Експерт НІСД на запрошення голови Старовірівської сільської об’єднаної територіальної громади Миколи Біндуса взяв участь у зустрічі з фермерами, які працюють на території ОТГ

Поділитися:

Головний консультант відділу досліджень Східного регіону у м. Харкові Центру регіональних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень Віктор Нестеренко на запрошення голови Старовірівської сільської об’єднаної територіальної громади Миколи Біндуса взяв участь у зустрічі з фермерами, які працюють на території ОТГ.

Загальна сума доходів громади, яка налічує близько 5 800 мешканців, становить 98,6 млн грн, тому її можна вважати спроможною. Але голова ОТГ постійно сам вчиться, залучає до розвитку працівників сільради та мешканців. Та і цього разу метою зустрічі було обговорення питання розвитку спроможності громад внаслідок збільшення активності та згуртованості фермерів, можливості створенням сільськогосподарського кооперативу, залучення внутрішніх та зовнішніх інвесторів, вивчення можливості створення підприємства з переробки сільськогосподарської продукції. Для участі у зустрічі були також запрошені представник районної влади, який відповідає за співпрацю з фермерами, представники державної служби зайнятості, державної фіскальної служби та представник поліції, які розповіли про програми підтримки фермерів та відповіли на питання.

Обговорення було досить складним, але жвавим, тому що фермери, особливо одноосібники, звикли розраховувати лише на себе самих, з насторогою відносяться до будь-яких ініціатив, неохоче йдуть нас створення кооперативів. Голова ОТГ Микола Біндус у свою чергу розповів про досвід організації кооперативів, який він вивчав під час навчального візиту до Дніпропетровської області, організованого рік тому Харківським Центром розвитку місцевого самоврядування, про досвід роботи гмін Малопольського воєводства Республіки Польща, який він вивчав під час візиту, організованого Польсько-українською аграрною асоціацією 3 роки тому.

Віктор Нестеренко ініціював обговорення стосовно необхідності вивчати досвід роботи кооперативів України, роботи польських фермерів, розповів про результати роботи стосовно презентації можливостей ОТГ Харківської області як в Україні, так і за її межами.

В результаті зустрічі фермери прийшли до висновку, що для розвитку необхідно більш детально вивчити питання створення кооперативів, навчитися вести переговори з майбутніми інвесторами, запропонували голові ОТГ ввести в апараті громади штатну одиницю, яка буде займатися підтримкою фермерів, супроводом написання проєктів, надавати допомогу в реалізації продукції, гостро ставилося питання про необхідність будівництва на території громади елеватора.