Експерт НІСД Віктор Нестеренко на запрошення голови та депутатів Васищевської селищної ради Харківського району Харківської області взяв участь у зустрічі щодо питань подальшого життя громади

Поділитися:

В Україні завершується реформа місцевого самоврядування, на даний момент проходять консультації стосовно остаточного варіанту перспективного плану формування територій громад, на підставі якого і буде прийнято рішення про внесення змін до адміністративно-територіального устрою Харківської області. Чергові вибори до місцевих рад у 2020 році будуть відбуватися вже на підставі цих змін, тому зараз виникає багато запитань - насамперед  від тих територій, де не створено об’єднаних територіальних громад.

На сьогодні в області створено на основі принципу добровільності 24 об’єднанні територіальні громади, всі вони нараховують понад 5 тисяч мешканців, та при якісному менеджменті будуть достатньо спроможними.

«Законом про добровільне об’єднання територіальних громад було надано всім рівні можливості щодо самостійного визначення форматів об’єднання, і багато громад цим скористалися та зараз спільно з мешканцями, представниками бізнесу та фермерами працюють над розвитком територій та підвищенням спроможності громади. В області дуже багато прикладів потужного розвитку громад, і необхідно з них брати приклади та вчитися у них, які мають бути перші кроки до об’єднання. На сьогодні вже всім зрозуміло, що курс України на Децентралізацію є незмінним, тому необхідно йти до мешканців та в кожному депутатському окрузі проводити роз’яснювальну роботу та громадські обговорення. Щоб люди зрозуміли, наскільки важливо кожному мешканцю включитися в процеси реформи та створювати умови для комфортного життя, для створення нових робочих місць, підвищення надходження податків до бюджетів громади», - зазначив експерт НІСД.

За результатами зустрічі учасники домовилися про подальші обговорення між депутатами та активними мешканцями чотирьох сусідніх рад. Пан Нестеренко запропонував свою допомогу в проведенні навчання депутатів з питань об’єднання та планування перших кроків і підготовки до роботи в новому форматі.