Анонс! 13 жовтня 2020 року у НІСД відбудеться круглий стіл «Зміна клімату: Європейський зелений курс, міжнародні зобов’язання, пріоритети та можливості для України»

Поділитися:

13 жовтня 2020 року Національний інститут стратегічних досліджень та Українська асоціація бізнесу і торгівлі за підтримки Представництва ООН в Україні проводять Міжнародний круглий стіл «Зміна клімату: Європейський зелений курс, міжнародні зобов’язання, пріоритети та можливості для України»

Круглий стіл присвячений узгодженню національних пріоритетів адаптації до зміни клімату з Глобальним порядком денним, з акцентом на сталому розвитку всіх галузей економіки України. На обговорення будуть винесені потенційні зобов’язання України в рамках Другого національно визначеного внеску та ризики Вуглецевого колекційного механізму імпорту ЄС в рамках Європейського зеленого курсу (ЄЗК).

У грудні 2015 р. в Парижі відбулася конференція ООН із проблем зміни клімату, на якій сторони схвалили угоду про скорочення викидів парникових газів та домовилися про запровадження ряду заходів з метою досягнення визначених цілей. Серед одних із найважливіших механізмів є визначення Національно-визначеного внеску кожною країни у спільні зусилля. Україна стала однією з перших країн, що підписали та ратифікували угоду в межах Рамкової Конвенції ООН про зміну клімату та Кіотський протокол від 1997 року.

У грудні 2019 року Європейська Комісія прийняла Європейський зелений курс – комплекс законодавчих, фінансових та міжнародних заходів, які корінним чином вплинуть на структуру економіки ЄС від енергетики до сільського господарства. Основна мета цієї ініціативи – скорочення на 60% викидів парникових газів у ЄС до 2030 р. у порівнянні з рівнем 1990 року та перетворення Європи на кліматично-нейтральний континент до 2050 року.

Підписання Угоди про асоціацію Україна-ЄС відкрило нові можливості реформування та створення нових стандартів у різних сферах суспільного життя, включаючи й сферу охорони довкілля. Водночас зобов’язання, які бере на себе Україна в рамках міжнародних угод, створює суттєві виклики для сталого соціально-економічного розвитку.

Відтак, вже зараз Україні потрібно зайняти проактивну позицію з тим, щоб умови імплементації Європейського зеленого курсу в рамках оновленої Угоди зберегли вигідні для нашої економіки умови економічної інтеграції з ЄС, зберігаючи при цьому амбіційність внеску нашої держави у справу протидії кліматичним змінам.

Під час засідання буде розглянуто комплекс питань, серед яких:

  • національні пріоритети з адаптації до зміни клімату;

  • зобов’язання України в рамках Другого національно визначеного внеску;

  • ризики Вуглецевого колекційного механізму імпорту ЄС в рамках Європейського зеленого курсу.

За результатами заходу будуть сформульовані рекомендації для Уряду України з ключовими тезами та пропозиціями учасників щодо Європейського зеленого курсу та адаптації до кліматичних змін.

До участі у заході запрошені представники міжнародних організацій, державних установ, громадських організацій, бізнесу, провідні експерти та науковці.

Захід відбудеться в режимі онлайн з 15:00 до 18:00, 13.10.2020.

Для участі у заході просимо надати адресу електронної пошти, на яку буде надіслано посилання на Zoom.

Контактна особа: Іванюта Сергій Петрович (ivanyuta.sergiy@gmail.com).

В день проведення заходу реєстрація учасників відбудеться з 14:30 до 15:00 за попередньо надісланим посиланням.

Для отримання ZOOM-ідентифікатора онлайн-конференції необхідна попередня реєстрація не пізніше, ніж за день до початку заходу.

З аналітичною доповіддю НІСД "Зміна клімату: наслідки та заходи адаптації" можна ознайомитися на нашому сайті! 

 

Фото: freepik.com