Загострення американо-китайських відносин внаслідок можливого візиту спікера Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі на Тайвань

Поділитися:

Інформація про можливий візит спікера Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі на Тайвань з’явилась у ЗМІ ще на початку квітня цього року. Однак, візит було відкладено через пандемію коронавірусу.

КНР різко відреагувало на цю інформацію. Зокрема, офіційний представник МЗС КНР Чжао Ліцзянь заявив, що китайська сторона виступає рішуче проти будь-яких офіційних контактів між США та Тайванем. За його словами, візит спікера Пелосі серйозно порушить принцип «одного Китаю» і положення трьох китайсько-американських спільних комюніке, завдасть серйозної шкоди суверенітету і територіальній цілісності КНР, нанесе удар по політичній основі двосторонніх відносин і «надішле помилковий сигнал сепаратистським силам, які виступають за «незалежність Тайваню».

Минулого тижня, зокрема, газети Financial Times та Politico поширили інформацію про те, що візит Ненсі Пелосі на Тайвань може відбутись у серпні. Разом з тим, прес-секретар Білого дому Карін Жан-П’єр під час брифінгу 20 липня відмовилась коментувати поїздку, «про яку не було оголошено апаратом спікера». Жан-П’єр також наголосила, що «США, як і раніше, прихильні політиці «одного Китаю», яка викладена в Законі про відносини з Тайванем».

У відповідь на інформацію про можливий візит Ненсі Пелосі до Китайської республіки офіційний представник МЗС КНР Чжао Ліцзянь заявив, що Китай вживе рішучих і жорстких заходів у разі візиту спікера. «Китай категорично проти будь-яких офіційних контактів між Сполученими Штатами та Тайванем. Конгрес - частина американського державного апарату. Це означає, що він має твердо дотримуватися політики «одного Китаю», якої дотримуються США», – підкреслив Чжао Ліцзянь на брифінгу. За його словами, «самовільні поїздки чиновників США до Тайбей завдають серйозного удару по основах китайсько-американських відносин і посилають невірний сигнал тайванським сепаратистам, які виступають за незалежність Тайваню». Це підтвердив Ван Вэньбинь, офіційний представник МЗС КНР.

Офіційний представник Міністерства оборони КНР Тань Кефей заявив, що Народно-визвольна армія Китаю вживе жорстких заходів у відповідь, якщо Ненсі Пелосі відвідає Тайвань.

У той же час, 19 липня зовнішньополітичне відомство Тайваню опублікувало заяву, в якій вказувалося, що Тайбей «не отримував жодної інформації про цей візит». 22 липня прес-секретар тайваньського неофіційного представництва в США Сабіна Чанг заявила CNN, що острів «не отримував жодної інформації про запланований візит спікера Палати представників Ненсі Пелосі на Тайвань».

21 липня президент Сполучених Штатів Джо Байден заявив, що Пентагон не підтримує на поточному етапі ідею візиту спікера Пелосі до Тайваню.

У понеділок, 25 липня, міністр закордонних справ КНР Ван І, коментуючи можливий візит спікера Пелосі, використав фразу «yánzhèn yǐdài» (严阵以待), яка буквально перекладається як «у повній бойовій готовності» або «готовий до бою». Того ж дня речник міністерства оборони КНР Тань Кефей заявив, що Народно-визвольна армія Китаю (НВАК) «не буде сидіти склавши руки» у випадку візиту спікера Пелосі.

Координатор зі стратегічних комунікацій у Раді національної безпеки Білого дому Джон Кірбі на брифінгу 26 липня заявив, що спікер Пелосі поки не ухвалила, наскільки відомо Білому дому, остаточне рішення про те, чи здійснить вона поїздку на Тайвань. «Ми міркуємо гіпотетично про поїздку, рішення про яку, наскільки нам відомо, не було ухвалено», – заявив Кірбі. При цьому він відзначив «деяку войовничість» представників КНР, говорячи про їхню реакцію на можливий візит, назвавши таку риторику безпідставною.

Тим часом на Тайвані знаходилася американська неурядова делегація на чолі з колишнім міністром оборони США Марком Еспером, який представляв Атлантичну раду[1]. Разом з Еспером до складу делегації увійшли старший віце-президент Атлантичної ради Баррі Павло та колишній постпред Італії при НАТО Стефано Стефаніні.

Як йдеться в розміщеному 20 липня записі в блозі Атлантичної ради, «делегації було заявлено» в Тайбеї, що її візит «сприятиме процесу розмежування Тайваню і Китаю і взаємодії зі Сполученими Штатами, що зростає». Крім того, у попередньому записі у блозі стверджується, що політика «одного Китаю» прив’язує «до давнього минулого, яке затьмарили численні події протягом останніх десятиліть». «Критично важливо, щоб лідери США розпочали обговорення щодо того, щоб залишити її (політику «одного Китаю») позаду. Виклики, які являтиме собою в перспективі Китай, вимагають нової політичної основи, на якій треба вибудовувати ефективну стратегію щодо КНР та Тайваню», – вважає Атлантична рада.

28 липня під час телефонної розмови президент США Джо Байден запевнив голову КНР Сі Цзіньпіна, що Вашингтон й надалі дотримуватиметься політики «одного Китаю», проте засуджуватиме будь-які односторонні дії, спрямовані на зміну статус-кво у Тайваньській протоці, маючи на увазі потенційну загрозу анексії острову КНР.

Щоденний китайський урядовий таблоїд Global Times опублікував матеріал, у якому зазначено, що якщо Пелосі відвідає Тайвань, то «це стане величезною історичною помилкою для Вашингтона» і «однією з найбільших провокацій США з тайванського питання з моменту встановлення дипломатичних відносин між Пекіном і Вашингтоном». Крім цього було в матеріалі, опублікованому газетою, було сказано наступне:

  • Влада США і Тайваню не до кінця усвідомлює ту бурю, яка може бути викликана їхньою безглуздою грою з вогнем у Тайванській протоці. Вони або не мають досить глибокого розуміння, або хочуть ризикнути.
  • Відвідування Тайваню – це, безумовно, червона лінія, яку Пелосі ніколи не повинна перетинати.
  • Якщо Пелосі, яка завжди любила жорстко грати з Китаєм, хоче наполягати на цьому, ми обов'язково підготуємо для неї достатню кількість "наслідків".

The South China Morning Post також повідомляє, що приїзд спікера Палати представників Конгресу США продемонструє, що острів має підтримку Вашингтона, і підвищить шанси правлячої Демократичної прогресивної партії на перемогу на листопадових проміжних виборах.

В той же час, агентство Associated Press 27 липня повідомило, що американські військові планують збільшити свою військову присутність в Індо-Тихоокеанському регіоні, в тому числі, збільшити кількість винищувачів та кораблів, враховуючи можливий візит спікера Пелосі.

Наслідками візиту Ненсі Пелосі до Тайваню, проти якого рішуче застерігає Пекін, стане подальше загострення американо-китайських відносин та посилення військового тиску КНР на острів. У відповідь НВАК може мобілізувати бойові кораблі та літаки для патрулювання як Тайванської протоки, так і акваторії на схід від острова, оскільки американські військові можуть спробувати доставити Пелосі на корабель, який може вийти з військово-морської бази з японської Окінави. НВАК може відправити ескадрилью військових літаків у розпізнавальну зону ППО Тайваню через серединну лінію протоки, що розділяє материк та острови. Також не виключено проведення відповідних навчань НВАК за участю кораблів, ударних безпілотників, бойових навчальних стрільб. НВАК також може оголосити безпольотну зону та зону обмеженого судноплавства під приводом військових навчань поблизу Тайванської протоки.

Можливий візит Ненсі Пелосі до Тайваню беззаперечно становить серйозний ризик ескалації вже досить напруженої ситуації у Південно-Китайському морі та Тайваньській протоці. Проте адміністрації Цай Інвень було б надзвичайно непросто відхилити пропозицію Пелосі про відвідання Тайбею з огляду на її посаду та послідовну підтримку острова.

З іншого боку, рішення про скасування або відтермінування візиту несе ризик репутаційних втрат для Демократичної партії. Виходом із ситуації могла би стати зустріч Ненсі Пелосі з представниками Китайської Республіки на «нейтральній» території. Такою могла би стати палуба американського есмінця «Рональд Рейган», який з 13 липня патрулює акваторію Південно-Китайського моря.

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram 
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Зображення: НІСД

[1] Atlantic Council — аналітичний центр, неурядова організація США, котра переважно досліджує міжнародні відносини атлантичної спільноти та проблеми міжнародної безпеки.