Реінтеграція: пріоритети діяльності нового Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Обговорення актуальних питань на регіональному рівні

Поділитися:

31 березня 2020 року експерти НІСД, завідувачка сектору досліджень Східного регіону у місті Харкові центру регіональних досліджень НІСД Діана Баринова та головний консультант Віктор Нестеренко цього ж сектору, взяли участь в онлайн-марафоні, організованому Національною платформою «Діалог про мир та безпечну реінтеграцію» «Київ – Схід України» (Харків, Краматорськ, Сєвєродонецьк, Маріуполь, Слов’янськ) на тему: «НОВЕ МІНІСТЕРСТВО – НОВА ПОЛІТИКА РЕІНТЕГРАЦІЇ».

Онлайн-марафон зібрав представників громадськості та експертів із Харкова, Краматорська, Сєвєродонецька, Маріуполя, Слов’янська та Києва.

Учасникам також був презентований Позиційний документ щодо інституційного забезпечення політики безпечної реінтеграції на Сході України, підготовлений Національною платформою «Діалог про мир та безпечну реінтеграцію». Її співзасновники Володимир Лупацій, Олег Саакян, Валентин Войтків та Юлія Тищенко виступили в якості модераторів заходу.

Марафон було присвячено обговоренню основних пріоритетів діяльності Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, а також нового статус-кво, що складається внаслідок реінтеграції.

«Сьогодні ми маємо розглядати питання реінтреграції значно ширше, ніж це пропонується, — зазначила у своєму виступі експертка НІСД Діана Баринова. — Зараз поглиблюється розкол як у суспільстві загалом, так і в кожному окремому регіоні України. Конфлікт на Сході перемістився вглиб регіонів країни на рівень людських взаємовідносин між ветеранами АТО, внутрішньо переміщеними особами, представниками центральної та регіональної влади, і політичними лідерами, які часто маніпулюють емоціями в суспільстві заради власних цілей. Як наслідок, ситуація тільки загострюється, і прірва між людьми ширшає, чим, власне, і користаються певні сили.

Отже, сам фокус реінтеграції потрібно змінювати, змістити його з діяльності для певних територій на роботу в кожному регіоні, в кожній громаді, спираючись на зміну громадянської свідомості. Невирішений конфлікт на Сході накладається на економічні проблеми, кризу довіри та загальносвітову ситуацію, зумовлену пандемією. На мою думку, зараз необхідно спрямовувати зусилля на зміцнення національної єдності українського суспільства, і підготувати Державну програму національної, громадянської єдності та згуртованості на базі цінностей українського суспільства, яка би включала в себе блок щодо безпечної реінтеграції. Бо реінтеграція — це насамперед сприйняття та взаєморозуміння, комфортне співіснування людей, які повинні мати щось спільне в своїх цінностях та менталітеті».

Експертка зазначила, що поле діяльності оновленого міністерства теж повинне розширитися, і має починатися з роботи щодо формування національної та громадянської єдності, соціальної згуртованості, а також розвитку громадянської свідомості на засадах адекватної інформаційної політики, що в майбутньому стане фундаментом для безпечної реінтеграції. Щодо функціоналу та назви запропонованої посади віцепрем’єра з даних питань, є сенс не обмежувати назву словом «реінтреграція», а закласти в її основу ідею національної єдності та згуртованості.

Фото: atr.ua