Зміни на ринку праці в умовах економічних потрясінь

Поділитися:

Повномасштабне вторгнення Росії змінює життя значної частини населення України. Унаслідок дій агресора мільйони українців були змушені залишити свої домівки, роботу й загалом звичне життя. За підрахунками Міжнародної організації праці, через війну в Україні втрачено близько 4,8 мільйона робочих місць; після припинення воєнних дій може настати швидке відновлення з поверненням 3,4 мільйона робочих місць, а в разі воєнної ескалації втрати робочих місць досягнуть 7 мільйонів осіб.

За даними статистики, загальна кількість офіційно зареєстрованих безробітних у країні на 1 червня становила 311 тис. осіб, з них понад 150 тис. українців зареєструвалися безробітними з початку повномасштабної війни до кінця травня 2022 р. Лише протягом останнього місяця статус безробітного отримали 28 тис. осіб. За віковими групами розподіл безробітних такий: молодь до 35 років – 26 %, особи віком 35 – 44 років – 29 %, старші за 45 років – 45 %. Вищу освіту мають 49 % безробітних, 34 % – професійно-технічну.

Серед зареєстрованих безробітних 2,4 тис. – учасники АТО, 16,2 тис. – внутрішньо переміщені особи, 24,7 тис. – особи, яким залишилося 10 і менше років до пенсії, та 2,4 тис. – випускники навчальних закладів. Статистика не враховує осіб, які вимушено припинили підприємницьку діяльність та ще не реєструвався безробітними, а також найманих працівників, які формально не звільнені, але перебувають у неоплачуваних відпустках (приховане безробіття).

За сприяння центрів зайнятості з 1 березня до кінця травня працевлаштовано 68,9 тис. безробітних. Окрім того, з початку березня 5,9 тис. безробітних припинили реєстрацію у зв’язку з призовом на військову службу.

Поліпшити ситуацію у сфері працевлаштування можуть цільові заходи щодо створення можливостей для тимчасової чи постійної зайнятості  – допомога в пошуку роботи, фінансування громадських робіт на місцевому рівні, стимулювання започаткувати власний бізнес, надання послуг з професійної підготовки й перепідготовки.

За оцінками Агентства ООН у справах біженців, на початок червня 2022 р. з початку повномасштабної війни близько 7 млн людей залишили Україну. Дві третини з них мають вищу освіту, а 49 % були зайняті у професіях, які вимагають високої кваліфікації. З кінця квітня українці почали повертатися з країн тимчасового перебування і, згідно з інформацією ООН, це зробили вже 2,1 млн людей. За результатами останніх досліджень компанії Gradus Research, переважна більшість (73 %) з тих, хто наразі перебуває за кордоном, прагне повернутися в Україну за першої ж можливості, 12 % хочуть залишитися в іншій країні на постійній основі, водночас майже 58 % респондентів декларують, що мають таку можливість.

Значна частина людей, які повертаються з-за кордону, залишилися без роботи й потребують працевлаштування. Міграційні втрати серед дітей і молоді загрожують українській економіці не лише скороченням пропозиції робочої сили в недалекому майбутньому, але й погіршенням її якісних характеристикТому важливим завданням постає збереження, відновлення та створення нових робочих місць, підтримка процесу повернення біженців, забезпечення їх реінтеграції і зайнятості в економіці та самозайнятості.

Наприкінці квітня економічна активність пожвавилася як у виробничих секторах, так і в секторах послуг (за опитуваннями НБУ, в кінці травня не працювало лише 14 % підприємств проти 30 % у березні). Проте обсяг завантаженості потужностей був на 40 % нижчим від довоєнного.

У скрутнішому становищі опинилися малий і середній бізнес, який зазнає втрат через скорочення попиту та погіршення логістики. З 24 лютого ці суб’єкти господарювання скоротили 20 % персоналу (за підрахунками Advanter Group, це склало трохи більше ніж 1 млн співробітників), 20 % відправили у відпустки та 27 % перевели на умови скороченої заробітної плати.

Як засвідчують дослідження, у червні малий і середній бізнес призупинив відновлення попередніх місяців. Це сталося через: відсутність достатньої кількості платоспроможних клієнтів на внутрішньому ринку; непрогнозованість розвитку ситуації в Україні та на внутрішньому ринку; відсутність достатнього капіталу. Водночас 33,4 % суб’єктів господарювання малого та середнього бізнесу вже адаптувалися до шоку війни та мають стратегію дій; 50,5 % перебувають у процесі обмірковування та інтуїтивного управління; 11,1 % не бачать сенсу в розвитку бізнес-стратегій та складання бізнес-планів з урахуванням нових реалій.

Успішніше адаптується великий бізнес – за результатами дослідження Європейської бізнес-асоціації (ЄБА), на сотий день від початку війни свою роботу відновили вже 47 % великих підприємств, які є членами цієї асоціації. Решта працює з певними обмеженнями.

Позитивні зміни в економіці дали поштовх для поліпшення ситуації на ринку праці. Якщо в березні середньозважений рівень зайнятості був нижчим за довоєнний рівень на 40 %, то в травні ця різниця зменшилася до 25 %. Водночас попит на робочу силу відновлюється повільно, а пропозиція значно його перевищує: за даними Державної служби зайнятості, рівень конкуренції на одне робоче місце в середньому становить 12 осіб. Тому завдання щодо максимального працевлаштування населення, забезпечення зайнятості громадян так само є ключовим.

Відновленню економічної діяльності та збереженню робочих місць сприяє Програма релокації підприємств, яку реалізує Уряд із середини березня 2022 р. Програма передбачає державну допомогу в доборі площ для розміщення виробництва; перевезенні й розселенні персоналу; доборі працівників у місцях дислокації після переїзду. За час дії Програми понад 600 підприємств завершили переїзд з областей, де тривають бої. За даними Міністерства економіки України, 390 релокованих підприємств відновили роботу на нових майданчиках у відносно безпечних регіонах України. Ще 87 підприємств перебувають на різних стадіях транспортування та 151 підприємство вже в процесі переміщення або оформлює потрібні документи. 

Важливим аспектом успішної релокації підприємств є забезпечення їх кваліфікованою робочою силою. У цьому аспекті ключовими є організація належного рівня професійної підготовки й перепідготовки фахівців, а також ефективна діяльність служб зайнятості.

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram 
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Фото: НІСД

Джерела:

  1. Маркетингові та соціологічні дослідження / Gradus. URL: https://gradus.app/uk/
  2. Соціологічна група «Рейтинг». URL: https://ratinggroup.ua/
  3. Advanter Group. URL:  https://advanter.ua/
  4. Щомісячний макроекономічний та монетарний огляд. Червень 2022 року / Національний банк України. URL:  https://bank.gov.ua/admin_uploads/article/MM_2022-06.pdf?v=4;
  5. Аналітика та статистика / Державний центр зайнятості. URL: https://www.dcz.gov.ua/storinka/analityka-ta-statystyka