«За своєю масштабністю Угода про асоціацію України з ЄС нагадує Угоду про приєднання України до СОТ»: експерт НІСД Іван Ус прокоментував безмитні тарифні квоти у торгівлі України з ЄС

Поділитися:

Головний консультант відділу нових викликів центру зовнішньополітичних досліджень НІСД Іван Ус взяв участь у обговоренні питання використання безмитних тарифних квот у торгівлі України з ЄС та перспективам зміни цих квот під час проведення перегляду Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, яке відбулось на телеканалі «Перший діловий». Також участь у обговоренні взяла провідна аналітикиня Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Світлана Литвин.

На початку етеру учасники програми обговорили озвучені Віцепрем'єр-міністеркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольгою Стефанішиною плани стосовно оновлення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. І. Ус зазначив, що Урядовим офісом координації європейської та євроатлантичної інтеграції вже проведено декілька обговорень пропозицій стосовно оновлення зазначеної угоди. Водночас, він звернув увагу на потребу використовувати в цьому процесі досвід України по проведенню аналогічних обговорень під час перегляду умов членства України в СОТ, які відбувались у 2011-2012 роках.

Іван Ус: «За своєю масштабністю Угода про асоціацію України з ЄС нагадує Угоду про приєднання України до СОТ. НІСД має досвід участі в обговоренні питання оновлення умов членства України в СОТ. Проте досвід тих обговорень продемонстрував, що через відмінність обговорюваних питань і фінальної заявки, поданої до Секретаріату СОТ, яка містила пропозицію щодо зміни 371 тарифної позиції (при практиці СОТ по перегляду 10-20 тарифних позицій) Україна була звинувачена провідними світовими ЗМІ у спробі підриву світової торгівлі, наслідком чого було відкликання через деякий час цієї заявки. Бажано не повторити цієї помилки зараз»

Далі учасники програми обговорили питання використання безмитних тарифних квот у 2020 р. та 2021 р., звернувши увагу на те, що протягом першого місяця 2021 р. було повністю використано річну квоту на мед, а також виноградний і яблучний сік. Крім того повністю була використана квартальна квота на поставки яєць, яєчних продуктів, а також м'яса птиці. Враховуючи такі швидкі темпи використання безмитних тарифних квот, учасники обговорити перспективи розширення їх розміру.

Пан Ус: «Враховуючи, що дозвіл на використання безмитних тарифних квот ЄС на продукцію з України надають відповідні структурні підрозділи Європейської Комісії, починаючи переговори з ЄС про розширення розміру зазначених квот, насамперед, слід використовувати статистику Європейської Комісії стосовно запитів по цим квотам. Практика останніх декількох років продемонструвала, що заявки на їх використання від імпортерів ЄС по окремим товарним позиціям, наприклад кукурудзі, у декілька разів перевищували встановлений розмір квоти»

Обговорюючи причини менших обсягів використання безмитних тарифних квот наданих ЄС у 2020 р. учасники зазначили, що основною причиною такої тенденції став вплив пандемії коронавірусу як на світову торгівлю загалом, так і на експорт товарів з України до ЄС, про що, серед іншого, було зазначено у аналітичному матеріалі НІСД присвяченому підсумкам зовнішньої торгівлі товарами України у 2020 р.