Брифінг "Візовий кодекс ЄС"

Поділитися:

Регіональний філіал Національного інституту стратегічних досліджень в м. Ужгороді в рамках Міжнародної громадської ініціативи "Європа без бар'єрів" за підтримання Міжнародного фонду "Відродження" провели брифінг на тему: "Візовий кодекс ЄС".

 

Список учасників.

 

MitryayevaВідкриваючи конференцію, директор Регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень в м. Ужгороді Світлана Мітряєва відзначила, що Візовий кодекс ЄС, ухвалений 25 червня 2009 року Радою ЄС, є першою спробою цілісної кодифікації правил і норм, що стосуються видачі шенгенських віз громадянам третіх країн, в тому числі й України. Положення Кодексу містять низку новацій, що впливають на процес отримання віз. По-перше, даний документ суттєво розвиває положення свого попередника - Спільної консульської інструкції ЄС. По-друге, він доповнює правове поле відносин Україна-ЄС, в якому з 2008 року діє Угода про спрощення оформлення віз.

 

Практика свідчить, що власне сама наявність цих нормативно-правових документів є недостатньою умовою для успішного використання їх положень широкою громадськістю. Існує нагальна потреба у кваліфікованих коментарях і роз'ясненнях щодо того, які положення і у який спосіб можуть бути повноцінно використані громадянами України.

 

Експертами Міжнародної громадської ініціативи "Європа без бар'єрів" (до складу якої входить і РФ НІСД в м. Ужгороді) здійснено переклад Візового кодексу ЄС українською мовою, вироблено ґрунтовні коментарі щодо нововведень, що містяться у даному документі та проведено зіставлення з попередніми документами ЄС: Шенгенською Конвенцією, Спільною консульською інструкцією, положеннями Угоди про спрощення оформлення віз між Україною та ЄС. Саме тому, головною метою заходу є обговорення ефективного застосування українськими заявниками положень Візового кодексу ЄС.

 

Коментуючи нові проблеми і можливості Візового кодексу ЄС, експерт Міжнародної громадської ініціативи "Європа без бар'єрів" Олександр Сушко відзначив, що суб'єктивно цей Кодекс, напевно, і не спрямований на ускладнення життя українських громадян (10 % усіх шенгенських віз видається в Україні), але об'єктивно будь-які зміни формальностей завжди викликають на початковому етапі деякі незручності. Тому перша реакція українських медіа на Кодекс була різко негативною, але не дуже об'єктивною. Відповідно до Кодексу візове обслуговування українських громадян може покращитися, але для цього необхідні обізнаність щодо положень Кодексу та бажання обстоювати свої права. Олександр Сушко зупинився на рекомендаціях із використання Візового кодексу і відзначив, що окрім Ужгорода, в рамках Міжнародної громадської ініціативи "Європа без бар'єрів", планується проведення подібних інформаційних заходів також у Львові, Луцьку, Харкові, Донецьку, Одесі та Києві.

 

SushkoНа питаннях практичного використання неузгоджених положень Угоди про спрощення оформлення віз між Україною та ЄС і Візового кодексу зосередила увагу присутніх координатор Міжнародної громадської ініціативи "Європа без бар'єрів" Ірина Сушко. Зокрема вона відзначила, що Кодекс орієнтує країни ЄС на видачу переважно багаторазових віз, чинністю мінімум на півроку, дещо розширює пільгові категорії громадян України визначені Угодою про спрощення оформлення віз (додає активістів громадських організацій і церковних громад), але обмежує категорію близьких родичів, жорстко регламентує діяльність посередницьких структур (візових центрів). Ірина Сушко також підкреслила, що в разі відмови у видачі візи, Консульство зобов'язане надати заявнику письмове пояснення причини такого рішення. Щодо біометричних даних, то ця норма буде повністю введена на практиці тільки після того, коли запрацює нова "Візова інформаційна система" (VIS). В Україні - не раніше 2-ої половини 2011 року.

 

В обговоренні положень Візового кодексу ЄС взяли участь: Генеральний консул Угорської Республіки в м. Берегові Йожеф Бачкаї, перший заступник Генерального консула Угорської Республіки в м. Ужгороді Томаш Віціан, консул Генерального консульства Словацької Республіки в м. Ужгороді Маріанна Чічманцова, представник Міністерства закордонних справ України в м. Ужгороді Галина Гороховська, експерт Фонду "Європейський дім" Валентин Волошин, експерт громадської організації "Народний адвокат" Ігор Ключевський, представники ЗМІ та студенти факультету міжнародних відносин Закарпатського державного університету. Вони схвально оцінили ініціативу РФ НІСД в м. Ужгороді, яка стала чи не єдиним інформаційним заходом у регіоні щодо нових візових правил ЄС. Це дуже важливо для жителів Закарпаття, яке знаходиться на кордоні з чотирма країнами Європейського Союзу.

 

PrezidiyaPrezidiya

 

На брифінгу також було презентовано витяги з Коментованого перекладу Візового кодексу ЄС (додається).

Цього ж дня на Обласному телебаченні відбувся прямий ефір (1 година 10 хв.), на якому директор РФ НІСД в м. Ужгороді

Світлана Мітряєва розповіла про даний захід, політику Президента України стосовно перспектив лібералізації візового режиму для громадян України з боку ЄС і відповіла на численні запитання країн щодо Угоди про спрощення оформлення візового режиму, Візового кодексу ЄС тощо.