Порушення правил ведення війн та гуманітарного права (щодо систем енергозабезпечення населених пунктів)

Поділитися:

Відповідно до Статті 48 (Частини IV, Розділу I, Глави I) Додаткового протоколу до Женевських конвенцій (від 12 серпня 1949 року) про захист жертв міжнародних збройних конфліктів (від 8 червня 1977 року) сторони, що перебувають у конфлікті, для захисту цивільного населення та цивільних об’єктів повинні завжди розрізняти цивільне населення, а також цивільні й воєнні об’єкти та спрямовувати свої дії тільки проти воєнних об’єктів.

Стаття 51 (Захист цивільного населення) декларує, що цивільне населення й поодинокі особи користуються загальним захистом від небезпек, що виникають у зв’язку з воєнними операціями. Заборонено напади невибіркового характеру, а саме такі, що не спрямовані на конкретні воєнні об'єкти, під час яких застосовують методи або засоби ведення воєнних дій, що вражають воєнні об’єкти й цивільних осіб чи цивільні об’єкти, не розрізняючи їх.

Стаття 57 (Запобіжні заходи при нападі, пункт 1) передбачає, що під час проведення воєнних операцій необхідно постійно виявляти турботу про цивільне населення (осіб) і цивільні об'єкти. Щодо нападів уживають такі запобіжні заходи (пункт 2): напад скасовують або зупиняють, якщо стає очевидним: об’єкт не є воєнним; він підлягає особливому захисту; напад може спричинити випадкові жертви серед цивільного населення і завдасть випадкової шкоди цивільним об'єктам, або те й те разом. Ідеться про випадки, коли отримані результати були б надмірними щодо очікуваної воєнної переваги.

За інформацією з інтернет-джерел, зокрема офіційних ресурсів органів державної влади, російські війська здійснюють невибіркові обстріли – руйнують цивільні об’єкти, інфраструктуру населених пунктів. Перелік втрат наводимо.

 

Список випадків руйнації цивільних об’єктів 2022 року (поповнюємо й далі)

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram 
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Фото: НІСД