативи створюють передумови для підтримки промисловості у період війни й повоєнного відновлення економіки. Пріоритетами подальших змін мають бути, зокрема, такі: розбудова транспортної логістики постачань української продукції за кордон і налагодження маршрутів усередині країни; запровадження політики заміщення на світових ринках російської продукції подібною українською; залучення підприємств для роботи в умовах забезпечення потреб ЗСУ; активізація євроінтеграційних реформ, посилення співпраці у порядку денному промислової політики ЄС; стимулювання впровадження енергозберігальних та енергоефективних технологій на підприємствах; використання не задіяних раніше альтернативних джерел енергетичного забезпечення країни; вивчення та імплементація передового світового досвіду у сфері енергозбереження, ресурсоефективного і екологічного виробництва.

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram 
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Зображення: НІСД

[1] Завдяки урядовій програмі релокації збережено понад 35 тисяч робочих місць – Тетяна Бережна / Міністерство економіки України. 2022. 25 лист. URL: https://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=a54c8281-02fa-4ced-8b14…

[2] Велика Британія оголосила про скасування усіх мит і квот для українських товарів / Міністерство економіки України. 2022. 26 квіт. URL: https://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=900c1222-5f51-4fa5-8d61…

[3] Канада на рік скасувала всі мита на українські товари / Міністерство економіки України. 2022. 09 трав. URL: https://www.me.gov.ua/News/Detail?Lang=uk-UA&id=fd649e75-9f38-40e9-ba8c…

[4] Canada’s Intention to Remove Tariffs on Goods from Ukraine / Government of Canada. 2022. 08 May. URL: https://www.canada.ca/en/department-finance/news/2022/05/canadas-intent…

[5] Raimondo Announces Temporary Suspension of 232 Tariffs on Ukraine Steel / U.S. Department of Commerce 2022. 09 May. URL: https://www.commerce.gov/news/press-releases/2022/05/raimondo-announces…

[6] Уряд Австралії на рік скасував мита на імпорт з України / Міністерство економіки України. 2022. 06 лип. URL: https://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=c7cb2ff8-a541-418e-99c6…

[7] Про виділення коштів з резервного фонду державного бюджету на надання грантів для створення або розвитку переробних підприємств, садівництва, ягідництва та виноградарства : Розпорядження КМУ від 25.11.2022 № 1060-р. URL: https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vidilennya-koshtiv-z-rezervnogo-fondu-d…

[8] Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 р. № 28 і від 14 липня 2021 р. № 723 : Постанова КМУ від 14.10.2022 № 1194. URL: https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennia-zmin-do-poriadkiv-za-1194

[9] Про внесення зміни до статті 287 Митного кодексу України щодо створення сприятливих умов для діяльності індустріальних парків в Україні : Закон України від 21.06.2022  № 2331-IX. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2331-20#Text

[10] Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов для діяльності індустріальних парків в Україні : Закон України від 21.06.2022  № 2330-IX. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2330-20#Text

[11] Про затвердження Порядку використання учасником індустріального (промислового) парку вивільнених від оподаткування коштів на розвиток його діяльності в межах індустріального (промислового) парку :  Постанова КМУ від 30.09.2022 № 1095. URL: https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-zatverdzhennia-poriadku-vykorystannia-u…

[12] Про затвердження Порядку надання повної або часткової компенсації відсоткової ставки за кредитами (позиками) на облаштування та/або здійснення господарської діяльності у межах індустріальних (промислових) парків : Постанова КМУ від 28.10.2022  № 1208. URL: http://surl.li/ebeku ; Про затвердження Порядку надання коштів на безповоротній основі для облаштування індустріальних (промислових) парків та / або забезпечення будівництва об’єктів суміжної інфраструктури, необхідних для створення та функціонування індустріальних (промислових) парків : Постанова КМУ від 28.10.2022 № 1207. URL: http://surl.li/ebele

[13] Про внесення змін до переліку товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість та які звільняються від сплати ввізного мита : Постанова КМУ від 09.11.2022 № 1260. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1260-2022-%D0%BF#Text

[14] Про внесення змін до переліку товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість та які звільняються від сплати ввізного мита : Постанова КМУ від 29.11.2022 № 1340. URL: https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennia-zmin-do-pereliku-tovariv-u-to…

[15] Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України : Постанова КМУ від 16.11.2022 № 1288. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1288-2022-%D0%BF#Text

[16] Україна зацікавлена в поставках високотехнологічного енергетичного обладнання з Великої Британії, – Юлія Свириденко / Міністерство економіки України. 2022. 30 лист. URL: https://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=fe645bcd-bb87-47fb-beaf…