Експерт НІСД Євгеній Маляревський взяв участь у круглому столі «Проблемні питання: екологія міста та регіону»

Поділитися:

Експерт НІСД Євгеній Маляревський взяв участь у круглому столі «Проблемні питання: екологія міста та регіону», який відбувся в місті Дніпрі 13 березня 2020 р. Захід проходив у залі президії Дніпропетровської обласної ради, організаторами виступили громадське об’єднання «Команда Дніпра» за сприянням Дніпропетровської облради.

В першій частині круглого столу відбулось обговорення п’яти доповідей щодо екологічних проблем регіону.

1. «Питання збереження довкілля та протидії екологічній катастрофі» - доповідачем виступив народний депутат Кирило Нестеренко, член Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування, голова підкомітету з питань державної політики у сфері поводження з відходами (був обраний у Дніпрі за 26-м багатомандатним виборчим округом). Він розповів про екологічну ситуацію в країні та в Дніпровському регіоні, зупинився на проблемі сміттєвих звалищ у місті. Окремо народний депутат акцентував увагу на законопроєкті 2207-1 від 16.10.2019 р. «Проєкт Закону про управління відходами», в якому він є одним з ініціаторів. Він коротко доповів про обґрунтування необхідності прийняття законопроєкту, навів перелік основних його положень, розповів, як прийняття цього документу допоможе розв'язувати екологічні проблеми регіону.

Кирило Нестеренко запропонував створити у Дніпрі пілотний проєкт з переробки сміття. Крім того, в Дніпрі відкривається регіональний екологічний офіс під його патронажем за сприянням Дніпропетровської ОДА та облради.

Під час обговорення питання виступив Кшиштоф Лонтка (Польща), фахівець зі створення міських стратегій. Він, в рамках свого досвіду, наголосив на важливості створення в Україні прозорої, всім зрозумілої та контрольованої законодавчої системи, що дозволить залучити іноземних інвесторів. Крім того, дуже важливим питанням є побудова в країні відповідної системи освіти молоді, в рамках якої проблема шанування навколишнього середовища була би прищеплена з раннього віку і формувалась на рівні менталітету.

2. «Оптимізація зелених насаджень як метод адаптації міст Дніпропетровської області до кліматичних змін та проблеми озеленення міста Дніпра», доповідачем виступив Анатолій Кабар, директор ботанічного саду Дніпровського національного університету. Він звернув увагу, що у зв’язку зі змінами клімату, що значно прискорюються останнім часом, у місті влітку спостерігаються критично великі температури. Одним зі шляхів розв'язання проблеми є розвиток зелених насаджень.

Під час обговорення Лариса Зубова, керівник садового центру «Сад вашої мрії» наголосила на необхідності розробки у місті комплексної програми із заміни старих дерев, при цьому важливо орієнтуватись на сучасні європейські програми. В цьому її підтримав Микола Комар, екологічний дизайнер.

3. «Щодо можливого обмеження прав водокористувачів під час маловоддя 2020 року. Шляхи реагування для суспільства, підприємств та влади», доповідачем виступив голова громадської ради при Дніпропетровській ОДА Микола Терещук. Також в рамках цього питання доповідали Василь Гринчак, начальник Дніпропетровського регіонального центру з гидрометеології та Віктор Дем’янов, головний інженер державного регіонального проектно-вишукувального інституту Дніпроводгосп.

За словами доповідачів, через безсніжну зиму у річках області склалась серйозна ситуація з рівнем води. На даний час, в середньому, рівень води складає 30% від норми, що потенційно може привести до обмеження водопостачання як підприємств, так і побутових користувачів. Ситуація не є критичною, оскільки на Дніпрі існує можливість регулювання рівня води на каскадах ГЕС. Проте вже зараз необхідно інформувати громадськість про проблему і готуватись до потенційного обмеження водопостачання, якщо кліматична ситуація не зміниться.

Тетяна Лампіка, відомий еколог, голова громадського формування «Екопатруль», у виступі наголосила, що на практиці державні органи, особливо органи правоохоронної системи, не вживають ніяких заходів із запобігання масовому розоренню річок в регіоні. Микола Терещук відповів, що наразі розглядається можливість повернення каральних функцій до держводагенства.

4. «Розбудова природно-заповідного фонду. Проблемні питання», доповідачем витупив Юрій Грицан, проректор з наукової роботи Дніпровського державного аграрно-економічного університету, член Науково-технічної екологічної ради при Дніпропетровській ОДА, голова Дніпропетровської обласної організації всеукраїнської екологічної ліги. Він зупинився на основних проблемних питаннях природно-заповідного фонду області та міста. Зокрема особо він акцентував увагу на збереженні в області Самарського бору та Дніпровсько-Орільського національного природного парку. В межах міста Дніпро – на Лівобережному заказнику та на санітарно-захисній зоні впродовж річки Дніпро.

5. «Основні науково-технічні напрями (завдання) з розбудови (удосконалення) системи регіонального моніторингу атмосферного повітря до 2025 року». Доповідачем з цього питання виступив Артем Павличенко, завідувач кафедри екології та технологій захисту навколишнього середовища Дніпровської політехніки.

Після завершення доповідей відбулись воркшопи за участю представників громадськості, влади та фахівців.