«Економічна дипломатія: як працює і де буксує Україна у відносинах з сусідами?»: експерти НІСД взяли участь у міжнародній конференції

Поділитися:

В період з 12 по 15 січня 2021 року Рада зовнішньої політики «Українська призма» провела серію конференцій на тему «Економічна дипломатія: як працює і де буксує Україна у відносинах з сусідами?» в онлайн форматі на платформі Zoom. Метою цієї серії конференцій була оцінка стану двосторонніх економічних відносин з державами-сусідами України, а також регіональними ініціативами, та вироблення рекомендацій щодо посилення економічної взаємодії та підвищення ефективності інструментів економічної дипломатії у відносинах з цими державами.

Перше засідання на тему «Економічна дипломатія: чи відповідають інструменти реаліям сусідства? Білоруський кейс» відбулось 12.01.2021 р. Серед інших у цьому засіданні взяв участь Надзвичайний та Повноважний Посол України в Республіці Білорусь І. Кизим, головний консультант відділу нових викликів центру зовнішньополітичних досліджень НІСД І. Ус та представники України та Республіки Білорусь.

Під час свого виступу І. Ус зазначив, що при скороченні у 2020 р. товарообігу України з усіма країнами світу на 6,36 % товарообіг з Республікою Білорусь скоротився на 19,85%, що серед іншого стало наслідком інтеграційної різнонаправленості шляхів двох країн

Друге засідання на тему «Як працює і де буксує економічна дипломатія у відносинах з сусідами: Грузія, Молдова та ГУАМ» відбулось 13.01.2021 р. Серед інших у цьому засіданні взяв участь координатор економічних програм Секретаріату ГУАМ С. Теміров, представники України, Грузії та Республіки Молдова. 

У своєму виступі пан Ус звернув увагу на нову ініціативу ЄС по створенню Служби технічної допомоги торгівлі в рамках Східного партнерства та її перспективи для розширення торгівлі України, Грузії та Республіки Молдова

 

14.01.2021 р. відбулось третє засідання на тему «Економічна дипломатія на західному кордоні: Польща, Словаччина, Румунія та Ініціатива трьох морів» за участю Першого Віцепрезидента Польсько-української господарчої палати О. Дубіша, Секретаря з економічних питань Посольства Республіки Польща в Україні П. Ланг, представників українських та польських наукових та аналітичних установ.

У своєму виступу І. Ус зазначив, що Республіка Польща відчутно посилила свою роль для України, ставши її другим торговельним партнером за товарообігом у 2020 р. після Китаю. Це важливо не лише для економіки, а і у політичному сенсі, оскільки наразі європейська країна стала для України важливішою за Російську Федерацію за показником товарообігу

Фінальне засідання на тему «Чорне море: море економічних можливостей? (Болгарія, Туреччина, ОЧЕС)» відбулось 15.01.2021 р. Серед інших участь у ньому взяли: Заступник міністра закордонних справ України В. Боднар, Голова міжнародної Турецько-Української бізнес-асоціації (TUID) Б. Пехліван, Завідувач відділу досліджень Південного регіону НІСД Артем Филипенко.

У своєму виступі пан Филипенко розповів про співробітництво України з Болгарією та з Чорноморським банком реконструкції та розвитку.

Аналізуючи торгівлю України з Республікою Туреччина Іван Ус зазначив, що ця країна входить в п’ятірку найбільших торговельних партерів як в частині експорту, так і в частині імпорту. При цьому він звернув увагу на те, що протягом 2020 року сальдо у торгівлі було негативним для України, проте позитивне сальдо у грудні у розмірі 40 млн дол. США вплинуло на те, що і за підсумком року сальдо України у торгівлі з Турецькою Республікою було позитивним (30 млн дол. США)