5-те засідання МЕРГ з питань протидії загрозам розповсюдження ЗМЗ, тероризму і захисту критично важливої інфраструктури

Поділитися:

Uchast13 грудня 2011 р. у приміщенні Національного інституту стратегічних досліджень (Чоколівський бул., 13) відбулося п’яте засідання створеної при Інституті Міжвідомчої експертної робочої групи (МЕРГ) з питань протидії загрозам розповсюдження зброї та матеріалів масового знищення, а також пов’язаних з ними терористичних загроз і захисту критично важливої для забезпечення життєдіяльності держави інфраструктури. У засіданні взяли участь більш ніж 30 представників міністерств, відомств і наукових установ, неурядових організацій та виробничих корпорацій.

 

UchastЗасідання відкрив керівник МЕРГ – заступник директора Інституту О.В.Литвиненко. У своєму вступному слові він відзначив надзвичайну актуальність тематики засідання, присвяченого проблемам забезпечення безпеки під час проведення фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу ЄВРО-2012, а саме: контртерористичним заходам та загрозам екологічних і техногенних надзвичайних ситуацій у містах проведення матчів чемпіонату. Крім того, О.В.Литвиненко звернув увагу присутніх на те, що група завершує рік з непоганими здобутками, маючи при цьому значний потенціал для підвищення ефективності своєї діяльності, в тому числі через покращення організації засідань.

 

UchastСпівробітник Антитерористичного центру при Службі безпеки України А.В.Висоцький у своїй ґрунтовній доповіді розповів про комплекс заходів, які здійснюють правоохоронні органи, спецслужби, інші державні та недержавні організації для того, щоб відреагувати на підвищення рівню терористичних загроз, що є характерним для проведення масових міжнародних заходів такого масштабу, як ЄВРО-2012. Надана доповідачем інформація, викликала великий інтерес членів МЕРГ. Крім того, він відповів на ряд питань учасників засідання стосовно процесу оцінки терористичних загроз, заходів з протидії загрозам ядерного та радіаційного тероризму в т.ч. у зв’язку з наявністю на території Київської області такого об’єкту, як ЧАЕС.

 

UchastУ доповіді головного наукового співробітника НІСД О.Є.Яковлєва увагу присутніх було привернуто до загроз та ризиків надзвичайних ситуацій, пов’язаних з тим, що міста проведення матчів ЄВРО-2012 в Україні являють собою великі промислово-міські агломерації, для яких характерними є комплексні екологічні та техногенні проблеми, зношеність об’єктів і мереж житлово-комунального комплексу, підтоплення значних міських територій внаслідок високих водо-теплових втрат, що призводить до руйнівних деформацій будівель і шляхів, провалів транспортних засобів, загибелі та травмування людей. Доповідач проілюстрував свої висновки багатим статистичним матеріалом та повідомленнями ЗМІ. У жвавій дискусії, що розгорнулася після доповіді, були підняті інші, пов’язані із станом довкілля проблеми, зокрема контролю якості питної води.

 

UchastГоловний консультант відділу стратегій реформування сектору безпеки М.Г.Гуцало зробила повідомлення про важливий захід - міжнародну конференцію з питань судового переслідування терористів, яка була спільно організована експертами Ради Європи та Службою безпеки України і проведена наприкінці жовтня у Києві.

 

Наприкінці засідання секретар групи науковий співробітник відділу екологічної та техногенної безпеки НІСД С.І.Кондратов торкнувся деяких організаційних питань її роботи, зокрема підвищення результативності проведених засідань. З цією метою присутнім було запропоновано заповнити опитувальні листи, стосовно різних аспектів роботи групи і висловити свої критичні зауваження, пропозиції та рекомендації.