«Чи є українське сільське господарство викликом для Європи?»: експертка НІСД взяла участь в панельній дискусії в рамках XIII Міжнародного Форуму «Європа – Україна»

Поділитися:

«Чи є українське сільське господарство викликом для Європи?» Цю тему обговорювали спікери панельної дискусії в рамках другого дня XIII Міжнародного Форуму «Європа – Україна», який проходив в м. Жешуві 4-5 лютого цього року. Серед спікерів – завідувачка відділу досліджень Східного регіону в м. Харкові центру регіональних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень, голова ГО «Польсько-українська аграрна асоціація» Діана Баринова.

«Будь-який виклик — це або можливість або загроза, в залежності від того, під яким кутом розглядати ситуацію», — зазначила у своєму виступі Діана Баринова.

Протягом останніх двох років представниками польського аграрного сектору активно обговорюється тема, що сільське господарство України – це конкуренція, яка несе загрозу польському виробнику продукції. Так, сільське господарство України динамічно розвивається, але воно зовсім не є загрозою для Європи, а навпаки — є новою можливістю і для наших польських партнерів, і представників інших європейських країн. Якщо поєднати українську ресурсну базу та кадровий потенціал з технологічними можливостями країн Європи — Польщі, Німеччини, — можна досягти позитивної синергії та значного розвитку.

Населення планети збільшується, а кількість земель, придатних для сільського господарства, скорочується, питання виробництва якісних харчових продуктів було і залишається актуальним. І саме тут виникають спільні можливості.

«Українські, польські, європейські аграрії, виробники продукції можуть об’єднатися та створити польсько-український або польсько-українсько-німецький агрохаб на території громад України для покращення технологічних процесів, створення переробних підприємств як ланцюгів доданої вартості продукції та виходу на нові ринки — ринки Близького Сходу, Африки та Китаю. Крім того, в умовах децентралізації це забезпечить розвиток спроможності сільських територій України через створення нових робочих місць, збільшення надходжень податків до місцевих бюджетів, що забезпечить розвиток інфраструктури та створення комфортних умов життя для мешканців. У свою чергу, це знизить рівень міграції працездатного населення з України до країн ЄС в пошуках роботи та кращих перспектив», – зазначила у своєму виступі експертка Діана Баринова.

Модерував панельну дискусію Анджей Диха — експерт програми «Team Europe». Серед спікерів: Ольга Трофімцева — колишня в.о. Міністра аграрної політики та продовольства України, Пер Бродерзен — директор Альянсу Німецького агробізнесу, Сергій Кас’янов — голова ради директорів KSG Agro, Мечислав Каспржак — представник Сейму Республіки Польща, Іренеуш Држвецьки – голова асоціації польських переробників та виробників екологічних продуктів «Польська екологія».