Порушення правил ведення війн та гуманітарного права (у сфері екологічної безпеки)

Поділитися:

Відповідно до п. 1, 2 статті 55 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів (Протокол I), від 8 червня 1977 р. при веденні воєнних дій має виявлятися турбота про захист природного середовища від широкої, довгочасної і серйозної шкоди.

Такий захист включає заборону використання методів або засобів ведення війни, що мають на меті завдати або, як можна очікувати, заподіять шкоду природному середовищу й тим самим ‒ шкоди здоров'ю або виживанню населення. Заподіяння шкоди природному середовищу як репресалії заборонено.

Вторгнення РФ на територію України супроводжується невибірковими обстрілами та руйнуванням об'єктів житлової та критичної інфраструктури, що спричиняє численні техногенні катастрофи.

Ракетні обстріли призвели до пожеж на нафтобазах у Василькові, Охтирці, Чернігові, Луцьку, підриву газопроводу в Харкові. Захоплення Чорнобильської та Запорізької АЕС, спроби захопити інші об'єкти критичної енергетичної інфраструктури, обстріли та руйнування об’єктів військової та критичної інфраструктури, екологічно небезпечних підприємств, на яких розміщуються хімічні речовини та промислові відходи, призводять до зростання загроз екологічній безпеці транскордонного масштабу.

Дії керівництва Російської Федерації, російських військових та інших причетних осіб кваліфікуються відповідно до міжнародного права як геноцид, воєнні злочини та злочини проти людяності, зокрема проти довкілля.

Відповідно до Кримінального кодексу України (ККУ) заподіяння шкоди довкіллю класифікується за ст. 441 «Екоцид». Масове знищення рослинного або тваринного світу, отруєння атмосфери або водних ресурсів, а також скоєння інших дій, що можуть спричинити екологічну катастрофу.

Перелік випадків 2022 року (поповнюється):

  1. 25 лютого, незабаром після вторгнення російських військ до Чорнобильської зони зафіксовано перевищення контрольних рівнів потужності дози гамма-випромінювання у зоні відчуження. Такі коливання показників фахівці пов’язують із порушенням верхнього шару ґрунту внаслідок руху значної кількості важкої військової техніки через зону відчуження та здійманням у повітря забрудненого радіоактивного пилу.
    Джерело: https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3412605-u-cornobilskij-zoni-najvisij-pisla-avarii-1986-roku-riven-radiacii.html
  2. 25 лютого в результаті обстрілів російських військ зазнала значних руйнувань нафтобаза в місті Харкові на Індустріальному проспекті. Як повідомив речник Головного управління ДСНС України в Харківській області Євген Василенко, на території нафтобази відбулося вигорання залишків нафтопродуктів й обвал резервуару.
    Джерело: https://24tv.ua/pozhezha-spalahnula-naftobazi-prospekti-industrialnomu-harkovi_n1879378
  3. 27 лютого російські військові обстріляли ракетами нафтобазу у селі Крячках Васильківської громади (Київська область). Ароматичний вуглеводень бензапірен, який утворюється при згорянні вуглеводневого палива, є дуже потужним канцерогеном. Тому дим від пожежі на нафтобазі є надзвичайно токсичним. При спалюванні рідкого пального (мазутів) разом із димовими газами в атмосферне повітря потрапляють сірчаний ангідрид, оксид вуглецю (IV), оксиди азоту, газоподібні й тверді продукти неповного згоряння палива, сполуки ванадію, солі натрію та ін. Згоряння нафтопродуктів також супроводжується викидами оксиду сірки (IV), який є причиною виникнення кислотних дощів, що містять сірчану кислоту, сульфіти і сульфати амонію. Потрапляння нафтопродуктів у ґрунт загрожує забрудненням водоносних горизонтів, зокрема на віддалених від пожежі територіях.
    Джерело: https://tsn.ua/ukrayina/rosiya-nanesla-raketniy-udar-po-naftobazi-bilya-vasilkova-video-pozhezhi-1990207.html
  4. 28 лютого близько 12:30 за київським часом російські окупанти підірвали нафтобазу в місті Охтирці (Сумська область). Підрив небезпечних хімічних речовин на нафтобазі заподіяв значну шкоду навколишньому середовищу. Дим і шкідливі речовини від пожежі розвіяно вітром на всій території області.
    Джерело: https://rubryka.com/2022/02/28/v-ohtyrtsi-pidirvaly-naftobazu-sumska-oda/
  5. 28 лютого підірвано нафтобазу поблизу залізничного вокзалу у селищі міського типу Бородянці Київської області. Унаслідок обстрілів пожежу неможливо було загасити кілька годин. Забруднення атмосфери поширилося на значні території та викликає тривале забруднення ґрунту, сільськогосподарських і лісових угідь.
    Джерело: https://kievvlast.com.ua/news/v-borodyantsi-na-kiivshhini-palae-naftobaza-foto?noredirect=true
  6. 3 березня російські війська обстріляли нафтобазу в Чернігові, що призвело до загорання резервуарної групи сховищ.
    Джерело: https://www.pravda.com.ua/news/2022/03/3/7327698/
  7. 7 березня внаслідок двох авіаударів влучено в нафтобази в місті Житомирі та селищі міського типу Черняхові. Потужні пожежі на двох нафтобазах загрожують екологічною катастрофою для цілого регіону. Органами прокуратури Житомирської області розпочато досудове розслідування за фактами скоєння екоциду – отруєння атмосфери, що може спричинити екологічну катастрофу (ст. 441 ККУ).
    Джерело: https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3423148-na-zitomirsini-pisla-aviaudariv-gorat-dvi-naftobazi.html
  8. 14 березня під час обстрілу російськими окупаційними військами села Олишівки Чернігівської області в будівлю на території підземного газосховища влучив снаряд. Пошкоджено насосну станцію подачі метанолу на майданчик газозбірного пункту. У результаті пошкоджень відбувається витік газу. Неконтрольовані викиди в атмосферу внаслідок горіння газу завдають локального впливу на довкілля прилеглих територій.
    Джерело: https://www.epravda.com.ua/news/2022/03/14/684003/
  9. 14 березня під час обстрілів росіян було зруйновано комплекс очисних споруд експлуатаційного цеху водопостачання та водовідведення, що знаходиться у селі Верхній Криниці поблизу міста Василівки Запорізької області. Зруйновано кілька важливих об’єктів, зокрема будівля каналізаційної насосної станції №1, що подає стічні води міста Василівки на очисні споруди. Також пошкоджено лінію електроживлення. У результаті руйнувань неочищені стічні води міста потрапили до Дніпра без очищення.
    Джерело: https://www.zoda.gov.ua/news/59895/okupanti-zruynuvali-ochisni-sporudi-u-vasilivtsi.html
  10. 21 березня внаслідок обстрілу російськими військами міста Сум пошкоджено будівлі та 1 резервуар з аміаком ємністю 50 т на території ПАТ «Сумихімпром». Відбувся витік аміаку із зоною ураження близько 2,5 км. За напрямом вітру під загрозою опинилося село Новоселиця.
    Джерело: https://www.pravda.com.ua/ukr/news/2022/03/21/7333219/index.amp

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram 
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Фото: НІСД