Експерт НІСД виступив на XIII Форумі Україна-Європа в Польщі

Поділитися:

04-05 лютого завідувач відділу досліджень Західного регіону в місті Ужгороді Володимир Химинець взяв участь в роботі XIII Форуму Україна-Європа, де виступив доповідачем в панельній дискусії «Кордон з людським обличчям. Проблеми бізнесу в польсько-українській співпраці».

Доповідач підкреслив значення прикордонного туризму в соціально-економічному зростанні регіонів та транскордонному співробітництві як сукупності можливостей для реалізації спільних інфраструктурних проєктів, розвитку міжнародної торгівлі, логістики та міжнародних транспортних коридорів. В цьому питанні простежується спільний інтерес України та країн-членів ЄС (у тому числі Польщі). Не менш важливим є проведення днів добросусідства, ярмарок, фестивалів та інших заходів як «драйверів» культурного зближення України з Європою.

Унікальність таких проєктів полягає в поєднанні економічної ініціативи з соціально значущими цілями. З одного боку, йдеться про ефективне використання потенціалу туристично-рекреаційної галузі Західного регіону, стимулювання розвитку місцевих підприємств, формування окремого кластеру як точки економічного зростання, створення нових робочих місць та протидії масовому відтоку робочої сили. З іншого, це допомагає розвивати екотуризм та місцеве крафтове господарювання (виготовлення та збут сільськогосподарської та лісівничої продукції, відродження майстерень та історичних традицій в ковальстві, гончарстві, інших ремеслах), а також сприяє реставрації та збереженню архітектурних споруд, які становлять частину історичної спадщини регіону.

В контексті питання можливостей регіонального розвитку прикордонних ОТГ у сфері туризму і рекреації, Володимир Химинець презентував модель створення туристично-рекреаційного кластера «Невицький замок», реалізація якого дозволить в реальних умовах економіки розвивати місцевий бізнес, сприяти розвитку місцевої громади, а також підвищити рівень інвестиційної привабливості регіону, покращити його імідж. Даний проєкт можна вважати взірцем взаємодії влади, населення та бізнесу в рамках розкриття потенціалу місцевих громад за допомогою туристично-рекреаційної галузі.