Попередні підсумки реалізації «чорноморської зернової ініціативи»

Поділитися:

Внаслідок широкомасштабної збройної агресії РФ було заблоковано українські чорноморські порти – основний канал експортних поставок вітчизняної агропромислової продукції (до вторгнення РФ понад 90 % зернових та олійних культур експортувалося саме морським шляхом). Через обмежені можливості вивезення продукції іншими транспортними шляхами і майже чотирикратне здорожчання експортної логістики, експорт зерна скоротився з 5,4 млн т у січні 2022 р. до 0,3 млн т у березні 2022 р. Також в Україні спостерігалися перенасиченість внутрішнього ринку експортно-орієнтованими культурами та падіння цін всередині країни на них на понад 30 %[1]. Така ситуація спричинила суттєві втрати агросектору: за оцінкою Міністерства аграрної політики та продовольства України та Київської школи економіки, втрати виробників через блокаду портів становлять 18,5 млрд дол. США[2], а за оцінками фахівців Світового банку, вартість збитків внаслідок логістичних зривів та зниження експортних цін становить 15,428 млрд дол. США[3].

Уряд України здійснив низку кроків щодо переорієнтації експортних потоків аграрної продукції на альтеративні чорноморському напрями – залізницю та річкові порти Дунаю. Як наслідок, у липні поточного року сільгосппродукція надходила п’ятьма основними маршрутами через 12 контрольно-пропускних пунктів на кордонах України з Польщею, Словаччиною, Угорщиною та Румунією, а також на молдовсько-румунському кордоні. На різних стадіях розробки перебувають ще 15 транспортних напрямків, за якими українське зерно та насіння доправлятимуться через усю Європу до портів Балтійського, Північного, Середземного та Адріатичного морів[4].

Як результат, якщо у березні поточного року було експортовано 331,6 тис. т зерна, то у квітні – 1,2 млн т, у червні – понад 2,7 млн т. Водночас, це значно менше, ніж 5–6 млн т, які щомісяця експортувалися чорноморськими портами до війни. Загалом, до відкриття одеських портів, станом на 01 серпня 2022 р., відвантажено майже 8 млн т зерна, тоді як торік показник за березень–липень був понад як удвічі більшим – 19,5 млн т.

Підписана 22 липня 2022 р. Україною, Туреччиною та ООН Ініціатива щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів передбачає відновлення експорту зерна та пов’язаних з ним харчових продуктів трьома морськими торговельними портами – «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний». Дзеркальну угоду з Туреччиною та ООН також підписала РФ. Термін дії угоди становив 120 днів. 17 листопада 2022 р. угоду було продовжено ще на такий самий термін.

Уже за серпень (перший повний місяць реалізації ініціативи) зі згаданих портів вийшло 68 суден, порти призначення яких розташовані у 18 країнах світу. Протягом місяця до цих країн відправлено 1,72 млн т української агропродукції. Зокрема, з порту «Чорноморськ» вийшло 36 суден з 848 тис. т продукції, з порту «Одеса» – 19 суден з 419 тис. т, порту «Південний» – 13 суден з 459 тис. т продукції. При цьому 66,9 % експорту становила кукурудза, 21,6 % – пшениця, 4,8 % – ячмінь, 6,7 % – інша продукція (соняшник, ріпак, висівки, жом). Загалом 726 тис. т української агропродукції було відправлено до Азії, 640 тис. т – до Європи, 365 тис. т – до Африки. У рамках Всесвітньої продовольчої програми ООН в Ефіопію та Ємен надійшло 60,8 тис. т продукції. Всього у серпні через розблоковані та дунайські порти, залізницею та автотранспортом експортовано близько 5 млн т агропродукції, що стало рекордним показником з моменту повномасштабного вторгнення РФ[5].

За даними Мінінфраструктури, плани щомісячного експорту зерна з трьох портів становлять 5 млн т[6]. Загалом за три місяці роботи зернової ініціативи з портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний» вийшло 423 судна з 9,8 млн т аграрних вантажів (зерно, олійні та продукти переробки). Пшениці «зерновим коридором» реалізовано 2,9 млн т, з яких до країн Африки відправлено 772 тис. т (26,86 %)[7].

Розглянемо основні позитивні наслідки реалізації зернової ініціативи.

  • Зниження світових цін на продовольство. Середнє значення Індексу продовольчих цін Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (Food and Agriculture Organization, FAO) у вересні 2022 р. становило 136,3 п., у серпні – 137,9 п., у липні – 140,6 п., тоді як у березні – 159,7 п[8]. Середнє значення Індексу цін на зернові ФАО також знижується: у серпні воно становило 145,6 п., тоді як у липні – 147,3 п. а у березні – 170,1 п. У вересні середнє значення цього Індексу склало 147,8 п. (на 2,2 п. вище за показник серпня), що, за роз’ясненням ФАО, відбулося через наростання невизначеності щодо продовження Чорноморської зернової ініціативи у листопаді та можливі наслідки цього для експорту з України[9].
  • Зниження навантаження на інфраструктуру зберігання сільськогосподарських культур. Відновлення експорту сприяло вивільненню потужностей вітчизняних елеваторів, які зберігали минулорічний урожай. При цьому варто враховувати те, що понад половину експорту сільськогосподарської продукції в період реалізації зернової ініціативи становила кукурудза – основна експортна культура останніх років, фізичних ємностей для зберігання якої необхідно більше порівняно з іншими культурами (ємність зберігання 1 т кукурудзи становить 1,32 м3, тоді як пшениці та проса – 1,28 м3).
  • Відновлення роботи портової інфраструктури, що забезпечує експорт сільськогосподарської продукції, а також транспортних та логістичних компаній, які здійснюють поставки української продукції до портів Чорного моря, сприяло поверненню до роботи працівників, котрі в умовах блокади портів були частково зайняті, або взагалі залишилися без роботи.

Водночас у процесі реалізації зернової ініціативи виявилися й проблемні питання.

  • Великі надбавки за ризик експорту з українських портів. За повідомленням виконавчого директора компанії BPG Shipping Г. Іванова, зафрахтувати судно для вивозу зерна з України нині коштує на 8–12 тис. дол. США на день – більше, ніж у сусідній Румунії (різниця фрахту між Румунією та Україною становить 25–35 дол. США за тонну)[10]. Крім того, тривалі перевірки у Стамбулі[11] суден, які прямують до України і на шляху назад, а також інші організаційні труднощі, призводять до того, що зернотрейдери сплачують судновласникам за додаткові 7–9 днів оренди у кожен рейд.
  • Створення штучних перепон реалізації ініціативи з боку РФ. Ще 07 вересня 2022 р. В. Путін під час економічного форуму у м. Владивосток заявив, що Росію «нахабно обдурили», бо українське зерно вивозиться не лише до Африки. Згодом у Росії заявили, що вибухівка на Кримський міст також «могла бути завезена зерновим коридором»[12]. Ба більше, 29 жовтня 2022 р. РФ повідомила про зупинення участі у реалізації угоди щодо вивезення сільськогосподарської продукції з українських портів через «терористичний акт проти кораблів чорноморського флоту та цивільних суден, здійснений київським режимом за участі Великобританії»[13]. Проте вже 02 листопада 2022 р. МО РФ заявило про відновлення участі РФ в угоді[14].

Втім, позитивні наслідки реалізації зернової ініціативи значно перевищують зазначені недоліки. За оптимістичним сценарієм Київської школи економіки, додаткові надходження від експорту зерна завдяки розблокуванню портів прогнозують на рівні 5,5 млрд дол. США[15].

Крім того, на саміті G-20, який відбувся 15–16 листопада поточного року в Індонезії, В. Зеленський презентував ініціативу «Grain from Ukraine», метою якої є запобігання голоду в країнах Африки та Азії.

Довідково. Проєкт передбачає, що Україна надсилатиме частину експортної пшениці на закупівлю для країн, які перебувають на межі голоду. Частину зерна можуть викупити держави – учасниці проєкту і, таким чином, допомогти бідним країнам та українській економіці одночасно. Також Президент України запропонував під його егідою створити міжнародну Координаційну групу щодо запобігання голоду у партнерстві зі Всесвітньою продовольчою програмою ООН. До неї можуть увійти представники урядів країн, корпорацій та меценати, які безпосередньо впливатимуть на забезпечення продовольчих потреб.

Наразі досягнуто домовленості про надання США 20 млн дол. на ініціативу «Grain from Ukraine» через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) і Всесвітню продовольчу програму ООН для сприяння постачанню додаткових обсягів українського зерна через Чорноморську зернову ініціативу. Вже 16 листопада 2022 р. у межах ініціативи «Grain from Ukraine» «зерновим коридором» вирушило судно NORD VIND із 27 тис. т української пшениці для Ефіопії.

У подальшій перспективі важливими є розширення Чорноморської зернової ініціативи на інші порти України (Миколаївський морський порт та морський порт «Ольвія»), продовження дії угоди на більш тривалий термін, а також, з урахуванням побажань аграрних асоціацій, залучення до угоди імпорту мінеральних добрив до українських портів з метою забезпечення виробництва сільськогосподарських культур в Україні у 2023 р. 

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram 
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Зображення: НІСД

[1] До вторгнення РФ ціна EXW за продовольчу пшеницю в Україні складала 297 дол. США за тонну, поточна ціна ж складає лише 192 дол. США за тонну.

[2] Огляд непрямих втрат від війни в сільському господарстві України. Другий випуск, 10 Листопада, 2022. URL: https://minagro.gov.ua/storage/app/sites/1/uploaded-files/lossesreporti…

[3] Швидка оцінка завданої шкоди та потреб на відновлення – серпень 2022. Звіт підготовлений спільно Світовим банком, Урядом України та Європейською Комісією. URL: https://documents1.worldbank.org/curated/en/099545009082226957/pdf/P178…

[4] Україна потроїла експорт агропродукції за чотири місяці. DW. 2022. 09 вер. URL: https://www.dw.com/uk/ukraina-potroila-eksport-agroprodukcii-za-cotiri-…

[5] «Зернова ініціатива»: За перший місяць роботи відправлено понад 1,7 млн тонн агропродукції / Міністерство інфраструктури України. 2022. 02 вер. URL: https://mtu.gov.ua/news/33674.html

[6] Наше бачення майбутнього експорту зерна. UkrAgroConsult. 2022. 19 серп. URL: https://ukragroconsult.com/news/nashe-bachennya-majbutnogo-eksportu-zer…

[7] За останні два дні Україна відвантажила 136 тис. тонн української агропродукції до Африки / Міністерство аграрної політики та продовольства України. 2022. 01 лист. URL: https://minagro.gov.ua/news/za-ostanni-dva-dni-ukrayina-vidvantazhila-1…

[8] Див.: URL: https://www.fao.org/worldfoodsituation/foodpricesindex/ru/

[9] Див.: URL: https://www.fao.org/worldfoodsituation/foodpricesindex/ru/

[10] Місяць зернової угоди: невизначеність залишається. DW. 2022. 22 серп. URL: https://www.dw.com/uk/misac-zernovoi-ugodi-neviznacenist-zalisaetsa/a-6…

[11] Перевірки у Стамбулі були вимогою росіян, щоби буцімто унеможливити перевезення зброї.

[12] Чи продовжить роботу зерновий коридор та чому це важливо для світу. LANDLORD.  URL: https://landlord.ua/news/chy-prodovzhyt-robotu-zernovyi-korydor-ta-chom…

[13] Росія заявила про вихід із Чорноморської зернової ініціативи. – Укрінформ. 2022. 29 жовт. URL: https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3603747-rosia-zaavila-pro-vihid…

[14] Росія заявила про поновлення участі у «зерновій угоді». Слово і Діло. 2022. 02 лист. URL: https://www.slovoidilo.ua/2022/11/02/novyna/pravo/rosiya-zayavyla-pro-p…

[15] Місяць зернової угоди: невизначеність залишається. DW. 2022. 22 серп. URL: https://www.dw.com/uk/misac-zernovoi-ugodi-neviznacenist-zalisaetsa/a-6…